Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya del 16 de juny de 2023 | Es reprèn la recerca de la dona desapareguda a Ullastrell pel riu Llobregat i desembocadura

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos rastregen la riera de Gaià d'Ullastrell - Avui actualitat a Catalunya
Els Mossos continuen rastrejant la riera de Gaià d'Ullastrell

L'actualitat d'aquest divendres passa per la recta final de les negociacions per constituir els ajuntaments aquest dissabte. A Barcelona està molt avançat el pacte amb Esquerra, que faria Trias alcalde, però Collboni continua pressionant els Comuns i al PP per evitar-ho. A Girona, el pacte Guanyem, Junts i ERC dona l'alcaldia a Lluc Salellas.

El 7% de les treballadores de presons pateix violència sexual per part de companys o interns. Només una de cada 10 ho denuncia. Ho revela la primera enquesta sobre violència masclista en l’entorn laboral penitenciari que ha fet el Departament de Justícia.

Les 9 científiques catalanes de l'Expedició Hypàtia expliquen aquesta missió. El més complicat, alimentar-se. El més innovador, fer bateries amb la seva pròpia orina.

La Generalitat instal·la prop de 4.000 plaques fotovoltaiques a la teulada dels tallers del metro de l'L9 de la Zona Franca amb un pressupost de 3,2 milions d'euros.

Segona jornada del Sónar, que avui tindrà al britànic Aphex Twin com a plat fort.

Resum notícies a Catalunya del 16 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:58

    Acord "molt avançat" entre Trias i Maragall per governar a Barcelona

     

    Quan només falta un dia per investir el nou alcalde de Barcelona després de les eleccions del 28M, el mapa polític dibuixa dues opcions: o un govern de Xavier Trias amb el suport d'ERC o l'alternativa encapçalada pel socialista Jaume Collboni, qui tracta de buscar una entesa amb comuns i PP. Aquest divendres, però, el president de la Generalitat ha anunciat que l'acord entre Trias i ERC es troba "molt avançat". De fet, fons de les negociacions han apuntat que dins l'acord de govern es preveu que ERC assumeixi dues carteres i Junts, quatre.

  • 17:30

    Restablerta la circulació a la R4 i la R8 de Rodalies entre Martorell i Castellbisbal després d'una incidència d'Adif

     

     

    La circulació de les línies de Rodalies R4 i R8 entre Martorell (Baix Llobregat) i Castellbisbal (Vallès Occidental) s'ha pogut restablir poc després de les 4 de la tarda d'aquest divendres després d'estar interrompuda des de poc després de les 3. Una incidència a les instal·lacions d'Adif ha provocat el tall, que s'ha pogut solucionar. No obstant, les afectacions poden superar els 30 minuts i la recuperació de freqüències i horaris serà progressiva.

  • 17:00

    Jaume Asens abandona la política institucional i Aina Vidal liderarà la candidatura dels comuns al Congrés per Barcelona

     

    El líder dels comuns al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha anunciat que abandona la política institucional i no es presentarà a les properes eleccions espanyoles. Per rellevar-lo, els comuns han escollit la que va ser número 2 d'Asens a les eleccions del 2019, Aina Vidal. En un comunicat Asens ha defensat que la renovació de càrrecs públics és "un exercici sa i necessari" en democràcia i ha afegit que "no és bo perpetuar-se". Així, ha remarcat que "ningú és imprescindible" i ha dit que hi ha moments en què "cal saber fer un pas al costat per deixar que altres lideratges prenguin el relleu". 

  • 16:00

    Els Bombers troben més pertinences i investiguen si corresponen a la dona desapareguda a Ullastrell

     

     

    L'operatiu de recerca per trobar la desapareguda a la riera d'Ullastrell (Vallès Occidental) pel fort aiguat del passat dimarts ha trobat una ronyonera i s'està investigant si podria ser de la dona que es busca. Ha aparegut per la zona propera on hi ha el vehicle accidentat, a la riera de Gaià. Els efectius de Bombers i de Mossos també actuen, des d'aquest divendres, al riu Llobregat, entre els municipis de Martorell i Viladecavalls (Vallès Occidental). La hipòtesi amb la qual es treballa per ara descarta que el cos hagi arribat al mar.

  • 15:17

    Sant Miquel del Fai tanca fins a setembre davant el risc d'incendi forestal
     

     

    El recinte de Sant Miquel del Fai, a l'espai natural dels cingles de Bertí, estarà tancat al públic fins a setembre davant el risc d'incendi forestal. La Diputació de Barcelona argumenta la situació de risc d'incendi forestal que s'estableix en el període entre el 15 de juny i el 15 de setembre i complint les directrius de l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai a causa dels accessos complicats que hi ha en aquest espai".  "Si les condicions climatològiques ho permeten, el recinte de Sant Miquel del Fai tornarà a obrir les seves portes el cap de setmana del 16 i 17 de setembre", on l'obertura queda condicionada a les condicions meteorològiques.

