Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'aigua torna a inundar les finques de fruiters a la zona regable del canal d'Urgell, que estava tancat des de l'abril. L'objectiu és salvar almenys els arbres. Els llenyosos acostumen a viure uns 25 anys i, si s'haguessin de replantar, en necessitarien cinc per a entrar en producció.

Remodelació de Govern. Anna Simó serà la nova consellera d'Educació. Torna a Palau, 18 anys després. Una altra dona, Ester Capella, fins ara delegada del govern a Madrid, agafa les regnes del departament de Territori. I David Mascort és el nou conseller d'Acció Climàtica. Fins ara ocupava la secretaria general del departament. 

Surten del govern Josep Gonzàlez Cambray, qüestionat per la comunitat educativa, i Juli Fernánez, que fa tan sols 8 mesos que és conseller i ha estat molt crític amb la B-40. Uns canvis aprofitant un d'obligat, el de Teresa Jordà que va de número 2 per Esquerra a les generals i que tampoc ha esquivat les crítiques per la gestió de la sequera.  

En poc menys de dues hores, a les quatre, els nous consellers prenen possessió del càrrec. Pels partits de l'oposició, els canvis responen a un Govern que intenta rectificar les seves polítiques, i que actua de forma partidista.

Una de les conselleries més polèmiques ha estat la d'Educació. González-Cambray ha tingut a bona part de la comunitat educativa en contra, amb diverses vagues.

Nacho Martín Blanco encapçalarà la llista del PP a Barcelona per les generals. 

Els llenyosos acostumen a viure uns 25 anys i, si s'haguessin de replantar, en necessitarien cinc per a entrar en producció. Ha plogut, però no prou, per això s'ha obert aquest primer reg de supervivència. 




Carlos Carrizosa considera "tòxic" l'ambient polític català i veu "perillós" queAnna Erra sigui presidenta del Parlament, Pere Aragonès president de la Generalitat i Xavier Trias alcalde de Barcelona. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu queLaura Borràs ha estat "parcial" com a presidenta del Parlament, i que Erra està "adornada pel mateix radicalisme": "Va fer un discurs que no tenia res d'institucional". El president del Grup Parlamentari de Ciutadans mostra preocupació per l'extrema dreta catalana i assenyala les vinculacions de Junts ambAliança Catalana. Diu que el discurs "racista i xenòfob" és el de Quim Torra o Borràs.

D'altra banda, comparteix la decisió de Cs de no presentar-se a leseleccions generals després dels mals resultats: "Els nostres vots estan en retrocés. Podien no ser útils. Es demanava un acte de fe", sosté. Critica que Nacho Martín Blanco vagi al PP per concórrer a les eleccions perquè "el projecte nacional del PP no s'ha ocupat mai prou de resoldre el problema a Catalunya". Confia que la política espanyola "tornarà" al centre després de l'actual "radicalització i extremisme", i creu que el centre de gravetat de Ciudadanos s'ha desplaçat a Catalunya. Atribueix els resultats a Barcelona al plantejament "en termes plebiscitaris" dels comicis. I assegura que no continuarà a la política quan deixi Cs.

  • La CUP decideix presentar-se i Esquerra situa Teresa Jordà com a número 2 fent tàndem amb Rufián
  • El PSC ratifica els caps de llista, encapçalats per Meritxell Batet a Barcelona
  • Podem confia convèncer Yolanda Díaz per incloure Irene Montero a les llistes de la coalició Sumar

A una setmana de la constitució dels nous consistoris sorgits de les eleccions del 28M són molts els municipis que encara no saben amb tota certesa qui ocuparà l'alcaldia. El primer, Barcelona. A la capital catalana Xavier Trias parteix amb un cert avantatge com a força més votada i perquè sembla que ERC no és partidària d'un pacte d'esquerres que faci alcalde el socialista Collboni. La constitució de l'Ajuntament es podria endarrerir si prospera una reclamació judicial de Vox.

Força establiments turístics admeten que el nivell de reserves pel cap de setmana de Sant Joan avança a bon ritme. De fet, molts s'haurien de torçar les coses perquè enguany no es recuperés l'ocupació prèvia a la pandèmia. La majoria de clients que reserven plaça a càmpings i cases rurals durant aquestes dates són famílies i grups d'amics.

A Girona, continuen les negociacions entre la formació d’arrel cupaire Guanyem Girona i Junts per un possible govern plegats, al qual també podria sumar-s’hi Esquerra Republicana. Les tres forces independentistes sumarien 17 dels 27 regidors que composen el consistori. D’aquesta manera, Lluc Salellas es convertiria en alcalde i els socialistes, empatats amb 8 regidors amb Guanyem, continuarien a l’oposició.

Els socialistes tenen més a mà recuperar les alcaldies de Tarragona i de Lleida perquè van ser la força més votada el 28M i no hi ha cap fórmula de govern alternativa. A Tarragona, Rubén Viñuales ja ha anunciat que governarà en solitari, tot i tenir només 9 dels 27 regidors, mentre que a la Paeria de Lleida el més probable és que Fèlix Larrosa també arrenqui el mandat amb un govern en minoria i pactes puntuals.

