Enlaces accesibilidad
No presenta esmena a la totalitat

ERC dona "marge" per negociar els pressupostos de l'Estat

  • Esquerra no presenta una esmena a la totalitat dels comptes per donar temps a la negociació
  • Junts i la CUP acusen ERC de prioritzar l'estabilitat de l'Estat

Per
ERC decideix no vetar els pressupostos de l'Estat

Esquerra Republicana ha anunciat aquest divendres que finalment no ha presentat una esmena a la totalitat contra els Pressupostos Generals de 2023. Ho ha fet pocs minuts abans que s’acabés el termini al Congrés. D'aquesta manera torna a evidenciar-se la divisió entre les forces independentistes al Congrés, ja que Junts i la CUP han optat per intentar bloquejar, d'entrada, el comptes. La principal diferència entre totes dues opcions radica en el fet que els republicans encara confien que la taula de diàleg doni els seus fruits.

La mateixa decisió que ERC han pres el PDeCAT i Bildu, que sumen 22 escons, claus perquè els comptes superin la primera votació prevista per dijous de la setmana vinent. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha agraït el gest a PNB, ERC i Bildu, alhora que s'ha mostrat convençut que podrà arribar a una entesa per intentar aprovar finalment els comptes.

Donar marge a la negociació

En un comunicat els republicans han advertit que la decisió no anticipa el seu vot favorable als Pressupostos. ERC justifica que vol donar “marge” i “generar les condicions que permetin mantenir obertes les negociacions que estan en marxa, plenament conscients del context de greu crisi econòmica i social que hem d’atendre”.

A més, els republicans també han avisat que “estem molt lluny de poder aprovar els comptes” en considerar que “tenen un ampli marge de millora”. En aquest sentit, reclamen anar més enllà pel que fa a l’habitatge, el canvi de model energètic, un adequat finançament autonòmic i local i reformes fiscals per pal·liar la situació d’emergència social.

Compliment de les inversions

L’altre àmbit en el qual se centraran les negociacions d’aquí a dijous hi ha el compliment de les inversions en infraestructures a Catalunya i establir mecanismes perquè així sigui.

Junts i la CUP, en canvi, sí han optat per presentar l’esmena a la totalitat. La seva portaveu al Congrés, Miriam Nogueras, havia demanat explícitament a la resta de grups catalans que secundessin la seva decisió. Advertia que “no es pot normalitzar que Espanya no pagui mai” i acusen els republicans de prioritzar l'estabilitat de l'Estat.