Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Artur Mas defensa que Junts no sigui aliat del PP perquè "porta Vox de la maneta", però tampoc pot ser "presoner del PSOE": "Tots els partits d'esquerres són presoners del PSOE. ERC no té cap possibilitat d'alternativa". El 129è president de la Generalitat de Catalunya demana al partit socialista que defensi "l'Espanya plurinacional per la via dels fets" si vol una aliança més sòlida amb els juntaires. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que l'acord d'ERC amb els socialistes pel finançament és "un concert econòmic", sosté que Junts s'hi ha de sumar "sempre que sigui bo" i demana als de Carles Puigdemont que posin l'accent en el dret a decidir. En clau catalana, defensa que el viatge del president Salvador Illa a Brussel·les és un bon moment per trobar-se amb Puigdemont. Creu que hi haurà un "tripartit de la legislatura" si Oriol Junqueras torna a liderar els republicans: "Portarà Esquerra a un pacte molt més sòlid. Podria entrar a Govern". Revela que vol afiliar-se a Junts conjuntament amb Jordi Pujol i assegura que darrere el cas de l'expresident hi ha l'operació Catalunya. "Les llums acaben sobrepassant les ombres", ha dit per celebrar la seva restitució. I creu que Joan Carles I ha evolucionat "a pitjor": "En tots els terrenys, el personatge ha superat tots els límits". "Ningú amb dos dits de front hauria posat la mà al foc que no hi havia res", ha dit sobre els regals.

Cimera sobre habitatge aquest matí a la Moncloa i acord de govern de la Generalitat que obligarà als municipis tensionats, els 140, a reservar la meitat del nou sòl residencial a habitatge protegit entre altres mesures per augmentar un 15% l'habitatge assequible en 20 anys. També escoltarem al president Salvador Illa que ha contestat a la presidenta de la Comunitat de Madrid. En una entrevista, Ayuso ha dit que els sous dels consellers de la generalitat els paga un ramader de Múrcia amb els seus impostos.

Reunió a la Moncloa per abordar el problema de l'accés a l'habitatge. El sindicat de llogateres els ha plantat perquè hi havien convidat la patronal immobiliària.

El 15% dels pacients que s'han sotmès a tractaments de medicina estètica fets per intrusos tenen seqüeles. És l'alerta del Col·legi de Metges de Barcelona.

Set de cada deu usuaris de patinet elèctric admet que circula per la vorera de Barcelona tot i que està prohibit, segons el darrer baròmetre del RACC.

El Girona rep l'Slovan de Bratislava amb urgències per aconseguir la primera victòria a la Champions.

La Generalitat ha aprovat el pla territorial per a assolir en els pròxims 20 anys un 15% d’habitatge assequible a Catalunya. 

El Consell de Ministres aprova el conveni dels nous accessos al port de Barcelona amb una inversió de 730 milions d'euros.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya carrega contra el ministeri per no haver aprovat la creació de 70 nous òrgans judicials a l'Estat.

Es formalitza la integració de Demòcrates de Catalunya, el partit liderat per Toni Castellà, dins la formació dels de Puigdemont. 

Segon partit del Girona a la Lliga de Campions a Montilivi contra l’Slovan de Bratislava amb urgències per aconseguir la primera victòria.

Xavier Godàs veu "inquietant" que l'expresident d'ERC Oriol Junqueras digui que "no era responsable" de l'estructura B i del partit que liderava: "Cal ser molt més humils i molt més responsables". El candidat de Nova Esquerra Nacional a la presidència republicana veuria "fantàstic" que Junqueras i la secretaria general Marta Rovira es reunissin, però ho desvincula del Congrés republicà i de la seva candidatura: "El partit no és mereix això, que dos sectors tan importants no es trobin". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, deixa la porta oberta a un apropament amb l'expresident, per bé que remarca que li ha de trucar a ell i no a Rovira. Godàs veu "raonable" que els principals líders "es ressituïn": "No demano que pleguin". Alerta que el president català Salvador Illa i l'espanyol Pedro Sánchez "s'han de preocupar" si guanya el Congrés perquè "l'exigència ha de ser màxima", mentre valora positivament la comissió per dissenyar el nou model de finançament singular. Descarta que Esquerra entri als governs de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona: "Hem de ressituar-nos". "No és opinable que el 'procés', tal com l'hem conegut, ha clos", ha afegit, tot defensant que la política no és un "exercici sentimental".

