Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
El Temps (24/03/2021)

Sol i notable amplitud tèrmica

Sol, sol i més sol. Matí amb algunes boirines i migdia amb nuvolades decoratives i per fer bonic. Vent de garbí i màximes més altes. Màximes de 17/23 ºC. Contrastaran amb les del matí. Les del migdia seran registres entre 2 i 6 º més altes a les habituals.

Quim Torra està estranyat de què la CUP hagi acceptat donar dos anys de coll a la taula de diàleg en el preacord amb Esquerra, però creu que els anticapitalistes es troben en un "canvi d'estratègia" que tendeix a la "practicitat" i que potser han acceptat "empassar-se el gripau". Tot i això, en una entrevista alCafè d'idees amb Gemma Nierga, el 131è president de la Generalitat creu que l'entrada dels cupaires a Govern seria "una excel·lent notícia". Insisteix que la taula de diàleg és un "engany" i que l'Estat espanyol no negociarà mai el dret a l'autodeterminació ni l'amnistia, creu que Pere Aragonès pot ser un molt bon president, tot i que va trobar a faltar el seu suport, i critica la gestió de Vergés i El Homrani, però reconeix que no els va cessar perquè es trobava en un govern de coalició.

Salut es prepara per iniciar la vacunació massiva a Catalunya, després de la Setmana Santa, amb l'objectiu d'arribar al 30% d'immunització. Per a impulsar la campanya s'habilitaran 6 grans espais i 500 punts de vacunació, mentre els indicadors de la pandèmia continuen pujant.  Salut començarà demà un cribatge massiu a Montblanc pel brot de Covid-19 que s'ha detetcat, el més gran de la Conca de Barberà.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha assegurat durant la conferència 'Un govern per fer, un govern per ser' que JxCat "no especularà" amb noves eleccions. Ara bé també ha avisat que encara "no és possible" tancar un "acord polític de legislatura prou sòlid". Sánchez ha interpel·lat el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i candidat d'ERC a presidir la Generalitat, assegut a primera fila.

"Res ens agradarà més a la gent de JxCat que puguis deixar el teu càrrec d'ara, i assumeixis tan aviat com sigui possible, la presidència de la Generalitat" ha indicat. En aquest sentit ha afegit un eclèctic "sigui d'aquí uns dies o d'aquí unes setmanes" tot i que ha advertit que espera que pugui liderar "un nou Govern on nosaltres en formem part". 

El govern català mantindrà les restriccions fins a després de Setmana Santa, sempre i quan els indicadors epidemiològics no es disparin. Aquesta tarda s'anunciarà com i on es farà la vacunació massiva a CatalunyaSalut farà un cribatge massiu a Montblanc, després de detectar-se el brot més greu de la Covid-19 des de que es va iniciar la pandèmia. La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, anunciarà dijous a la tarda el nom del candidat a la investidura com a president de la Generalitat. El preacord entre ERC i les CUP presiona Junts per Catalunya per a la investidura. Aquest preacord inclou l'eliminació de les bales de foam en els operatius dels mossos. Els sindicats policials ho consideren un error.

La líder d'En Comú Podem (ECP), Jéssica Albiach, ha anunciat aquest dimarts que la seva formació no donarà suport a una investidura de Pere Aragonès si ERC aposta per formar Govern amb JxCat. Així li ha traslladat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb qui ha mantingut una trobada en el marc de la ronda de consultes per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat.

Albiach ha advertit que si finalment els republicans no aconsegueixen un acord amb Junts, no tanquen la porta a tornar a parlar amb ERC. El que tampoc veuen plausible és donar suport al candidat socialista Salvador Illa donat que no tindrà els suports necessaris per ser investit.

