Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Laura Borràs assegura que "hi ha debats que no estan oberts", ni a la Mesa del Parlament ni a Junts per Catalunya. En una entrevista al Cafè d'idees ambGemma Nierga, la presidenta del Parlament assegura que s'ha respectat la llibertat d'expressió de Jaume Alonso Cuevillas, però reconeix que no cal que s'obrin certs debats. La diputada de Junts per Catalunya també considera que "no hi haurà un nou referèndum", si depèn de l'Estat. Veuria"estrany" un govern independentista sense Junts per Catalunya, peròcritica les "presses" per arribar a un acord de legislatura i reclama un "govern fort". Defensa Puigdemont i Torra com a presidents legítims de Catalunya, i Aragonès si finalment és investit.

Els interns del centre Can Llupià de Barcelona han estat els primers a participar en la iniciativa 'Traspassant murs', que vol apropar l'art als centres de justícia juvenil. Es tracta d'un projecte de la Fundació Setba. Acompanyats per l'artista Marcel·lí Antúnez han posat color als murs que els envolten. L'objectiu és despertar l'interès per l'art, però també aprendre a treballar en equip, fomentar l'apoderament, l'autoestima o calmar l'ansietat. Els mesos vinents també es durà a terme el mateix projecte en altres centres, com Els Til·lers de Mollet. 

L'internament juvenil per delictes greus ha baixat al voltant d'un 30% durant l'any de la pandèmia i el confinament. Un dels objectius principals d'aquests centres educatius és evitar la reincidència quan surten d'allà. Des del Departament de Justícia ens expliquen que 7 de cada 10 dels internats no tornen a cometre delictes, mentre que un 30% reincideixen.

1.700 persones gaudeixen dels concerts de la 'Telecogresca'. Enguany, a causa de la pandèmia, s'ha celebrat al Parc del Fòrum amb els assistents asseguts, amb mascareta i sense beguda. Es tracta de la més gran de les festes universitàries a Catalunya, organitzada pels estudiants d'Enginyeria i Telecomunicacions de la UPC des de fa 43 anys.

Ja hi ha més de 500 pacients crítics a les UCI dels hospitals catalans. I amb un perfil més jove, tenen entre 50 i 70 anys. Es constata que la variant britànica és la predominant i que els seus efectes són més severs. Els experts alerten que encara han d'aflorar possibles contagis de la setmana santa i alerten que es poden arribar a desprogramar intervencions quirúrgiques menys greus.

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa per a la qual no hi ha cura, i ara s'està treballant en teràpies que n'aturin l'avançament. A Catalunya hi ha 28 mil persones que la pateixen. La Sira és una de les persones joves a qui darrerament li han diagnosticat.

Catalunya torna a superar els 500 pacients a les UCI. Una dada preocupant perquè ja es comencen a notar els efectes de la Setmana Santa. Avui és el dia mundial del Parkinson, una malaltia neurodegenerativa que a Catalunya afecta 28 mil persones. Energia renovable, aprofitant el vent, i sobre el mar. És la proposta de dues empreses d'enginyeria que projecten un parc eòlic marí a Roses, a l'Alt Empordà. I en els esports us expliquem derrota amb polèmica del Barça al clàssic (1-2). Els de Ronald Koeman ja no depenen d'ells mateixos per guanyar la Lliga.

L'aeroport de Sabadell segueix provocant moltes queixes entre els veïns de Barberà i d'altres municipis del Vallès. Tant pel soroll com per l'incompliment d'horaris. Demanen que s'acabin d'instal·lar sonòmetres a la zona. Durant la pandèmia l'activitat en aquest espai ha seguit, centrada sobretot en la formació de pilots o l'aviació d'emergències. AENA i la Generalitat defensen la seva viabilitat econòmica. Segons un estudi de l'Institut Cerdà, l'aeroport dóna feina a 4.000 persones, entre treballadors directes i indirectes.