El jutge Santiago Pedraz de l'Audiència Nacional ha rebutjat la querella del PP contra el PSOE perquè es basava en fonts anònimes i contradiccions. Informació publicada en un diari digital qüestionat. Mentrestant, la parella d'Isabel Díaz Ayuso ha anunciat una querella al president Sánchez i el ministre Félix Bolaños per haver-lo anomenat delinqüent confés. 

Precisament Ayuso ha anunciat que no es reunirà amb el president com han fet tots els presidents autonòmics pel pacte de finançament amb Catalunya.

Al Teatre Goya de Barcelona arriba una obra de Shakespeare delirant i que reivindica el fet d'equivocar-se i no ser perfecte. Es tracta de 'La comedia de los errores'. L'obra dirigida per Andrés Lima és una festa a dalt i a sota de l'escenari.

L'Audiència Nacional rebutja la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal. I Isabel Díaz Ayuso confirma que no es reunirà amb el president Pedro Sánchez a la Moncloa.

Investigadors de l'Hospital Mútua Terrassa identifiquen un marcador que permet diferenciar entre celiaquia i sensibilitat al gluten NO celíaca.

A Santa Susanna fa un mes que pagesos i veïns fan guàrdia les 24 hores del dia per impedir que les màquines entrin als camps del Pla de Balasc. L'Ajuntament hi està construint un vial de 15 metres d'amplada per connectar la zona hotelera amb la platja amb un pas soterrat.

El Barça guanya confiança golejant el Sevilla per 5 a 1 abans de rebre dimecres el Bayern a la Champions i de visitar dissabte el Bernabeu. Gavi va reaparèixer 11 mesos després.

El PP retalla distàncies al PSOE en l'últim baròmetre del CIS, mentre Esquerra es manté davant de junts i fins i tot amplia l'avantatge.

La Generalitat assegura que respecta el resultat de la consulta d'Olost, el municipi que ha decidit deixar de pertànyer al Lluçanès. 

El Barça es manté com a líder en solitari de la Lliga gràcies a la golejada contra el Sevilla i amb la recuperació de Gavi després d’onze mesos lesionat. 

Fusió de cant líric i flamenc per tancar la Copa Amèrica amb Josep Carreras i Sara Baras, que van convertir el centre de Barcelona en un escenari a l'aire lliure.

Óscar Puente deslliga les incidències del cap de setmana al servei ferroviari a Madrid, i assegura que ho investiga una comissió independent: "No descarto res. El fet no és gens normal". El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible creu que la descentralització de Rodalies pot millorar tan sols qüestions de proximitat del servei, però adverteix que no milloraran sense les "inversions que requereix". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reivindica que s'està invertint "tot el que materialment es pot sense tallar el servei", considera que no es pot comparar la gestió de FGC amb la de Rodalies, i sosté que el termini de dos anys pel traspàs integral és "realista i probablement un poc ambiciós".

D'altra banda, no creu que el cas Ábalos arribés al president del govern espanyol Pedro Sánchez: "Entenc que amb el 'número 1' de l'informe de l'UCO no es refereixen al número 1 de la trama". Diu que el seu afecte cap a José Luis Ábalos "no desapareix", però sí que l'informe suposa "una gran decepció". "Fins que ha aflorat l'informe de l'UCO ha estat el dolent de la pel·lícula", també ha assenyalat. Puente també critica que es vulgui imputar al Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz: "És molt greu. No estic disposat a callar. Precisament perquè formo part del govern he d'alçar la veu. No es pot consentir". Considera "una pirueta jurídica extravagant" la no aplicació de la llei d'amnistia a Carles Puigdemont, però descarta ara l'indult perquè abans "hauria d'haver-hi un judici i una condemna". I no veu sorprenent la plantada de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a Sánchez: "Ayuso és una aportació tòxica. Sánchez no té la culpa que ella convisqui amb un defraudador confés".

