Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La maquinària per a les generals ja està en marxa. S'ha publicat al BOE i ja es pot demanar el vot per correu, que s'espera que augmenti perquè molts estaran de vacances. Atenció amb l'adreça: haurà de ser el lloc on estigueu entre el 3 i el 18 de juliol, perquè serà aleshores quan rebreu la documentació electoral.

Apel·la a la unitat de l'independentisme per fer front a un eventual govern de PP i VOX. No especifica quina fórmula, però no tanca la porta a estudiar l'opció d'una llista conjunta com demana Junts.

El BOE ja publica la dissolució de les Corts... mentre que els partits continuen analitzant els resultats del 28M. I n'hi ha un, Ciutadans, que NO es presentarà a les generals. A Barcelona, ha començat el ball de les negociacions. 

A Lleida, el republicà Miquel Pueyo abandona la política, després que el partit quedi amb només cinc regidors, dos menys que en els anteriors comicis.

La ressaca de l'avançament electoral coincideix amb la Reunió Anual del Cercle d'Economia a Barcelona. Una trobada on ha assistit el Rei Felip VI. 

L'IPC cau 9 dècimes al maig i se situa en el 3,2¿%. Es tracta de la xifra més baixa des del juliol de 2021.

Joan Dausà celebra la primera dècada a la música fent un repàs a aquests 10 anys amb noves cançons com Judit.  

Ignacio Garriga reivindica que els votants de Vox volen "conformar una alternativa i no una alternança": "Vox no regalarà els vots al PP. No és moment d'exigències", ha dit el secretari general del partit, insistint en la "mà estesa" als populars. "Si depengués de Vox, qualsevol govern socialista sortiria de les institucions. La pregunta és què farà el PP", sosté. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que "el primer que farà" Vox si governa és derogar la llei del 'només sí és sí' i apujar les penes dels "violadors". "Tenim la determinació de derogar-ho tot. És més fàcil dins del govern", ha dit, dient que "no és descartable" un govern PP-Vox després de les generals. Demana il·legalitzat als partits independentistes i defensa que Bildu ETA són el mateix. El diputat al Parlament defensa rescatar a tots els migrants "a punt de morir" al mar: "El que s'ha de fer és evitar que el Mediterrani es converteixi en un cementiri". Veu com un "greuge competitiu" que "saturem" la sanitat pública amb persones "no regularitzades". I assegura que Vox no donarà vots ni a Trias ni a Collboni per ser alcalde.

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta tarda la dissolució de les corts generals i la convocatòria d'eleccions pel 23 de juliol. Pedro Sánchez diu que ho fa pels mal resultats electorals que ha tret el PSOE i que obliguen a preguntar als ciutadans quin model de país volen. A Barcelona, Xavier Trias guanya les eleccions, però hi podria haver un pacte alternatiu que fes alcalde a Collboni. A la resta de Catalunya, bons resultats del PSC i dolents per ERC, que ha perdut 300.000 vots.

Consell de Ministres extraordinari per a convocar les eleccions generals. Uns comicis que Pedro Sánchez ha anunciat per sorpresa aquest dilluns, després de la desfeta del PSOE a les municipals i autonòmiques. El president assumeix en primera persona els mals resultats.

PP i Vox, satisfets amb la decisió de Sánchez.  A Catalunya, el PSC que s'ha fet fort en les municipals, creu que és una decisió valenta. Esquerra s'erigeix com antídot contra la dreta. I els comuns tanquen files amb Yolanda Díaz i Sumar.

Unes eleccions anticipades que arriben quan els partits comencen a moure's per tancar els pactes per governar els ajuntaments. A Barcelona les aliances poden portar Trias, guanyador dels comicis, de nou a l'alcaldia o a una aliança de les esquerres per fer alcalde Collboni.  

L'Espanyol certifica el descens a segona divisió després d'empatar a 2 a Mestalla. 

L'anunci d'avançament de les eleccions generals agafa amb el peu canviat als partits catalans que encara estan amb la ressaca dels resultats de les municipals. A Barcelona, els socialistes són segona força i tenen opcions d'aconseguir l'alcaldia malgrat que el guanyador de les eleccions ha estat Xavier Trias

Ada Colau ha quedat en tercer lloc i els republicans, que passen de ser la primera a la quarta força, tenen un paper clau per decidir el nou govern municipal. Si l'alcaldia queda en mans de Trias o Collboni dependrà dels pactes.

Moviment sorpresa de Pedro Sánchez després de la desfeta del PSOE a les municipals i autonòmiques. Els socialistes perden gran part del seu pes a escala estatal en favor del Partit Popular. El president del Govern assumeix en primera persona els mals resultats i convoca eleccions anticipades. Una decisió personal, que només coneixia el seu nucli dur. 

Sánchez ha anat per feina, ni 24 hores per pair els resultats. Aquest matí, despatx amb el rei. Aquesta tarda, reunió extraordinària del Consell de Ministres. Dissolució de les Corts i, demà, publicació al BOE d'una data que queda ja marcada en vermell al calendari: el 23 de juliol. 


El president del Govern assumeix en primera persona els mals resultats i convoca eleccions anticipades. Una decisió personal, que només coneixia el seu nucli dur. 

La notícia agafa els socis de govern de Sánchez en plenes negociacions per definir el seu espai. La llei electoral dona ara 10 dies a Podemos i Sumar per decidir si es presenten com a coalició.

