Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jéssica Albiach: "Si Dalmases no plega, Junts l'hauria de cessar"

  • La presidenta d'En Comú Podem al Parlament considera que "avançar en la desjudicialització" és molt important
  • Albiach ha avançat que es treballa en un acord pel delicte de sedició a la taula de diàleg
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jéssica Albiach: "Si Dalmases no plega, Junts l'hauria de cessar"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, considera "intolerable" l'actitud del vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, i l'acusa de "matxirulisme" i "matonisme" per l'incident del dirigent de Junts amb una periodsta de TV3 a qui es va queixar després d'una entrevista a la presidenta de Junts, Laura Borràs, en un programa. En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, ha acusat Borràs de "complicitat" amb el cas Dalmases i ha demanat sancions d'acord amb el reglament del Parlament: "Si Dalmases no plega, Junts l'hauria de cessar".

Acord pel delicte de sedició a la taula de diàleg

Albiach ha avançat que es treballa en un acord pel delicte de sedició a la taula de diàleg: "La idea és que es reuneixi abans que acabi l'any". En aquesta línia, Albiach no ha volgut donar més detalls, però considera que "avançar en la desjudicialització" és molt important per resoldre el conflicte polític.

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament ha recordat que el diputat Jaume Asens va plantejar tres propostes per avançar en la resolució del conflicte a Catalunya: "Parlava de llibertat, de diàleg i de solucions. Dues ja han funcionat, els indults i la taula de diàleg. Queda la tercera, reformar el delicte de sedició".

Albiach reclama delimitar clarament què és sedició i ella proposa "aixecament violent amb armes" abans de parlar de les penes. La diputada afirma que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) vol lligar l'aprovació de la reforma del delicte de sedició a la negociació dels pressupostos generals de l'Estat "però ja veurem", ha dit, i aposta per la reforma "abans que acabi la legislatura".

"ERC no té res més a oferir que els pressupostos del Sr. Giró"

Amb relació a la negociació dels comptes de la Generalitat, Albiach qualifica de decebedor que ERC només els ofereixi els pressupostos que va elaborar l'exconseller Jaume Giró: "No té res millor a oferir Esquerra?". En aquesta línia, Albiach recorda que l'exconseller Giró representava a Junts per Catalunya: "És un gran professional, però és de Junts per Catalunya".

Albiach explica que la nova consellera d'Economia encara no els ha trucat per negociar pressupostos: "El que no pot esperar el Govern, és arribar al Parlament i dir: 'Voteu-me això'".

"Compartim el diagnòstic amb CUP, PSC i Junts"

La presidenta d'En comú Podem al Parlament Albiach considera que el Govern en solitari d'Esquerra "no està planificant" i l'acusa d'improvisar: "Pere Aragonès no em va parlar de cap prioritat, sinó que aniria llei a llei".

Albiach qualifica ERC "d'estar crescuda" i els demana un exercici d'humilitat: "Compartim el diagnòstic amb CUP, PSC i Junts". L'únic canvi és que abans Junts feia d'oposició des de dins del govern i ara ho fa des de fora, sosté Albiach.

Albiach qualifica de contradictori el comportament d'Esquerra, per una banda, aquest dilluns Gabriel Rufián al Cafè d'Idees demanava un Govern progressista i, per l'altra, Pere Aragonès "actua com si tingués majoria absoluta".

"Elena té l'última oportunitat per estabilitzar els Mossos d'Esquadra"

Albiach reclama una investigació interna al conseller d'Interior Joan Ignasi Elena, per esclarir si hi ha hagut ingerències en algunes investigacions dels Mossos d'Esquadra: "Té l'última oportunitat per estabilitzar la situació als Mossos".

"No es pot tancar la crisi en fals", considera Albiach qui creu que el Departament només ha de donar pautes com el model de feminització, la instal·lació de càmeres a les comissaries o l'ús de bales de goma: "Les instruccions han de venir del govern, però a les investigacions, no pot haver-hi ingerències".

Jéssica Albiach no entén que Elena no investigués d'ofici les possibles ingerències "però si ara ha sortit a la llum, té l'obligació d'investigar".