Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El fet d'instal·lar plaques solars dona dret a desgravacions a l'hora de fer la declaració de la renda. Poden anar dels 1.000 als 15.000 en 3 anys. Les deduccions fa temps que es poden aplicar, però no ha estat fins a la campanya de la renda actual, la de l'exercici 2022, que han sorgit els problemes.

I és que molta gent desconeix que per beneficiar-se de la reducció d'impostos cal fer una certificació energètica abans i després de la instal·lació de les plaques. Diuen els especialistes que aquesta és l'única manera de demostrar oficialment l'estalvi energètic, que és el que bonifiquen les administracions.

La deducció que aplica l'Estat va en funció de si es tracta d'un habitatge unifamiliar o d'una comunitat de veïns. Catalunya no ha establert avantatges fiscals autonòmics en la declaració de la renda. com sí que tenen altre comunitats com Canàries, Comunitat Valenciana, Múrcia o Galícia.

Els embassaments del Ter-Llobregat, a les conques internes, han superat aquesta setmana el 30% de capacitat. Això vol dir que han tornat a un nivell que no es veia des del mes de gener. Ara bé, malgrat la petita millora de les reserves per les pluges caigudes des de començaments de maig, la situació de sequera extrema continua i els experts insisteixen que és molt important fomentar entre la població hàbits per estalviar aigua. Petits gestos poden suposar una reducció del consum domèstic de fins a un 30%.

Continuen els retrets de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana pel pacte d'investidura que ha fet alcalde el socialista Jaume Collboni. Xavier Trias ha revelat que Collboni li va oferir repartir-se l'alcaldia a parts iguals durant dos anys cadascun, però que ell va rebutjar-ho i va preferir associar-se amb Ernest Maragall. El cap de files dels republicans continua apuntant a Madrid com a origen de l'operació per desbancar Trias, cosa que els socialistes i els comuns neguen rotundament.

Jaume Collboni aposta per obrir "una nova etapa" a la ciutat just l'endemà de ser investit. En unes declaracions a mitjans al concurs de paelles de La Marina del Port Collboni ha assegurat que vol ser "l'alcalde de tots els barcelonins" en un període marcat per "la proximitat, els consensos i el diàleg". El nou batlle ha remarcat que aquesta dinàmica ha de ser tant en el contacte amb la ciutadania i les entitats socials com dins de la institució.

  • Collboni estructura l'executiu en 4 grans àrees amb Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls al capdavant
  • 24 hores després de la constitució del consistori, Trias retreu als socialistes la paternitat d'un pacte que el PSC nega

Jaume Collboni s'estrena com a alcalde de Barcelona en un acte amb veïns a la Marina del Port. Celebra que s'obri una nova etapa i express el seu desig de col·laborar amb tots els grups, tret de Vox. Xavier Trias revela que Collboni li va proposar repartir-se l’alcaldia durant dos anys cadascun, mentre que Maragall insisteix que l'acord entre PSC, comuns i PP es va forjar a Madrid.

Augmenta l'interès dels homes per les operacions d'estètica. Les intervencions arriben al 20% quan fa una dècada eren només el 5% del total. A més a més. cada vegada els interessats són pacients més joves, la majoria tenen menys de 40 anys. Les operacions més demanades són per retocar-se les parpelles o eliminar greix dels pits i altres zones del cos.

Espanya té a tocar el primer títol europeu de futbol masculí en 11 anys. La final de la Nations League contra Croàcia es podrà veure a La 1 de TVE a partir de tres quarts de nou del vespre.

  • L'alcaldia de les 4 capitals de província catalanes canvia de color polític
  • Barcelona s'inclina finalment cap a Collboni, el PSC recupera Tarragona i Lleida, i Lluc Salellas arriba a l'alcaldia de Girona
  • Junts i les esquerres no es posen d'acord per impedir que Sílvia Orriols esdevingui alcaldessa de Ripoll

L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha estat investit alcalde de Barcelona amb el suport dels socialistes, els comuns i el PP, que han sumat 23 vots dels 41 regidors.

Collboni ha aconseguit l'alcaldia després de la decisió d'última hora de BComú, que una hora abans de l'inici del ple ha anunciat que donaria suport al PSC i es quedaria a l'oposició. Aquesta era, precisament, l'exigència del PP, dirigit per Daniel Sirera, per fer Collboni alcalde.

El moviment a contrarellotge dels comuns ha evitat que el candidat de Junts, Xavier Trias, aconseguís l'alcaldia. Just aquest mateix dissabte la militància de Junts i d'ERC havien avalat un acord entre tots dos grups per fer Trias alcalde. Aquesta alternativa, però, només ha obtingut 16 vots.

Contituïts la majoria d'ajuntaments dels més de 940 municipis catalans, 20 dies després de les eleccions municipals. A Barcelona, però, encara no hi ha res decidit. Tot apunta que Trias serà alcalde amb un pacte amb Esquerra, avalat per les bases de les dues formacions, però sense majoria absoluta. Si PSC, Comuns i PP es posen d'acord, podria haver-hi un gir de guió a última hora.

A Tarragona i Lleida, el PSC torna a governar després d'una legislatura d'Esquerra. Rubén Viñuales i Fèlix Larrosa governaran en minoria. I a Girona, el tripartit Guanyem, Junts i ERC ha fet alcalde Lluc Salellas.

A Ripoll, la formació d'extrema dreta independentista, Aliança Catalana, ha arribat a l'alcaldia. Sílvia Orriols l'encapçalarà, després que no hagi tirat endavant un acord amb majoria alternativa de la resta de forces. Mentrestant, a Badalona, Xavier García Albiol torna a ser alcalde amb majoria absoluta. A Olot i a Cambrils la constitució de l'Ajuntament es farà el 7 de juliol perquè estan pendents sengles recursos judicials.

