Enlaces accesibilidad
Comptes públics

Giró negocia els pressupostos a diverses bandes

  • En Comú Podem reclama al Govern un "canvi d'actitud" per negociar
  • El conseller d'Economia ha fet aquesta setmana un primer contacte amb el PSC
  • Els socialistes obren la porta a negociar com es poden invertir 3.000 milions d'euros addicionals del pressupost

Per
Cap espai per l'acord entre partits

A les portes del debat de política general i enmig d'un moment delicat per les tenses relacions entre els socis de govern, l'executiu pensa ja en poder aprovar, abans que acabi l'any, els pressupostos del 2023.

L'any passat el Govern va tirar endavant els comptes gràcies al suport dels comuns però aquesta vegada no està clar que, a uns mesos de les eleccions municipals, s'avinguin a negociar uns números avalats també per Junts per Catalunya. Per si de cas, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja establert una via de diàleg amb el PSC i també té previst trucar a la porta d'altres formacions.

Toc d'atenció dels comuns

Al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha avisat que els comuns no donaran suport als pressupostos de l'any que ve si el Govern "no canvia d'actitud". I ha remarcat que "nosaltres no som socis de govern".

Albiach s'ha mostrat "sorpresa" que l'executiu doni per fet que els comuns facilitaran els comptes també aquest any i ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de "rentar-se les mans" davant d'una crisi de govern "enorme".

El conseller d'Economia, Jaume Giró, es va reunir dimecres amb la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. Es tracta d'un primer contacte del Govern amb els socialistes per abordar una possible negociació dels pressupostos. Segons el PSC, hi ha marge per parlar perquè l'executiu català disposarà l'any vinent de 3.100 milions d'euros addicionals per abordar noves inversions i finançar nova despesa.

Els socialistes volen que aquests recursos extra vagin dedicats a les famílies més vulnerables i a les petites i mitjanes empreses que ho estan passant malament en el context actual. Les dues parts es van emplaçar a properes reunions per estudiar amb més detalls les partides i les propostes.

Economia prepara uns pressupostos expansius

A la reunió del Consell Executiu de dimarts passat, el Govern va acordar fixar en 33.113 milions d’euros el sostre de despesa no financera i no finalista de la Generalitat per al 2023. Es tracta d'un 10,3% més que l'exercici anterior i és el més alt de la història pressupostària catalana.

La quantitat, que supera en 3.098 milions la xifra de l'any passat, marca el límit dels pressupostos, que segons ha assegurat el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró seran "expansius" i "creixeran com fa temps que no ho feien".

El càlcul del sostre de despesa s’obté a partir de l’estimació dels ingressos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2023, que inclou els imports de les bestretes del model de finançament i la liquidació del model de finançament de l’any 2021 comunicats pel Ministeri d’Hisenda.