Jéssica Albiach anuncia que deixa de ser coordinadora dels Comuns i detalla com serà la nova direcció: "Li donem una orientació molt municipalista al partit", amb l'objectiu de créixer i arrelar-se al territori. La presidenta del partit al Parlament de Catalunya continuarà com a representant institucional, però admet que s'ha plantejat fer un pas al costat. "Ha sigut una decisió personal acompanyada d'una reflexió política del partit", ha dit. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, detalla que només Candela López es presentarà per revalidar el càrrec, i que l'acompanyarà la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Gemma Tarafa. D'altra banda, alerta que el PSC "s'ha de moure" en matèria d'habitatge perquè els Comuns votin a favor dels pressupostos de la Generalitat: "Els nostres vots no es poden donar per descomptats. Però no marca com a línia vermella la no ampliació de l'aeroport perquè no es reflecteix als comptes i el tema "va per llarg". Detalla que ja negocien comptes amb el Govern i que la "predisposició" que ha mostrat "és positiva". Demana que la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, sigui destituïda si no hi ha un canvi en les seves polítiques perquè s'està situant "fora de l'acord de coalició". I defensa ser "implacable" amb el cas Ábalos: "S'ha d'arribar fins al final. Corrupció és corrupció vingui d'on vingui. És molt important que es perimetri".

En una pastisseria, durant la Castanyada, es fan servir 70 quilos de pinyons. Tot i l'arribada de la varietat xinesa, més barata, el gremi continua apostant pel català. Es tracta d'un producte de proximitat, que es recull de forma manual.

El pipinyer és un àrbre abundant a Catalunya, però de manera natural no produeix molta quantitat de fruit. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal treballa amb els productors en un projecte pioner en el món, cultivar amb en pelt.

La segona part del treball és extreure el fruit a Catalunya per comercialitzar-lo. De moment, s'externalitza a Valladolid i Andalusia. Amb l'annexió de tots els processos de producció, es preveu una reducció dels cost econòmic i ecològic.

Les pastisseries començen a vendre panellets per atraure a la clientela abans de Tots Sants. Durant les setmanes prèvies a la festivitat, la demanda no és elevada. El gremi de pastissers estima vendre 11 milions d'unitats, d'una vintena de varietats diferents. Els de pinyons, els clàssics, són els més apreciats. Els reposters preparen noves creacions per sorprendre als compradors.

Els preus es mantenen estables. Oscil·len entre els quaranta i setanta euros el quilo. Depèn de l'establiment i gust.

Vuit municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona participen en la iniciativa. Reforestar les platges és important perquè la vegetació actua com a escut protector davant els temporals i evita la regressió de la costa i preserva el volum de sorra. S'han recomptat el nombre d'espècies de flora i fauna. Per altre banda, s'han realitzat activitats de detecció de microplàstics.

La jornada forma part d'un projecte europeu de participació ciutadana per a registrar la biodiversitat que hi ha a les platges catalanes i protegir-les.

La xifra d'accidents laborals no baixa significativament a Catalunya desde fa una dècada. Aquest any 2024 un total de 41 persones han mort mentre treballaven. És només una menys que l'any passat. El departament de Treball de la Generalitat assegura que negocia amb patronals i sindicats fórmules per millorar aquestes dades i apunta a la prevenció com un àmbit en què hi ha marge per fer les coses d'una altra manera. El sector on més accidents es produeixen és el dels serveis, seguit de la indústria i la construcció.

