Enlaces accesibilidad
Parlament

Borràs obre la ronda de consultes per proposar un candidat la investidura

Per
La presidenta del Parlament inicia els contactes de cara a convocar el ple d'investidura divendres

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha obert aquest dimarts la ronda de consultes amb els líders parlamentaris per proposar un candidat a la investidura com a president de la Generalitat.

Els comuns no donaran suport a Aragonès

La líder d'En Comú Podem (ECP), Jéssica Albiach, ha anunciat aquest dimarts que la seva formació no donarà suport a una investidura de Pere Aragonès si ERC aposta per formar Govern amb JxCat. Així li ha traslladat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb qui ha mantingut una trobada en el marc de la ronda de consultes per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat.

Els comuns no donaran suport a Aragonès si té el suport de Junts

Albiach ha advertit que si finalment els republicans no aconsegueixen un acord amb Junts, no tanquen la porta a tornar a parlar amb ERC. El que tampoc veuen plausible és donar suport al candidat socialista Salvador Illa donat que no tindrà els suports necessaris per ser investit.

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que donarien suport a Illa en el cas que acabi sent proposat per Borràs. Ara bé, diu ser conscient que ho tindrà "molt difícil" per ser investit president de la Generalitat perquè els partits independentistes acabaran sumant per portar Aragonès a la Generalitat.

En un comunicat, el president del PP català, Alejandro Fernández,  ha traslladat a la presidenta de la cambra catalana que votarà en contra de la possible investidura del candidat republicà. Fernández també ha mostrat la seva preocupació pel "sectarisme que demostra l'eventual destitució del secretari general del Parlament, Xavier Muro", i ha avisat Borràs que "no podrà actuar amb impunitat".

La CUP assumeix el paper d'empènyer al Govern

La presidenta de la CUP en el Parlament, Dolors Sabater, ha traslladat a la presidenta de la Cambra catalana que el paper dels 'cupaires' en la legislatura serà "empènyer a la majoria parlamentària i al Govern a desplegar una estratègia per a fer efectius els drets que avui, dins del marc jurídic i polític espanyol, no són possibles". En un comunicat la CUP ha advertit que el seu objectiu és que l'independentisme recuperi la iniciativa: "S'ha de sortir de les declaracions i construir una alternativa política i social al règim del 78, a l'Ibex 35 i a la Monarquia".

Aquest dimecres, el torn de Vox, JxCat, ERC i PSC

Per al dimecres quedaran els contactes amb els representants de les quatre principals forces en el Parlament: Ignacio Garriga (Vox), Albert Batet (JxCat), Josep Maria Jové (ERC) i Salvador Illa (PSC), amb qui Borràs mantindrà una trobada presencial a les 13.30 hores.

Borràs ja ha anunciat que el dijous proposarà el nom d'un candidat -tot apunta al fet que serà Pere Aragonès, després que ERC i la CUP hagin anunciat un preacord, si bé JxCat fins i tot continua negociant el seu suport- i el divendres se celebrarà el debat d'investidura.

Borràs no aclareix el vot de Junts però confirma el ple d'investidura del divendres

En una entrevista a La hora de la 1 de TVE, Borràs no ha aclarit si la seva formació donarà els suports perquè Aragonès pugui ser investit divendres que ve com a president de la Generalitat, encara que sí ha confirmat que convocarà un ple d'investidura per a aquest dia i proposarà al candidat que sigui "més viable", alguna cosa que sabrà "després de la ronda de consultes amb els partits".

Borràs confirma la convocatòria del ple d'investidura per divendres

Preguntada sobre el preacord de govern aconseguit entre ERC i la CUP, ha dit que no li correspon decidir "si els acords als quals arriben els partits s'ajusten al que va votar la ciutadania" el 14F, però sí ha considerat que la "línia vermella" de tot partit independentista ha de ser ajustar-se al que van triar els ciutadans llavors. "La ciutadania va votar majoritàriament independència el que han de fer els partits és arribar a un acord que compleixi el mandat de les urnes", ha sentenciat.