  • 14:21

    Troben més pertinences i investiguen si corresponen a la dona desapareguda a Ullastrell. 

     

     

    Els equips d’emergències centren la recerca entre Viladecavalls i Martorell, i descarten que el cos hagi arribat al mar. ... Avui les tasques ja arriben fins al riu Llobregat, buscant a la riba i a l'aigua amb caiacs. També rastregen amb drons i remouen amb retroexcavadores el material vegetal acumulat a la riera... En la cerca treballen una seixantena d'efectius als quals avui s'han volgut sumar un grup de familiars i amics de la dona.

  • 13:52

    El president de l'Audiència de Tarragona diu que el judici d'IQOXE no s'assenyalarà fins d'aquí a 2 anys com a mínim

     

    El president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, ha apuntat que el judici de la peça principal d'IQOXE no s'assenyalarà, com a mínim, fins d'aquí a dos anys. La tituar del Jutjat d'instrucció número 1 va tancar les diligències aquest dijous processant l'empresa i els tres exdirectius investigats per l'explosió a la planta de la Canonja el 14 de gener de 2020. Tot i que es tracti d'un assumpte "greu" per la mort de tres persones i l'alarma social que va provocar l'accident, Perarnau ha explicat que el judici té una preferència ordinària, ja que no hi ha cap persona en presó preventiva ni es tracta d'un cas d'assassinat o amb jurat popular. També preveu que la instrucció de la peça de les llicències estigui enllestida passat l'estiu.

  • 13:38

    El Festival Cruïlla funcionarà al 100% amb energies renovables

     

    El Festival Cruïlla de Barcelona funcionarà amb energia renovable en la seva totalitat i serà el primer de tot Espanya en utlitzar al 100% aquest tipus de consum. També imitarà l’aforament del Parc del Fòrum a un màxim de 25.000 assistents diaris per reduir la pressió sobre el seu entorn. Es tracta d’algunes de les mesures del seu nou pla de sostenibilitat, presentat aquest divendres juntament amb Endesa, que també contempla altres accions com incidir en una política de “zero residus” i apostar “pel quilòmetre zero”, amb proveïdors locals i productes de proximitat. La seva fita principal és la de convertir el certamen en el primer festival de gran format de l’estat amb un subministrament d'energia 100% procedent de fonts renovables.

  • 12:49

    Dani Sirera (PP) es mostra obert a negociar que els comuns entrin al govern si Colau fa un pas al costat

     

    El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Dani Sirera, ha reiterat les seves condicions per donar suport al socialista Jaume Collboni per ser investit aquest dissabte: que BComú no entri al govern. Preguntat per si estaria obert a acceptar que els comuns formin part de l'equació si es deixa de costat la líder del partit Ada Colau, Sirera s'ha mostrat disposat a "parlar-ne" amb Collboni: "No seria el millor escenari, però hauríem de parlar". El candidat també s'ha oferit a investir Collboni sense entrar al govern i demana als comuns que facin el mateix.

  • 11:22

    Elena demana canvis perquè el Codi Penal castigui més les ocupacions delincuenciales


    El conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, ha demanat canvis perquè el Codi Penal castigui més les ocupacions delinqüencials i no tant a les de "persones més vulnerables". Asegura que s'han de canviar els protocols de desnonaments, i ha detallat que s'ha disminuït un 23% la presència d'agents d'ordre públic en aquesta mena d'actuacions. El conseller d'Interior també proposa endurir les penes per produir i vendre marihuana per frenar les "màfies" que es dediquen al seu cultiu a Catalunya.

  • 12:22

    Marc Solsona pacta amb el PSC un govern en minoria a Mollerussa

     

     

    Marc Solsona, cap de llista de Mollerussa Primer – Pacte Local, ha tancat un acord per governar amb minoria amb el PSC a l'Ajuntament de la capital del Pla d'Urgell. Els resultats del passat 28-M van fer que la de Solsona fos la llista més votada per només 11 vots, empatant a 4 regidors amb Junts. Amb els socialistes, Solsona suma 2 regidors i, per tant, el nou govern municipal estarà dividit en 6 grans àrees i deixen la porta oberta a què es puguin sumar més formacions. ERC es quedarà a l'oposició i no descarten formar un govern alternatiu fins al darrer minut malgrat que Junts i la CUP han decidit també fer oposició.

