Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Domini del sol a estones entelat de núvols prims. Núvols baixos i boires arran de mar. A la tarda cel variable al Pirineu i alguna gota. Notable amplitud tèrmica a l'interior amb màximes de 20/24 ºC. Més frenades a la costa. Demà i dissabte tindrem alguns canvis.
 

Alícia Sánchez Camacho defensa el "model de llibertat social i política" de Díaz Ayuso Madrid, considerant que hi ha més llibertat a la Comunitat que a Catalunya. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'expresidenta del PP de Catalunya destaca la recepta de la presidenta madrilenya d'abaixar impostos per compaginar-ho amb la lluita contra la pandèmia. L'ara secretaria primera de la Mesa de l'Assemblea de Madrid recorda en aquest sentit que "alguns varen voler fracturar el model democràtic l'1 d'octubre, i ara volen tornar a fer-ho", per bé que considera que la independència no es produirà, ja que va en contra de "model democràtic". Sánchez-Camacho també mostra el seu suport al president del PP de Catalunya Alejandro Fernández, veu amb bons ulls el fitxatge a Madrid de Toni Cantó, deixa la porta oberta a pactar amb Vox i reconeix que el 9N i l'1O van "perdre la credibilitat" i els votants dels populars catalans "es van sentir abandonats". Sobre la caixa B del PP, assegura que Rajoy ja va pagar un preu polític i recorda que l'expresident ja va demanar disculpes pel que s'hagi fet "malament".

Sanitat no ha aconseguit imposar el toc de queda a les vuit del vespre durant la Setmana Santa perquè diverses Comunitats Autònomes estaven en contra. La Unió Europea bloquejarà l'exportació de vacunes a països on la vacunació estigui més avançada i reforçarà la vigilància. El mateix dia que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat que Pere Aragonès serà el candidat a la investidura a president de la Generalitat aquest divendres.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha anunciat que Pere Aragonès serà el candidat a la investidura de president de la Generalitat. Sanitat proposa que els serveis no essencials tanquin a les vuit del vespre per Setmana Santa per evitar aglomeracions i reduir la mobilitat, davant el repunt de casos de la Covid-19, però Catalunya es nega a avançar-lo. Es reprèn la vacunació amb AstraZeneca. Joan Josep Nuet defensa davant el Tribunal Suprem que no va cometre cap delicte durant la tramitació de diverses iniciatives parlamentàries ni pretenia vulnerar la Constitució.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha proposat Pere Aragonès com a candidat a la investidura com a president de la Generalitat, una vegada culminada la seva ronda de consultes amb els líders parlamentaris catalans. Borràs firmarà oficialment la proposta i convocarà el ple d'investidura per a divendres a les 10 hores. 

Les negociacions per intentar investir el candidat republicà, però segueixen en via morta. Junts per Catalunya insisteix que l'acord podria arribar en els propers dies o setmanes i insisteixen que encara no es donen les condicions pel seu suport a Aragonès. La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, en canvi, creu que les diferències no són "insalvables" i encara espera no haver d'anar a una segona votació dimarts vinent.

Les negociacions per intentar investir el candidat republicà, Pere Aragonès, aquest mateix divendres segueixen en via morta. Junts per Catalunya insisteix que l'acord podria arribar en els propers dies o setmanes i insisteixen que encara no es donen les condicions pel seu suport a Aragonès. La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, en canvi, creu que les diferències no són "insalvables" i encara espera no haver d'anar a una segona votació dimarts vinent.

Catalunya disposarà d'uns 500 punts per fer possible la vacunació massiva. Així ho han anunciat Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Fira de Barcelona, el Camp Nou o el Palau Firal de Girona són alguns dels espais de Catalunya on es vacunarà la població general, a més de tots els centres d'assistència primària i d'altres espais com pavellons o fires. El procés de vacunació general començarà després de Setmana Santa.

Salut ha reprès aquest matí la vacunació amb AstraZeneca i ha començat a vacunar els col·lectius essencials d'entre 55 i 65 anys després que l'EMA avalés la seva seguretat. La vacunació havia quedat aturada després de diversos casos de trombosi en alguns països europeus.

Els primers a vacunar-se seran les persones que tinguin entre 60 i 65 anys. La seva administració serà simultània a tot l'estat amb els col·lectius essencials, com a mestres i policies, a més del personal vinculat d'alguna manera a activitats sanitàries que havien quedat pendents per l'aturada deguda a l'aparició de casos de trombosis.