Els socialistes catalans diuen que és una decisió valenta. Esquerra ja ha confirmat que el seu candidat a les generals tornarà a ser Gabriel Rufián. Els republicans, socis de Sánchez durant la legislatura, s'erigeixen en l'antídot a PP i Vox i els comuns tanquen files amb Yolanda Díaz i Sumar.  

 A Barcelona els socialistes són segona força i tenen opcions d'aconseguir l'alcaldia malgrat que el guanyador de les eleccions ha estat Xavier Trias.

Les urnes han consolidat els socialistes a Catalunya per davant d'Esquerra. Un dur revés pels republicans que perden bastions com Tarragona i Lleida. També Junts perd Girona. 

El PP triplica regidors a Catalunya. Aconsegueix representació a les 4 capitals catalanes. A la ciutat de Lleida, s'erigeixen en segona força.

  • La formació no perd cap bastió socialista de l'àrea metropolitana de Barcelona i recupera les diputacions
  • ERC perd la meitat de representants a Barcelona i pateix una davallada al conjunt de Catalunya

Vox irromp a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona mentre Ciutadans desapareix del mapa electoral

Xavier Garcia Albiol, guanyador de les eleccions municipals a Badalona, assenyala la inestabilitat política com a clau en els seus resultats aquest 28-M: "Els veïns han dit prou i ens han donat majoria per governar amb estabilitat". L'alcaldable del PP assegura que ha tingut el suport del partit per fer la seva proposta que considerés per la ciutat: "El projecte a Badalona del PP és singular". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, es mostra disposat a arribar a acords amb l'oposició tot i la majoria absoluta: "Tenir majoria absoluta no significa que tingui la veritat absoluta"

Sílvia Paneque, guanyadora de les eleccions municipals a Girona, descarta un pacte de govern que no la faci alcaldessa a ella:"No s'entendria un pacte antinatura a nivell ideològic entre Guanyem i Junts". L'alcaldable del PSC confia poder formar govern i "liderar aquest canvi", tot i que veu "prematur" parlar de pactes. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, recorda que Guanyem i Junts han defensat que governés la llista més votada: "Les dues forces que governaven s'han vist castigades", destaca.

Ernest Maragall no tanca la porta a pactar amb el PSC i fer Jaume Collboni alcalde: "La situació ens atorga específica responsabilitat. El que no faré és especular", ha dit després de leseleccions del 28M. "Tenim una situació que pot acabar sent decisiva", ha dit el cap de llista d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, tot recordant que Xavier Trias ha de "prendre la iniciativa". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, situa les converses amb Trias "no només" en aquest matí, sinó també "en les properes setmanes". I diu que a ERC es prendran decisions després dels resultats de les eleccions municipals.

Jornada electoral, de moment, sense incidències als col·legis, on prop de 5,5 milions de catalans voten la composició dels seus ajuntaments. Algunes meses, però, s'han constituït més tard perquè alguns dels seus membres no han arribat a l'hora. 

Un 36,6% ha exercit el seu dret a vot al conjunt d'Espanya fins a les 2 del migdia. És 1,5 punts més que a les eleccions del 2019. En canvi, a Catalunya, la participació baixa més de 3 punts, fins al 32%.

D'aquestes eleccions també sortiran els representants dels consells comarcals, que es constituiran a mitjans de juliol, i les quatre diputacions catalanes. A Tarragona i Lleida, els seus alcaldes republicans busquen revalidar el càrrec. I a Girona, s'apunta o un doble o, fins i tot, triple empat.

La situació, si no hi ha sorpreses d'última hora, arriba també molt igualada a la capital catalana. No es preveuen majories destacades. Avui sabrem qui guanya els comicis, però caldrà esperar a la constitució dels ajuntaments per saber en mans de qui recau la governabilitat.

Jornada d'eleccions municipals, de moment, sense incidències destacades. A Catalunya, prop de 5 milions i mig de persones poden escollir els seus regidors i regidores. El dispositiu es desplega a través de més de 2.700 col.legis electorals, i uns 9.000 agents vetllen per la seguretat.

Els candidats a l’alcaldia de Barcelona voten acompanyats de la família i amb un missatge clar: crida a la participació massiva. I és que pot ser un factor decisiu en unes eleccions que es preveuen especialment obertes i igualades. Als municipis on aquesta nit no hi hagi un guanyador clar, caldrà pactar. Hi haurà temps per negociar fins al 17 de juny, quan es constitueixen els nous consistoris.

Últim partit de la temporada a casa pel Girona i el Barça. Pels culers, el partit contra el Mallorca tindrà un regust especial perquè suposa el comiat del Camp Nou tal i com l'hem conegut. L'Espanyol es juga la permanència al camp del València amb l'obligació de guanyar. Un miler de seguidors blanc-i-blaus animaran des de la grada de Mestalla.

  • Són localitats on només s'hi ha presentat una candidatura i, per tant, no hi ha competència
  • La majoria són poblacions molt petites, però més d'una dotzena superen els 1.000 habitants
  • Hi ha dos alcaldes, els de Fogars de la Selva i Torroella de Fluvià, que ocupen el càrrec des del 1979

On és el límit de l'art? És possible fer-ne amb píxels, pantalles i intel·ligència artificial? El Disseny Hub de Barcelona explora el present i el futur de l'art digital. Són més de 4.000 metres quadrats amb peces d'artistes locals i internacionals.