  • 11:00

    Un pacte a Sitges liderat per ERC fa trontollar la investidura de la candidata de Junts

     

    La investidura de la candidata de Junts i guanyadora de les eleccions a Sitges, Mònica Gallardo, penja d’un fil. Esquerra, SGI, Comuns i FETS acorden un quatripartit que depèn del vot de la regidora de Guanyem. Gallardo va tancar un acord per arribar a l’alcaldia amb el PSC-El Margalló, amb el qual sumen 8 dels 21 regidors del ple i insten Verds-En Comú Podem a reforçar l’aliança amb els seus dos representants. Esquerra ha tancat un acord de govern amb els comuns, Sitges Grup Independent i FETS per Sitges que suma 10 regidors. 

  • 10:38

    Marc Solsona pacta amb el PSC un govern en minoria a Mollerussa

     

    El líder del PDeCat. Marc Solsona, aconseguirà conservar l'alcaldia de Mollerussa gràcies a l'acord per governar amb minoria amb el PSC a l'Ajuntament de la capital del Pla d'Urgell. Els resultats del passat 28-M van fer que la de Solsona fos la llista més votada per només 11 vots, empatant a 4 regidors amb Junts. Amb els socialistes, Solsona suma 2 regidors i, per tant, el nou govern municipal estarà dividit en 6 grans àrees i deixen la porta oberta a què s'hi puguin sumar més formacions.

  • 10:08

    Lluc Salellas de Guanyem Girona serà el nou alcalde de Girona gràcies a l'acord amb Junts i ERC

     

    L'acord s'ha concretat després d'una última reunió entre les tres formacions aquest mateix divendres al matí. El pacte situa la cap de llista de JxCat, Gemma Geis, com a vicealcaldessa. L'acord dona a les tres forces una folgada majoria, perquè sumen 17 dels 27 regidors que té el ple. El pacte deixa el PSC a l'oposició, la força més votada el 28-M. En els últims dies, les formacions han estat negociant a partir d'un document base que recull 60 propostes i que fixa els eixos programàtics del mandat. És el primer cop que el partit guanyador en unes municipals no governarà a la plaça del Vi.

    Atur de TVE Catalunya

  • 09:30

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El diputat pel PSC al Congrés dels Diputats, José Zaragoza, defensa que només el candidat del PSC, Jaume Collboni, pot formar un "govern estable" a Barcelona i reclama el vot de Barcelona En Comú perquè "no suma la dreta ni suma l'independentisme". Zaragoza acusa directament a l'actual alcaldessa en funcions, Ada Colau, de tenir "una vara de mesurar diferent": "No va tenir cap problema en rebre els vots de Cs. Sembla que només és important el que li passa a ella".

  • 8:20

    Elevat risc d'incendi al Camp de Tarragona.

     

     

    Es manté l'elevat risc d'incendi al Camp de Tarragona per les altes temperatures i la poca pluja dels últims dies en aquestes comarques. Això fa que el sotabosc continuï molt sec. Malgrat que s'han reforçat els mitjans aeris i les dotacions, els bombers preveuen que les temperatures faran que, en dues setmanes, la situació sigui força crítica. 

  • 8:15

    Els Bombers reprenen la recerca de la dona desapareguda.

     

     

    Es reprenen les tasques de recerca de la dona desapareguda a la riuada d'Ullastrell d'aquest dimarts. Els Bombers amplien la zona de treball en 30 quilòmetres, fins al mar. Els equips d'emergències treballen amb la hipòtesi que la dona podria estar enterrada entre el material que va arrossegar l'aigua o enredada entre branques i matolls al llarg del riu Llobregat.

  • 8:10

    Collboni presentarà la seva candidatura per ser alcalde.

     

    Malgrat tot, el candidat socialista ha fet oficial que presentarà candidatura per ser alcalde de Barcelona. El Partit Popular li ofereix els seus vots, sempre que el PSC aconsegueixi el suport dels comuns sense que entrin en el govern. Collboni, però, ho descarta. També Barcelona en Comú.

     
  • 8:05

    Trias i Maragall treballen en un acord de govern.

     

     

    Qui governarà Barcelona? Quan falten poc més de 24 hores perquè es constitueixi l'ajuntament, les negociacions continuen molt obertes. Tot apunta, però, que Xavier Trias i Ernest Maragall estarien a punt de tancar un acord de govern.

    Un acord que, en cas de fer-se efectiu, inclouria als republicans dins el govern municipal. Tots dos partits sumen 16 regidors, lluny dels 21 de la majoria absoluta. Els vetos creuats entre els altres partits, però, aproparien Trias a l'alcaldia. L'aposta d'Esquerra per un govern independentista allunya la possibilitat que Jaume Collboni, segon als comicis del maig, sumi prou suport per ser alcalde.
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 16 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.