Les obres arquitectòniques d'Antoni Gaudí són un dels atractius culturals més exitosos de Barcelona. Les seves obres apleguen milers de turistes i aquest dissabte, coincidint amb el Dia Mundial del Modernisme, ens acostem al Park Güell, on les visites pràcticament s'han duplicat en la darrera dècada i l'any passat hi van passejar més de 4 milions i mig de persones.

Només és principis de juny però ja s'ha activat el dispositiu de prevenció d'incendis forestals a l'àrea metropolitana de Barcelona. Una de les tasques més vitals i alhora complexes és vigilar els accesos al Parc Natural de la Serra de Collserolsa. Evitar focs s'ha convertit en la millor política mediambiental per preservar la natura.

Durant els dies de la Patum alguns comerciants abaixen persianes per poder guadir de la festa. La davallada de l'activitat comercial es compensa amb escreix per la presència de nombrosos visitants que omplen de gom a gom els carrers, els bars, els restaurants i els hotels. Alguns veïns parlen de massificació i el sector hostaler està d'acord que cal buscar la manera de fer la festa sostenible perquè tothom pugui gaudir-la sense molèsties. Durant el cap de setmana els establiments no només s'omplen a Berga sinó a tota la comarca.

Yolanda Díaz defensa la coalició amb Podem, l'endemà de registrar-la, i agraeix el gest a la quinzena de forces polítiques que ho han fet possible. La formació morada situa Lilith Verstringe quarta per Barcelona i critica el veto a Irene Montero. Pedro Sánchez considera "positiva" la coalició de Sumar. Ho ha dit en un Comitè Federal del PSOE sense García-Page ni Lambán, molestos per la confecció de les llistes socialistes.

A Catalunya, Esquerra anuncia que Teresa Jordà serà la número dos per Barcelona, cosa que obligarà a canviar el Govern de la Generalitat per substituir l'actual consellera d'Acció Climàtica. La CUP es presentarà a les eleccions i aposta per la continuïtat amb Albert Botran i Mireia Vehí, mentre que Junts suma Demòcrates i Moviment d'Esquerres a les seves llistes.

Berga penja el cartell de complert per la Patum. Hotels i resturants estan al 100%. Això fa content al sector hostaler però no tant als veïns, que es queixen de massificació. També plens estan campings i cases rurals catalans a dues setmanes de Sant Joan. La revetlla és una de les dates en què més facturen.

Manchester City i Inter de Milà disputen aquesta nit, en directe per La 1, la final de la Lliga de Campions de futbol.

Aquest divendres ha pres possessió la nova presidenta del Parlament de Catalunya Anna Erra gràcies als vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Avui acaben, doncs, 10 mesos d'interinitat en aquesta institució.

La militància de Podemos ha donat avui el vistiplau, amb una àmplia majoria, a integrar-se a SUMAR per concórrer a les pròximes eleccions generals. Tot i això, la direcció del partit rondina perquè no accepten a la ministra d'Igualtat Irene Montero.

La consellera d’Igualtats i Feminismes, Tània Verge, defensa l’actuació de la Generalitat davant els reiterats casos d’abusos sexuals a Badalona. Verge aposta per les polítiques de prevenció i reeducació dels menors autors de les agressions.

En parlem amb Àlex Salmon, Xavier Melero i Jordi Cabré

Alerta per la proliferació de missatges a internet i a les xarxes socials que animen a utilitzar la tecnologia per controlar les parelles. Els experts adverteixen que cada cop calen menys coneixements tècnics per a fer-ho. I recorden: exercir aquesta pressió és delicte.

Un delicte, el d'assetjament, que pot comportar dos anys de presó. I recomanen autoprotegir-se, per exemple canviant freqüentment les contrasenyes. El 017, un telèfon gratuït i confidencial, va atendre l'any passat a Espanya 67000 consultes d'usuaris preocupats per la seva ciberseguretat.


L’escenari del “Share Festival” d'enguany s'empodera amb veus de dona per reivindicar el feminisme en un sector d’hegemonia masculina. Amb 8 anys, la Raisa va venir del Marroc. Un referent amb les seves lletres femenines i antiracistes. L’Aleesha, amb la música per bandera, ha passat pel Primavera Sound i ho farà pel Sonar. Aquesta eivissenca va aterrar a Barcelona per fer-se un lloc al panorama musical. És coneguda pels seus duets amb artistes com Emilia. Dels 21 artistes que actuen al Share, 8 són dones. Totes coincideixen, però, que encara queda molt camí per recórrer.  

Anna Erra, de Junts, és la nova presidenta del Parlament de Catalunya, després de la retirada de l'escó a Borràs. Escollida en segona volta, amb els vots del seu partit i dels republicans. Els comuns retreuen a Esquerra que s'hagi tornat a decantar per Junts. La resta de partits acusen la nova presidenta del Parlament de fer un discurs partidista.

Alerta per la proliferació de missatges a les xarxes sobre com espiar el mòbil de la parella. Els experts recomanen no esborrar les evidències d'aquest espionatge i denunciar. Per la justícia és una evidència de maltractament i el primer símptoma d'un delicte d'assetjament.

Detinguts 25 membres dels Casuals, una organització criminal estructurada vinculada a la facció més radical dels seguidors del Barça. Se'ls investiga per delictes de segrest, extorsió o homicidi.

El Manchester City de Pep Guardiola buscarà demà a Istanbul la seva primera Champions.