Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Sense turistes i amb els horaris limitats, ja no poden més. La crisi de la covid-19 està provocant una autèntica sagnia en els negocis de la restauració de Barcelona. Alguns dels que s'han vist obligats a tancar són emblemàtics. És el cas de 'Can Soteras' del Passeig de Sant Joan, 'Cal Pintxo' a la Barceloneta o del 'Senyor Parellada' del Born. El Gremi de Restauració lamenta la pèrdua de projecció turística que suposen aquestes desaparicions, però alerten que darrere d'aquests casos més reconeguts hi ha molts més. Calculen que un 30% de bars i restaurants ja no tornaran a obrir mai més.

Informa: Mària Sánchez

Catalunya supera la barrera del milió de primeres vacunes subministrades a Catalunya. L'objectiu és acabar de vacunar els majors de 80 anys i començar a partir del dilluns 12 amb els de 70 a 79. Més 450 persones han estat desallotjades a Barcelona per segona nit consecutiva per saltar-se les restriccions anticovid. Arriba una campanya de la renda complicada per als treballadors en ERTO o pels autònoms. 34 anys després, la Reial Societat torna a ser campiona de la Copa del Rei. Anit va derrotar l'Athlètic de Bilbao amb solitari gol, de penal.

Salut fa una crida a les persones de 60 a 65 anys per vacunar-se. La xifra dels vacunats amb una dosi frega el milió de persones. Els càmpings de Catalunya estan gairebé al 100% d'ocupació. Vaga dels treballadors del Parc Güell de Barcelona. Victòries del Barça de bàsquet i d'handbol. I per acabar, visitem el museu més petit del món, al barri de Gràcia barceloní.

Els dies festius de Setmana Santa seran més tranquils del que semblaven. Dominarà el sol, sobretot durant els matins, mentre que a les tardes creixeran nuvolades en zones de muntanya on s'esperen alguns ruixats amb tempesta. L'ambient serà molt suau, tot i la baixada de dos graus en les temperatures de diumenge per l'entrada del vent del nord. Aprofiteu la suavitat, ja que dimarts podria tornar l'ambient hivernal.

Natura i aire lliure és el que persegueixen moltes famílies aquesta Setmana Santa. La vacunació avança. Del milió de dosis d'AstraZeneca que arriben avui a Espanya, a Catalunya n'hi toquen 160.000, que començaran a administrar-se a partir de dissabte. Ja en funcionament el canal de WhatsApp dels Mossos per la violència masclista. A partir d'avui les furgonetes i camions de fins a tres tones i mitja, sense etiqueta ambiental, no podran circular per l'interior de la Zona de Baixes emissions a Barcelona. Els atropellaments de patinets a vianants a Barcelona han tornat a posar sobre la taula la difícil convivència entre aquests vehicles i els vianants. Els pastissers treballen de valent per atraure nens i padrins amb les seves idees més originals de mones de Pasqua.

L’inici de la pandèmia i les restriccions per contenir el virus han perjudicat greument l’economia de diversos sectors del comerç. Per això, aquestes festes el Gremi de Pastissers vol passar pàgina i confia a vendre prop de 700.000 mones de Pasqua per apropar-se així a les xifres del 2019, un any abans de la pandèmia. Els pastissers treballen de valent per atraure nens i padrins amb les seves idees més originals de mones de Pasqua. Aquest any les més demandades són les de personatges de dibuixos animats o inspirades en les xarxes socials. 

Aquest dijous ha entrat en funcionament el canal de WhatsApp gestionat pels Mossos d’Esquadra per oferir “informació i assessorament policial a la víctima o potencial víctima de violència masclista“, segons ha informat el mateix cos policial a través d’un comunicat. El número és el 601 00 11 22, i resoldrà dubtes i preguntes. Aquest canal, però, no és una eina per gestionar incidències o emergències i per tant en cap cas substitueix el telèfon d’emergències 112. 

La Generalitat es prepara per a un increment de la mobilitat a partir d'aquest dijous amb motiu de Setmana Santa. El Departament d'Interior preveu una gran mobilitat, concretament es calcula que sortiran de l'àrea de Barcelona uns 330.000 vehicles. Per aquest motiu, Trànsit ha dissenyat un dispositiu policial amb 1.500 agents i preveu fer uns 1.070 controls preventius. 259 controls d'aquests seran d'alcoholèmia i drogues.

  • El 31 de març de 1921 naixia el Servei Meteorològic de Catalunya de la mà de la Mancomunitat
  • TVE Catalunya va ser la primera en donar la informació del temps en català per la televisió l’any 1978

Puc escollir la vacuna? Què passa si no em vull vacunar? Em puc vacunar si estic embarassada o donant el pit? Després de vacunar-me he de seguir duent mascareta? A l'Informatiu resolem alguns dels dubtes més comuns sobre la campanya de vacunació contra la Covid-19.
 

El 31 de març se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere per conscienciar sobre la discriminació que pateix el col.lecitu. La Llei Trans està pendent d'aprovar-se al Congrés i el col.lectiu confia que agilitzarà una de les seves demandes històriques. Un exemple: que per canviar el gènere en la documentació només calgui la declaració de qui ho demana i no un justificant mèdic. La llei que prepara el Ministeri pretén eliminar la patologització de la transexualitat. La tramitació d'aquesta llei, però, ha enfrontat els socis del govern i ha generat debat públic. El col·lectiu denuncia que precisament aquesta visibilitat ha comportat "nivells d'odi mai vistos en democràcia", amb un assetjament especialment intens en xarxes socials.

Informa: Vanesa Benedicto

La majoria tenim per davant 5 dies de festa. Doncs bé, no farà fred, les temperatures continuaran sent molt primaverals i les tardes tant de divendres com del cap de setmana tindrem les típiques nuvolades i tronades primaverals, centrades sobretot a les comarques pirinenques. Ara be, entre dijous i divendres caldrà anar amb compte amb la pols sahariana perquè tindrem concentracions força elevades i empobriran notablement la qualitat de l'aire, a més de tenyir el cel de color terrós.  

El càncer de còlon es pot prevenir, en bona part, amb una detecció a temps. Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) adverteix que la cobertura del programa de cribratge de càncer de còlon, que a Catalunya és del 100% després d'una dècada de desplegament, va caure al 60% el 2020 a causa de l'aturada generalitzada per la covid-19.