Enlaces accesibilidad
Societat

Les Balears ja han escolaritzat 150 infants ucraïnesos

Por
Una nina cerca informació d'Ucraïna a un portàtil
Una nina cerca informació d'Ucraïna a un portàtil

Les Balears han acollit prop de 700 refugiats d'Ucraïna. La majoria són menors d'edat que ara comencen el procés d'adaptació, 150 ja han estat escolaritzats. Al CEIP Cas Saboners ara hi ha 10 alumnes d'Ucraïna.

Han aconseguit fugir de les bombes que cauen al seu país. "Hi ha situacions personals que impacten... S'altre dia un dels alumnes em va explicar que una bomba va destruir ca seva". Ens conta un dels mestres a una de les aules on ara fan les tutories personalitzades amb aquests alumnes.

La llengua, la principal barrera

La primera dificultat és la llengua, tenen un alfabet totalment diferent

Ara fan tot el possible per intentar adaptar-se a una cultura diferent. Ho fan amb l'ajuda dels mestres que han hagut de cercar nous recursos educatius. Com per exemple unes targetes amb dibuixos i paraules en castellà i ucraïnès que faciliten la comunicació entre els mestres i alumnes. La majoria no entenen ni l'anglès ni el castellà.

Pere Grimalt, el cap d'estudis del CEIP Cas Saboners, explica als micròfons de TVE que és un repte doble. "La primera dificultat és la llengua, tenen un alfabet totalment diferent, però a això hem d'afegir tota la càrrega d'estrès posttraumàtic que tenen els alumnes".

També ajuden les famílies

L'entrada a l'escola es fa amb música. S'intenta evitar les sirenes que sentien al seu país. També ofereixen facilitats a les famílies que intenten seguir amb la seva vida. En les darreres dues setmanes els mestres han hagut de fer altres tasques que no són gaire habituals com per exemple cercar habitatges per aquestes famílies o, fins i tot "comprar les sabates a un dels menors". Un petit gest per facilitar la seva integració després de viure moments molt complicats.