Aquest Dia Meteorològic Mundial ha començat amb un sol ben radiant però també amb més fred. Aquesta matinada les temperatures han baixat entre 1 i 8º respecte ahir i novament les glaçades han estat febles però bastant extenses des del Pirineu fins al Prelitoral. La presència encara d’aire fred en alçada, la manca de núvols i el vent, que ha encalmat, han afavorit aquesta altra matinada hivernal. Què passarà aquests dies? Doncs estarem en una zona dominada per l’anticicló, amb vent en calma i només amb el pas de línies frontals desgastades pel nord. Tot plegat farà què fins divendres l’ambient sigui primaveral.

Laura Borràs anunciarà dijous a la tarda el nom del candidat a la investidura com a president de la Generalitat i divendres al vespre el Parlament ja podria haver-lo escollit. El preacord entre ERC i les CUP inclou l'eliminació de les bales de foam en els operatius dels mossos. Els sindicats policials ho consideren un error. Preocupació pels indicadors de la pandèmia que segueixen pujant. El Barça entrena sense els internacionals.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha obert aquest dimarts la ronda de consultes amb els líders parlamentaris per proposar un candidat a la investidura com a president de la Generalitat.

Una ronda que s’encetat amb migdia amb un contacte telemàtic amb el president del PPC, Alejandro Fernández, seguit mitja hora més tard del líder cap de files de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa que han qualificat Borràs de "sectària". A les 13.00 hores la presidenta del Parlament ha seguit amb la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach qui ha supeditat el seu sport a Aragonès al fracàs de les negociacions dels republicans amb Junts. 

Per al dimecres quedaran els contactes amb els representants de les quatre principals forces en el Parlament: Ignacio Garriga (Vox), Albert Batet (JxCat), Josep Maria Jové (ERC) i Salvador Illa (PSC), amb qui Borràs mantindrà una trobada presencial a les 13.30 hores.

  • Els oceans absorbeixen el 90% de la calor i fan augmentar l'acidificació de les aigües, la reducció del mantell glacial o l'augment del nivell del mar
  • El 40% de la població mundial viu a menys de 100 km de la costa

En una entrevista a La hora de la 1 de TVE,  Borràs no ha aclarit si la seva formació donarà els suports perquè Aragonès pugui ser investit divendres que ve com a president de la Generalitat, encara que sí ha confirmat que convocarà un ple d'investidura per a aquest dia i proposarà al candidat que sigui "més viable", alguna cosa que sabrà "després de la ronda de consultes amb els partits".

Preguntada sobre el preacord de govern aconseguit entre ERC i la CUP, ha dit que no li correspon decidir "si els acords als quals arriben els partits s'ajusten al que va votar la ciutadania" el 14F, però sí ha considerat que la "línia vermella" de tot partit independentista ha de ser ajustar-se al que van triar els ciutadans llavors.  "La ciutadania va votar majoritàriament independència el que han de fer els partits és arribar a un acord que compleixi el mandat de les urnes", ha sentenciat.

Connectem amb el Parlament de Catalunya, on el periodista Lluís Falgàs ens acosta l'última hora i ens analitza tot allò referent a la ronda de contactes per a la investidura del nou president de la Generalitat de Catalunya que inicia aquest dimarts la presidenta del Parlament,  Laura Borràs. Comentem també què passarà si no s'investeix un president en la primera votació del debat d'investidura, que s'ha de fer en el primer ple de la legislatura, aquest divendres.

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha donat els detalls del preacord entre la seva formació i ERC per a la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat de Catalunya. Assegura que  Aragonès se sotmetrà a una qüestió de confiança a meitat del mandat, hi ha un compromís d'una companyia elèctrica pública i d'una banca pública. També es compromet al fet que hi hagi "preferentment un referèndum" independentista, encara que sense data.

Referent a això, ha dit: “Per a la CUP, l'important és que hi hagi compromisos d'unilateralitat i desobediència si fessin falta perquè no hi ha ningú a l'altre costat”. Diu que no posa data perquè “seria posar pedres sobre la nostra teulada, perquè el problema és el de l'Estat, no el de l'independentisme: Davant no hi ha ningú”.  Finalment, confia que Junts “assumeixi el resultat de les eleccions” i no porti a Catalunya “a altres eleccions”.

[an error occurred while processing this directive]