Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha presentat al debat d'investidura al Parlament conscient que no tindrà el suport de Junts. En el seu discurs, ha dit estar preparat per encapçalar una Generalitat republicana i ha reclamat acords amplis per aconseguir l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació. Aragonès aposta per reactivar la taula de diàleg amb l'Estat i emplaça l’independentisme a superar “malfiances”. El candidat republicà ha fet una crida a "sortir de la zona de confort" per fer possible un govern de coalició.

  • Actualitzem les restriccions per Setmana Santa entre el 26 de març i el 9 d'abril
  • Les trobades podran ser de 4 persones màxim en espais públics tancats, i de 6 persones en espais públics oberts
  • L'augment de la mobilitat que comporta més interaccions i la situació a les UCI: dos factors preocupants

Divendres de cel variable o ennuvolat per la presència de núvols alts i mitgencs. També s'esperen núvols baixos a prop de la costa al matí i, de nou, al vespre. Algun ruixat al nord a darrera hora. Les màximes es mouran entre els 20 i 24 ºC a l'interior i entre els 16 i 19 graus al Pirineu i al litoral. Dissabte serà força variable, amb molts núvols i algun ruixat al nord-est. Diumenge, en canvi, dominarà el sol arreu, amb més fred matinal i màximes molt més suaus i primaverals.

David Fernàndez considera que els resultats de la consulta interna a la CUP exclouen l'entrada al Govern de Catalunya d'aquesta formació. L'exdiputat cupaire veu "precipitat" l'entrada dels cupaires a l'Executiu català, però no descarta "més implicació". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que la taula de diàleg sigui una taula de país, en la qual entri la CUP i també la societat civil. Considera que aquesta "no ha fracassat perquè només s'ha fet una reunió" per culpa que "no hi havia unitat independentista". Fernández no entén ara la falta d'acord entre independentistes per formar Govern i considera que "s'ha de dir a Junts que no pretenguin guanyar als despatxos el que no han guanyat a les urnes".

El Procicat oficialitza la pròrroga de les restriccions vigents fins al 9 d'abril inclòs. A partir de demà, les trobades a espais privats només podran ser de la mateixa bombolla. Es vol evitar les reunions de grups durant la Setmana Santa. Ens ho explica Imma Soler, subdirectora operativa de Protecció Civil. Nou entrebanc al pla de vacunació. AstraZeneca no enviarà la setmana que ve les vacunes previstes. I fem tertúlia política per analitzar el ple d'investidura d'aquest divendres.  JxCat s'abstindrà i impedirà la investidura d'Aragonès en primera volta. El partit de Carles Puigdemont considera que no hi ha acord per a un Govern prou "fort i sòlid".

Analistes: Imma Lucas, Carles Fernández i Esther Vivas.

Segons un informe de Comissions Obreres, el nombre de famílies sense cap salari ni prestació a casa a Catalunya ha crescut un 24 per cent al 2020. Això suposa que hi ha més de 210 mil persones sense cap ingrés. El fet de perdre la feina i, sobretot, la lentitud a l'hora de tramitar els ajuts han estat les principals culpables. 

Una recerca de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha permès monitorar per primera vegada el comportament de milions de nanorrobots dins de la bufeta d'un ratolí. Els resultats de l'estudi contribueixen a avançar en el tractament de tumors, especialment el de bufeta, però també el de mama i el de pulmó. En uns 4 anys, podria aplicar-se en persones.

La recerca, en la qual també ha participat el centre basc CIC biomaGUNE, ha utilitzat un eixam de nanorrobots que, malgrat ser artificial, sembla estar viu. Realitzen moviments col·lectius semblants als patrons que realitzen els bancs de peixos o als dels esbarts d'ocells.

  • Les dades sanitàries i les restriccions de mobilitat fan "inviable" el festival en les condicions "desitjables"
  • L'organització impulsarà, però, dos nous festivals presencials a Barcelona a l'octubre d'aquest any
  • El certamen s'ajorna i se celebrarà els dies 15, 16, 17 i 18 de juny del 2022

El Barça ha presentat formalment el pivot internacional català, Pau Gasol. De moment segueix sense aclarir quan tornarà a la pista però ha apuntat que “torno amb il·lusió i la mateixa ambició que quan vaig marxar fa vint anys”. Assegura que s’ho pren com una oportunitat per tornar a casa i ajudar a un equip que està en un gran estat de forma. En aquest sentit ha explicat que una de les seves aspiracions es “ajudar a l’equip a guanyar l’Eurolliga, que es el títol que em falta”.

Fa 5 dies que ha començat la primavera i de moment, és força tranquil.la. Per això avui, aprofitant aquesta tranqul.litat, us hem explicat com podem gaudir del cel nocturn durant aquests tres mesos de primavera. I us hem avançat per on pot anar la meteo de la Setmana Santa. Entre demà i dissabte passa un front que ens portarà nuvols, alguns ruixats i una lleugera i tranistòria baixada de les temperatures. A partir d'aquest diumenge i fins Divendres Sant arribarà una massa d'aire càlid que afavorirà, en general, un ambient força primaveral. I els models indiquen que entre Diumenge i Dilluns de Pasqua arribaria aire més fred que farà canviar el temps. Però... falten dies...

El festival Sónar, una cita musical celebrada a Barcelona anualment, estava previst per al pròxim juny, però s'ha sumat finalment a la llista de cancel·lacions de grans esdeveniments, entre les quals es troba el Primavera Sound. El certamen s'ajorna i se celebrarà els dies 15, 16, 17 i 18 de juny del 2022.

El Procicat ha comunicat aquest dijous la pròrroga de les restriccions vigents fins al 9 d'abril inclòs, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Un "tímid creixement" en els casos de covid-19 es fa notar i per això cal fer una petita frenada. Ramentol ha indicat que ara mateix hi ha "dues alertes" importants sobre la taula: l'augment de la mobilitat perquè comporta més interaccions entre bombolles i la situació a les UCI.

Les bases de la CUP han avalat el preacord amb ERC per a investir a Pere Aragonès com a president de la Generalitat, amb un 59,31% dels vots emesos en les assemblees en les quals s'ha debatut. Ara bé, un 85,59% de la mitilitancia ha advertit que el seu contingut no és "suficient" per a sentir-se satisfeta. Així ho ha anunciat la CUP després de comptabilitzar els resultats de la seva consulta, que incloïa tres preguntes, la primera de les quals era si la militància dóna suport al preacord amb ERC: 564 vots a favor (59,31%), 367 en contra (38,59%) i 20 en blanc (2,10%).

Això es traduirà en el fet que en el ple d'investidura de demà divendres els nou diputats de la CUP votaran "afirmativament" a la investidura d'Aragonès, segons ha avançat en roda de premsa la diputada Eulàlia Reguant, que ha emplaçat a JxCat a "sumar-se" a aquesta majoria.

  • T’expliquem quins són els passos que cal seguir per rebre el vaccí contra la covid-19
  • Pots demanar cita per vacunar-te, sense esperar que Salut t'avisi per SMS
  • 45.000 catalans d'entre 60 i 65 anys, tant professionals essencials com de la població general estan cridats a vacunar-se