Enlaces accesibilidad
Junts s'abstindrà

Aragonès arriba a la investidura sense el suport de JxCat

Per
Pere Aragonès afronta el seu primer debat d'investidura al Parlament
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès,afronta el seu primer debat d'investidura al Parlament

El candidat d'Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, es presenta aquest divendres al ple d'investidura sense haver aconseguit el suport de Junts. Malgrat el vistiplau de les bases de la CUP a la seva investidura, serà necessari anar a una segona votació. ERC i la CUP, que sumen 42 escons, necessitaria els vots de Junts per ser investit en primer volta. La direcció de JxCat ha acabat decidint-se per l'abstenció i obligarà a sotmetre Aragonès a una segona volta que presumiblement se celebraria el proper dimarts 30 de març. En aquest cas necessitarà tenir més vots a favor que en contra.

El ple previst per les 10 del matí ha començat amb retard per la discusió de la Mesa sobre la delegació del vot del diputat Lluís Puig. El debat comença amb una intervenció del candidat a la investidura. Aragonès no té límit de temps per exposar el seu programa de Govern, on en principi s'inclouen els punts del preacord assolit amb la CUP.

Retard en l'inici de la sessió per la delegació del vot de Lluís Puig

La sessió del ple d’investidura ha arrencat amb retard per la discussió de la Mesa sobre la delegació del diputat Lluís Puig. La junta de portaveus s’havia reunit a les nou del matí per analitzar la petició de reconsideració del PSC, Vox i el PSC contra la decisió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs de permetre la delegació del vot. La majoria independentista a la Mesa havien rebutjat les peticions. Posteriorment, Ciutadans també ha presentat la seva petició el que ha obligat a tornar a reunir l’organisme, que ha tornat a avalar el vot delegat de Puig. El PSC ha criticat la decisió en considerar que no té una “base legal” i ha reclamat un informe als lletrats de la Cambra.

JxCat es decanta per l'abstenció

La direcció de Junts s'ha reunit aquest dijous a la tarda per decidir el sentit del vot del seu grup en el ple d'investidura. Després de més de dues hores de debat intern, finalment la formació liderada per Carles Puigdemont s'ha decantat per l'abstenció. Considera que no hi ha acord per a un Govern prou "fort i sòlid". Una trobada mediatitzada per la decisió de la CUP d'avalar el preacord amb ERC per investir Aragonès. El fet que els republicans hagin negociat primer amb els cupaires no ha agradat gents. De fet, els dirigents del partit han insistit durant tota la setmana que encara no hi ha les condicions per assolir un acord de legislatura, no d'investidura.

Entre les qüestions que tensen les converses amb els republicans destaca precisament el paper de Puigdemont a l'hora de dissenyar l'estratègia del nou executiu català així com les competències del Consell de la República. Una altra de les claus a resoldre és la voluntat d'ERC d'assumir dins de la Presidència la gestió dels Fons Europeus que han de servir per impulsar la recuperació. Junts en canvi manté que el Fons ha de seguir depenent d'Economia, una cartera que assumiria, en principi, JxCat.

ERC afegeix pressió sobre Junts

Aquest dijous, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha celebrat molt positivament el sí de la CUP al preacord per la investidura de Pere Aragonès. Assegura que "encara hi ha temps" perquè JxCat se sumi a la majoria independentista i el candidat republicà sigui elegit president aquest divendres.

ERC afegeix presió a Junts per investir Aragonès aquest divendres