Informa: Blai Barber

Barcelona està plena de racons que expliquen la seva història. Al barri d'Horta hi ha un carrer, el d'Aiguafreda, on es poden veure els safaretjos i cases de les antigues bugaderes. Un espai entre horts, pous i piques. En el passat, aquí es rentava la roba de les famílies benestants de Barcelona. Racons com aquest es volen protegir per mantenir la història i el patrimoni de la ciutat. Les cases i els safaretjos estan protegits, però els veïns i el grup d'estudis 'El Pou' reclamen blindar també la zona d'horts que les envolta, amenaçada per un pla urbanístic per fer habitatges.
Informa: Mària Sánchez

Lluís Falgàs entrevista Nacho Martín Blanco, portaveu del grup parlamentari de Ciutadans. Falgàs li demanarà pels resultats obtinguts en les darreres eleccions catalanes i com encaren la propera cita electoral a la comunitat de Madrid. A més, 'Aquí Parlem' analitza l'actualitat de la setmana, centrada en les negociacions entre els partits després del fallit debat d'investidura de Pere Aragonès i el cessament de Jaume Alonso-Cuevillas com a membre de la mesa del Parlament.

L'EMA estudia la relació entre 4 casos de trombosi greu i la vacuna de Janssen. Els Mossos d'Esquadra comencen a controlar el compliment del confinament comarcal. Analitzem el seu impacte amb Josep Carreras Espígol, president de l'Associació Hostaleria de Girona. La jornada política passa per la condemna del Suprem a Joan Josep Nuet i la decisió d'ERC de donar suport a Aurora Madaula perquè substitueixi Alonso-Cuevillas a la Mesa de Parlament. Tot plegat, amb l'anàlisi de Marina Fernàndez Torné, Mar Calpena i Álex Sàlmon.

Les persones de 66 a 69 anys no començaran a rebre les primeres dosis d'AstraZeneca fins que no s'hagi completat la vacunació dels d'entre 60 a 65 anys. La consellera de Salut, Alba Vergés, també ha confirmat que esperen per la setmana vinent una nova remesa de Pfizer que els permetrà tornar a citar als majors de 80 anys que ja han rebut la primera dosi.

D'altra banda, la consellera de Salut ha reconegut que encara estan pendents de decidir com se segueix vacunant als 200 mil menors de 60 anys que estan pendents de la segona dosi d'AstraZeneca. Diu que el dia d'avui es planteja entre mantenir una dosi perquè ja tenen una efectivitat del 70%, posar una vacuna diferent o acabar amb segona d'AstraZeneca. En tot cas, el doctor Cesar Hernandez, cap del departament de medicaments per a ús humà de l'Agència Espanyola del Medicament ha defensat a RNE la retirada per als menors de 60 anys.

Des d'aquest divendres torna a estar en vigor el confinament comarcal mentre Salut estudia una possible modificació abans del 19 d'abril.  El Govern decideix acabar de vacunar amb AstraZeneca la població d'entre 60 i 65 i deixar per després el tram fins als 69.  7.700 veïns del barri de Bonavista de Tarragona se sotmeten a un cribatge massiu després de detectar un augment de restes de covid a les aigües residuals. ERC votarà a favor de la diputada de Junts, Aurora Madaula, per substituir Cuevillas. El Suprem condemna el diputat d'ERC, Joan Josep Nuet a 8 mesos d'inhabilitació per desobediència quan era membre de la Mesa del Parlament. Comença el judici contra un veí de Vilanova i la Geltrú que, el juny del 2018, va matar una nena de 13 anys després d'haver-la agredit sexualment. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, nega davant el jutge la seva vinculació amb el presumpte desviament de fons públics al Consell Esportiu del municipi. L'escriptor català Eduardo Mendoza presentat "Transbordo en Moscú". 

Avui han tornat a entrar en vigor les restriccions de mobilitat. Les persones d'entre 66 i 69 anys seran vacunades quan ja ho estiguin les d'entre 60 i 65. Continua el cribratge massiu al barri Bonavista, de Tarragona. 7.700 veïns han estat citats després que es detectés una tendència creixent de restes de covid a les aigües residuals. ERC votarà a favor de la diputada de Junts, Aurora Madaula, per substituir Cuevillas. Obre a Alcarràs el segon punt de vacunació massiu a les comarques del pla de Lleida. El Suprem condemna Nuet a 8 mesos d'inhabilitació per desobediència quan era membre de la Mesa del Parlament. Comença el judici contra un veí de Vilanova i la Geltrú que, el juny del 2018, va matar una nena de 13 anys després d'haver-la agredit sexualment. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín nega davant el jutge la seva vinculació amb el presumpte desviament de fons públics al Consell Esportiu del municipi. Els joves són els més afectats psicològicament per la pandèmia, segons les darreres enquestes del CIS. Eduardo Mendoza ha presentat avui "Transbordo en Moscú". El Festival de Cap Roig començarà enguany el 23 de juliol amb un 65% de l'aforament.