Enlaces accesibilidad
Coronavirus

Els sanitaris hauran d'estar vaccinats contra la Covid o fer-se proves per a poder treballar

  • Hi ha 2.000 treballadors de centres sanitaris sense vaccinar-se
  • És el mateix que ja s’exigia als professionals de les residències per a la tercera edat

Por
La mesura aprovada pel Govern està pendent de l'aval del Tribunal Superior de Justícia per entrar en vigor
La mesura aprovada pel Govern està pendent de l'aval del Tribunal Superior de Justícia per entrar en vigor

Els professionals de centres sanitaris, llevat els que hagin passat la malaltia els últims tres mesos, hauran d'acreditar que estan vacunats contra la Covid per poder fer feina. En cas que no ho estiguin s'hauran de fer tres proves a la setmana, dues de les quals hauran de ser PCR.

A més, també s'hauran de fer proves els treballadors que s'incorporin de nou o després d'unes vacances. Són les mateixes condicions que ja s'exigien als treballadors de les residències per a la tercera edat.

Pendents de l'aval del TSJIB

La mesura aprovada pel Govern està pendent de l'aval del Tribunal Superior de Justícia per entrar en vigor. L'objectiu és reduir els riscos en llocs on hi ha gent vulnerable pel seu estat de salut. Defensen que donarà més seguretat tant a la resta de treballadors com als pacients.

Segons la Conselleria de Salut, hi ha 2.000 professionals que fan feina en centres sanitaris que no s'han vacunat i que, per tant, hauran de fer-se tres proves a la setmana. Això és un 4,5% dels treballadors de l'entorn sanitari i té en compte des de metges a administratius o cuiners, tant d'hospitals públics com de consultes privades.

Hi ha sancions previstes per si alguns treballadors es negués a complir amb la norma.

El col·lectiu sanitari, a favor amb matisos

El SATSE no s'oposa a la mesura, però lamenta que es posi el focus mediàtic sobre el col·lectiu. Qüestionen, això sí, l'obligació de fer-se PCR als sanitaris, també els vacunats, quan tornin de vacances.

El SIMEBAL que també es mostra favorable a la mesura, en canvi, demana que es facin tests setmanals a tots els professionals, també els vaccinats, perquè tot i estar immunitzats amb pauta completa tenen capacitat de contagiar. A més, rebutgen, possibles sancions perquè, recorden, la vacunació no és obligatòria ara mateix.

Passaport Covid

L'obligatorietat de certificar l'estat de vacunació o proves negatives de Covid és el mateix que es pretén amb el passaport Covid que s'ha de mostrar per entrar a qualsevol establiment d'oci nocturn i a restaurants, bars i cafeteries amb cabuda per a més de 50 persones.

A Menorca, a més, amb un risc de transmissió més elevat, és necessari també per accedir a gimnasos, acadèmies de ball i sales de cinema.