Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Gir de guió en l'escàndol de l'espionatge conegut com a CatalanGate. El president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, van ser espiats fa un any amb el programa Pegasus. La Moncloa assegura que l'origen dels atacs és "extern" i ja ho ha denunciat davant l'Audiència Nacional.

Des de la Generalitat mantenen que les relacions amb el Govern central continuaran sent les mínimes fins que no hi hagi assumpció de responsabilitats. Demanen al president Sánchez que doni explicacions i que posi en marxa les investigacions necessàries per esclarir els fets. Per la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès és encara més necessària. A més, acusa la Moncloa de tenir una doble vara de mesurar

També el conjunt de forces independentistes es malfien de l'anunci de la Moncloa, el PSC considera que s'obre un nou escenari i els comuns apunten al fet que l'espionatge volia dinamitar el diàleg. 

Els mòbils del president Pedro Sánchez i de la ministra de defensa, Margarita Robles, també han estat espiats. S'ha detectat ara, però va passar fa un any, en plenes negociacions pels indults als líders del procés. L'atac s'ha produït amb el programa Pegasus, el mateix amb el qual es va espiar una seixantena de polítics i activistes independentistes. La Moncloa assegura que l'origen dels atacs és "extern" i "il·lícit" i ja ho ha denunciat davant l'Audiència Nacional. Aragonès creu que la Moncloa aplica una "doble vara de mesurar" per Pegasus. I exigeix responsabilitats. Interposen les primeres pel Catalangate: les han presentat Òmnium i la CUP. Cada any, es denuncien un centenar de casos d'assetjament escolar davant els Mossos d'Esquadra. Les associacions demanen més implicació de la comunitat educativa perquè, malauradament, canviar els fills de centre acostuma a ser l'única solució que troben moltes famílies. El Barça guanya el Mallorca al Camp Nou per refermar-se a la segona plaça de la lliga.

Albert Botran assegura que esperen "ben poca cosa" de la Comissió de Secrets Oficials sobre el suposat espionatge a independentistes. El diputat de la CUP al Congrés assenyala que es tracta d'una "maniobra per desviar l'atenció política en l'escàndol del Pegasus". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assenyala que l'Estat "juga brut" i fa servir "males pràctiques, que no són pròpies d'un estat democràtic". Diu que el CatalanGate marcarà la valoració de les seves votacions al Congrés: "Ens demana uns vots amb una mà, i amb l'altra ens ha estat espiant. Hi ha una crisi de confiança molt grossa". I diu que abandonar l'esperança del diàleg "és una part de la solució" i demana recuperar l'agenda sobiranista: "No n'hi hauria prou amb que ERC obrís els ulls amb la taula de diàleg".

  • La Fira de Falset és una de les principals mostres del sector a Catalunya i engloba les DOQ Priorat i Montsant
  • El sector ha resistit els mesos de pandèmia gràcies a les exportacions

Cada vegada són més els especialistes que analitzen el context econòmic i adverteixen que el futur immediat del mercat laboral no pinta bé. La frenada de l'economia que ja s'ha començat a notar el primer trimestre de l'any, sumada al previst increment dels tipus d'interès cap a la segona meitat d'aquest 2022 posarà més difícils les coses a les empreses i de ben segur que se'n ressentirà la contractació.

En el que portem d'any, a Catalunya 65 companyies han presentat expedients de regulació d'ocupació (ERO) que ha significat l'acomiadament de prop de 1.200 persones.

Milers de treballadors s'han manifestat a la Via Laietana de Barcelona durant el Dia Internacional dels Treballadors, convocats pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT. La marxa, la primera jornada de mobilització amb condicions habituals després de dos anys a mig gas per la covid, ha aplegat 2.200 sindicalistes segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització.

Sota el lema, "La solució: augmentar salaris, contenir preus, posar fi a les desigualtats", els sindicalistes han avisat que en un context marcat per l'alça de preus i la guerra a Ucraïna és necessari apujar els sous "per evitar tornar a una recessió". D'altra banda, els sindicats majoritaris han reivindicat els fruits del diàleg social amb acords com la reforma laboral o l'augment de les pensions.

L'estrena d''Alcarràs', la multipremiada pel·lícula de Carla Simón, ha posat a primer pla petites històries anònimes vinculades a l'entorn rural i a la passió pel cinema. Posem cara i veu a un d'aquests relats fascinants, la història d'en Joan, un veí d'Aitona que va treballar com a projeccionista.

La Fira d'Abril de Catalunya tanca les portes havent superat totes les expectatives. Després de 2 anys de suspensió per la pandèmia, hi havia ganes de ballar i gaudir de la companyia. De fet, l'èxit d'aquesta edició ha estat tan gran que la nit de dissabte es van haver de tancar els accessos perquè es va arribar al límit de l'aforament permès al recinte, preparat per acollir fins a 25.000 persones.

Deixem enrera la Setmana Mundial de la Immunització, que enguany ja no ha estat tan marcada per la campanya de vacunació contra el virsu de la covid 19. De fet, hem sabut que Catalunya és una de les comunitats que ja la posa als majors de 65 anys la vacuna de l'herpes zòster. Es tracta d'un preparat que el ministeri de Sanitat inoculava fins ara gratuïtament de forma prioritària a les persones de risc per tal d'evitar aquesta infecció viral extremadament dolorosa.

Falset ha celebrat aquest cap de setmana una nova edició de la Fira del Vi. Es tracta d'una de les principals mostres del sector a Catalunya que engloba dues denominacions d'origen: la del Priorat i la del Montsant. Després de dos anys plens d'incertesa, el sector mira de recuperar-se i, en part, ho fa gràcies a la consolidació de les exportacions a alguns mercats internacionals.

1.635 persones de manera presencial i 465 de forma virtual han participat aquest diumenge a una iniciativa que pretén conscienciar la població sobre aquesta malaltia neurològica. L´esdeveniment, apadrinat per l´actor català Bruno Oro, està organitzat per la Fundació Esclerosi Múltiple i compta amb el suport tècnic de la Federació Catalana de Ciclisme, el Circuit de Barcelona-Catalunya, la Federació Catalana d´Atletisme i la Federació Catalana de Patinatge.