El Sónar tanca l'edició del trentè aniversari amb més de 250 propostes diferents. Enguany la intel·ligència artifical i la tecnologia tornen a ser protagonistes en grans posades en escena.

El Barça guanya el primer partit de la final de la lliga ACB de bàsquet contra el Reial Madrid. Mirotic va fer un bon partit i va rebre el suport de l'afició després que fa unes hores transcendís que el Barça li vol rescindir el contracte.

Últimes hores de negociacions per tancar pactes de cara aquest dissabte, quan es produeixen les investidures als ajuntaments. Una de les incògnites és qui serà el nou alcalde de Barcelona. Aquesta tarda s'han tornat a reunir Xavier Trias i Ernest Maragall per negociar, tot i que Jaume Collboni manté la seva candidatura.

Qui també negocia és Junts, ERC i PSC a Ripoll per evitar que mani Aliança Catalana. A Girona, a qui no deixaran governar és al PSC perquè han pactat els partits independentistes.

  • Bad Gyal, Fever Ray, Aphex Twin i Eric Prydz són alguns dels caps de cartell del festival
  • Elton John i Coldplay han iniciat un cicle de grans concerts i festivals a Barcelona

Un simulador al desert de Utah, als Estats Units. Aquí han conviscut durant 12 dies perquè la zona té unes condicions climàtiques i geològiques similars a les del planeta vermell. Cada tripulant ha consumit 13 litres d'aigua per dia. El més feixuc, diuen, ha estat l'alimentació.
Un dels projectes ha estat crear bateries alimentades amb l'orina de les tripulants. La missió es diu Hypatia, en homenatge a la filòsofa grega que va destacar en astronomia i és que aquest és el seu objectiu: fer visibles a les dones científiques per inspirar vocacions perquè, potser algun dia, la notícia sigui que una dona trepitja Mart.

Últimes hores de negociacions als ajuntaments per triar l'alcalde o alcaldessa. Moltes localitats ja han arribat a acords, però d'altres esgoten els terminis. A Barcelona està molt avançat el pacte amb Esquerra que faria Trias alcalde, però Collboni continua pressionant els comuns i PP per evitar-ho. A Girona, el pacte Guanyem, Junts i ERC dona l'alcaldia a Lluc Salellas.

El 7% de les treballadores de presons pateix violència sexual per part de companys o interns.  Només 1 de cada 10 ho denuncia. Ho afirma la primera enquesta sobre violència masclista en l’entorn laboral penitenciari que ha fet el Departament de Justícia.

12 dies vivint com a Mart però al Desert de Utah, als Estats Units. Les 9 científiques catalanes de l'Expedició Hypatia expliquen aquesta missió. El més complicat, alimentar-se. El més innovador, fer bateries amb la seva pròpia orina.

Barça i Madrid inicien aquesta nit al Palau una final de l'ACB marcada per les explosives declaracions de Mirotic. El montenegrí es vol acomiadar amb el títol, tot i confirmar que el Barça li rescindirà el contracte i que no li han plantejat una rebaixa salarial. 

Un entorn aparentment segur com la presó tampoc s'escapa de la violència masclista. Un 7% de treballadores han patit agressions sexuals per part de companys. I un 10¿% per part d'usuaris. I també han estat víctimes de violència física, com empentes o bufetades el 4%. Però denuncien o presenten queixa molt poques. Només 1 de cada 10 contra companys. Més de la meitat, contra els usuaris. Són dades de la primera enquesta sobre violència masclista en aquest àmbit, liderada pel departament de justícia.  Una altra dada: el 85% dels homes enquestats no identifiquen aquestes violències.

En el cas de Barcelona, l'acord arribarà in extremis. A hores d'ara Trias per Barcelona i Esquerra tenen molt avançat el pacte per governar que faria alcalde Xavier Trias, però en paral·lel Collboni continua pressionant els Comuns i el PP. Doncs a l'espera que aquest possible acord el ratifiqui la militància. L'acord Trias-Maragall ja compta amb l'aval de Pere Aragonès. 

On sí que ja hi ha un acord tancat és a Girona. Aliança a tres bandes entre Guanyem, Junts i Esquerra que dona l'alcaldia a Lluc Salellas. Desbanquen així, el PSC, que va guanyar les eleccions.

A Ripoll és Junts qui condiciona un acord de les esquerres per desbancar la guanyadora de les eleccions, Aliança per Catalunya. Esquerra, PSC i CUP tenen ja tancat un acord, però no és suficient. 

Primer Cis, després de la convocatòria de les eleccions generals. Un cop superades les municipals de maig i després que Ciutadans anunciés que no concorrerà a les generals.

Bombers i Mossos continuen buscant la dona desapareguda a la riera de Gaià, a Ullastrell, per la riuada. Les tasques ja arriben fins al riu Llobregat, buscant a la riba i a l'aigua amb caiacs. 

El 7 % de treballadores de presons o altres centres d'execució penal ha patit violència sexual per part dels companys.

Segona jornada del Sónar, que avui tindrà al britànic Aphex Twin com a plat fort.  

  • Els socialistes obtindrien un 31,2% dels vots, 5 dècimes més que el Partit Popular
  • La suma d'esquerres (PSOE+Sumar) treuria 5 punts d'avantatge al bloc de dretes (PP + Vox)
  • ERC seguiria sent la força independentista catalana més votada, però Junts per Catalunya retalla distància