El diputat d’ERC-Sobiranistes al Congrés Joan Josep Nuet ha assegurat aquest dimecres que la tramitació de les diverses iniciatives parlamentàries per part de la Mesa del Parlament entre el 2015 i el 2017 no pretenien vulnerar la Constitució, i ni ell ni els lletrats de la cambra tenien clar si tramitar-les vulnerava la Carta Magna. Així ho ha dit en el judici per desobediència contra ell al Tribunal Suprem, on ha al·legat que la tradició parlamentària deia que la Mesa només feia un cribratge formal de les iniciatives, i que el Tribunal Constitucional només actuava un cop aprovades les iniciatives, no pas abans del seu debat parlamentari.

Sanitat proposa que els serveis no essencials tanquin a les vuit del vespre per Setmana Santa, amb l'objectiu d'evitar aglomeracions i reduir la mobilitat, davant el repunt de casos de Covid-19. Cues en el primer dia de represa de vacunació amb AstraZeneca a persones de serveis essencials i entre 55 i 65 anys. Pere Aragonès serà amb tota probabilitat el candidat a la investidura de president de la Generalitat. Avui, etapa reina de la Volta ciclista a Catalunya, amb arribada a Vallter.

El Temps (24/03/2021)

Un temps ideal pels refredats

Arriben aquells dies ideals pels refredatsDe bon matí, aixequem la persiana, en general veiem un sol radiant i ens confiem. Però quan sortim al carrer ens emportem una bona clatellada: fa fred. I què fem? Abrigar-nos. Aquest dimecres ha començat amb temperatures per sota dels 0º a les comarques pirinenques i en algunes zones de la Catalunya Central i a la resta els termòmetres han festejat entre els 2 i 9º. Ara bé, durant el matí els termòmetres remunten i arribem al centre del dia amb temperatures primaverals que es mouen entre els 17 i els 23º. És llavors, quan la roba d’abric ens sobra. Aquesta diferència de temperatures entre el dia i la nit, que avui serà superior als 15º a moltes poblacions de l’interior i Pirineu... és molt típica de la primavera i va molt bé pels constipats. Un contrast tèrmic que es mantindrà els propers dies

El Govern espanyol està preocupat per les dades de casos de covid-19 a l'alça, especialment de cara a Setmana Santa. Per aquest motiu, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va posar en contacte per telèfon amb la consellera, Alba Vergés, per plantejar-li la possibilitat d'avançar el toc de queda. Aquest dimecres a la tarda en el marc del Consell Interterritorial s'abordarà aquesta opció. En aquesta trobada, també hi ha sobre la taula un possible enduriment d'altres restriccions per Setmana Santa.

La contaminació lumínica, és a dir, l'augment de brillantor del cel nocturn a causa de la llum artificial durant la nit és molt evident al món, sobretot en les zones més poblades i en els països més desenvolupats. Cal tenir en compte que el 80 % del món viu sota un cel contaminat lumínicament el 60 % dels europeus no podem veure la Via Làctia. El millor cel de Catalunya el trobem al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

El Temps (24/03/2021)

Sol i notable amplitud tèrmica

Sol, sol i més sol. Matí amb algunes boirines i migdia amb nuvolades decoratives i per fer bonic. Vent de garbí i màximes més altes. Màximes de 17/23 ºC. Contrastaran amb les del matí. Les del migdia seran registres entre 2 i 6 º més altes a les habituals.

Quim Torra està estranyat de què la CUP hagi acceptat donar dos anys de coll a la taula de diàleg en el preacord amb Esquerra, però creu que els anticapitalistes es troben en un "canvi d'estratègia" que tendeix a la "practicitat" i que potser han acceptat "empassar-se el gripau". Tot i això, en una entrevista alCafè d'idees amb Gemma Nierga, el 131è president de la Generalitat creu que l'entrada dels cupaires a Govern seria "una excel·lent notícia". Insisteix que la taula de diàleg és un "engany" i que l'Estat espanyol no negociarà mai el dret a l'autodeterminació ni l'amnistia, creu que Pere Aragonès pot ser un molt bon president, tot i que va trobar a faltar el seu suport, i critica la gestió de Vergés i El Homrani, però reconeix que no els va cessar perquè es trobava en un govern de coalició.