Algunes empreses recorren a incentius, com oferir habitatge gratuït durant uns mesos, per atraure conductors d'altres indrets d'Espanya. D'aquesta manera, la companyia Teisa de Girona ha contractat en un any un 10% més de conductors, un dels quals el Pepe, que prové de Sevilla. També fa falta incrementar la presència de dones, que només representen el 12% de les plantilles del sector.

La falta de conductors està impedint ampliar el servei i la cobertura de la xarxa de transport públic perquè no es poden obrir noves línies. Entre els projectes sobre la taula, un amb el Ministeri de Defensa, amb qui es treballa per redactar un conveni que faciliti la incorporació de militars al sector.

La xifra d'accidents laborals no baixa des de fa una dècada. En el que portem d'any, han mort 41 persones mentre treballaven. És només una menys que el darrer any. La Generalitat assegura que treballa amb els agents socials per reduir aquestes dades, però reconeix que queda feina per fer en matèria de prevenció.

Falten conductors d'autobús a Catalunya. La patronal calcula que se'n necessiten 4.000 més a tot l'estat, i alerta que la manca de professionals formats fa que no es puguin ampliar línies. Algunes empreses ofereixen habitatge gratuït per atraure conductors d'altres punts d'Espanya.

S'acosta Tots Sants, i a les pastisseries ja s'hi poden trobar panellets. El gremi espera vendre'n uns 11 milions. D'aquests, prop de la meitat seran de pinyons. Un producte de proximitat que ara competeix amb el que vé de la Xina. Un projecte científic pioner busca augmentar-ne la producció local. 

El Barça defensa el liderat i recupera a Fermín, Olmo, Frenkie de Jong i Gavi, que ha estat 11 mesos de baixa; per a enfrontar-se al Sevilla. El Girona i l'Espanyol no se'n surten.

Nova Esquerra Nacional proposa recosir el partit "assumint, cuidant i fent gran" el llegat que han deixat dirigents com la secretària general del partit, Marta Rovira. "Ens diuen que som roviristes com si fos quelcom dolent, però som garants de la feina ben feta, que ens pengin l'etiqueta que vulguin", ha dit Alba Camps, candidata a secretària general del partit després del congrés del 30 de novembre.

En un acte que ha reunit més de 800 persones, la candidatura alternativa a la d'Oriol Junqueras ha receptat "eixamplar la base" i ha anunciat la convocatòria d'una conferència nacional de les esquerres sobiranistes el 2025. A l'acte hi han assistit figures de pes del partit durant les últimes dècades, com ara Pere Aragonès, Marta Rovira, Ernest Maragall, Joan Puigcercós o Ernest Benach.

El festival Serializados, que se celebra aquests dies a Barcelona, ofereix als assistents una varietat d'estrenes, homenatges i trobades amb professionals del sector. Aquest any, la nova sèrie de Playz, 'Dieciocho', ha estat presentada com una de les apostes destacades. La ficció, dirigida per Hammudi Al-Rahmoud, aborda l'amor i els reptes dels joves migrants a través de la història de Cèlia i Moha. La sèrie, que ja compta amb diverses nominacions a festivals com els Prix Europa, s'estrenarà a Rtve Play el 23 d'octubre.

Manolo Vital ja té una parada d'autobús amb el seu nom. L'home que amb la seva tenacitat va aconseguir fer arribar el transport públic a Torre Baró donarà nom a la parada del barri. La seva història ha pres relleu, gairebé 50 anys després, gràcies a la pel·lícula El 47. Un homenatge a un líder veïnal que va decidir fer la revolució. Va lluitar, amb la seva dona Carmen Vila, per pujar dalt de la muntanya els drets que tenien els qui vivien a baix. Amb el segrest de l'autobús, el 1978, va aconseguir portar el transport públic i canviar la vida d'un dels barris, encara ara, amb una de les rendes més baixes de la ciutat.