Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Diana Morant: "ERC ha participat en què el Procés s'acabés"

  • La ministra de Ciència i Innovació no entén les crítiques de l'independentisme a que la cimera hispano-francesa es faci a Barcelona
  • Diana Morant: "Tenim el talent per tornar a tenir un premi Nobel"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Diana Morant: "ERC ha participat en que el Procés s'acabés"

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, assegura que "per suposat" Esquerra Republicana de Catalunya ha participat en el fet que el Procés s'acabés: "Si superem el trencament és gràcies també a ells".

La ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya defensa que estem en una situació molt diferent del 2017 perquè hi ha hagut esforços compartits entre governs: "Ells també són protagonistes d'aquesta nova etapa".

"Ara es parlen de polítiques i no de separar-se"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4 amb Gemma Nierga, assegura que la taula de diàleg entre el Govern central i el català ha ajudat que l'independentisme no tingui "les xifres del 2017" perquè "ja se senten més espanyols". I celebra el "reposicionament" d'ERC i el "paper molt diferent", ja que ara es parlen de polítiques i no de separar-se.

Morant defensa que el compromís de tornar a reunir la taula de diàleg, però diu que "no li donaria més importància a la taula de diàleg que al diàleg permanent".

Sobre la derogació del delicte de sedició que entra en vigor aquest dijous, Morant defensa que s'ha fet per homologar-lo al que ocorre a la resta d'Europa i creu que si el delicte de sedició hagués estat homologable, Carles Puigdemont hauria estat extradit i hauria hagut de venir a Espanya.

"No entenc que el partit del govern vegi la Cimera com a negativa"

La ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya no entén les crítiques de l'independentisme a què la cimera hispanofrancesa es faci a Barcelona: "No entenc que el partit del govern vegi aquesta cita com a negativa".

En aquest sentit, Morant afirma que Barcelona "és importantíssima" amb projectes com el nou conducte per a l'hidrogen verd que permetrà que l'Estat es converteixi en productor d'energia verda: "És un conducte que va de Barcelona a Marsella i que vinguem aquí a acordar-ho, ho entenc com un reconeixement a Barcelona".

"Tenim el talent per tornar a tenir un premi Nobel"

Morant defensa que la ciutadania ha pres consciència de la rellevància de la ciència, després de la pandèmia i creu que Espanya hi pot tornar a haver un Premi Nobel gràcies a la inversió en la millora dels equipaments o les condicions de treball dels científics: "Tenim el talent. I han millorat les condicions de treball i els espais".

Morant posa d'exemple que abans de la pandèmia no hi havia cap empresa que fes vacunes humanes i "ara n'hi ha quatre" i detalla que avancem cap al model alemany, que suposa que la inversió en ciència i innovació suposa el 70% de capital privat i un 30% de públic: "A Espanya estem al 50%-50%".