Enlaces accesibilidad
Reforma codi penal

ERC demanarà la revisió de la sentència de l'1-O i Junts esperarà que el TS actuï d'ofici

  • Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació
  • Reforma que afecta de ple els líders independentistes condemnats pel Procés

Per
Els líders independentistes condemnats pel 'procés' valoren demanar la revisió de les condemnes
Els líders independentistes condemnats pel 'procés' valoren demanar la revisió de les condemnes

Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació. Reforma que afecta de ple els líders independentistes condemnats pel Procés. Per això, els líders independentistes condemnats pel 'procés' valoren demanar la revisió.

ERC demanarà la revisió de la sentència

Fonts d'ERC a TVE han desmentit, no obstant això, que ja hagin decidit demanar la revisió, encara que és "evident" que la volen. "Demanem perquè l’exigim, la revisió de la sentència en el sentit que quedi clar que no s'ha produït cap delicte i que, per tant, queda extingida la responsabilitat criminal i les penes".

En aquest sentit, han assegurat que els advocats dels condemnats encara estan "treballant en l'argumentació jurídica", "acabant de decidir la millor estratègia". De fet, la seva intenció és presentar-la "tan aviat com es pugui, segurament la setmana vinent". Asseguren que si el Suprem ho fa d’ofici abans, la presentaran en el marc del procediment que toqui.

Junts s'espera a l'actuació d'ofici del Suprem

Fonts de Junts, han indicat també que les defenses dels exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn no demanaran la revisió. I el sector de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que lideraven en 2017 les entitats sobiranistes Òmnium i l'ANC, tampoc ho farà. Recordem, però, que van rebre l'indult per la pena de presó tot i que continuen inhabilitats. Les defenses demanaran l'absolució.

Sigui com sigui, el Tribunal Suprem està obligat a revisar-les i segons fonts del tribunal posaran en marxa el procediment en els pròxims dies.

Bolaños veu "lògic" que els condemnats del 'procés' demanin la seva absolució

El ministre de la Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, considera "lògic" que les defenses dels condemnats del ‘procés’ es plantegin sol·licitar una revisió de les penes, i que puguin demanar, fins i tot, l'absolució, a partir de l'entrada en vigor divendres que ve del nou Codi Penal, que rebaixa la sedició i modifica la malversació. I creu que "el que procedeix" és que el Tribunal Suprem, que els va condemnar, revisi la pena d'inhabilitació, “perquè la de presó ja va ser commutada” amb els indults: "És el funcionament normal després d'una reforma legislativa".

En una entrevista en L'hora de la 1 de TVE, Bolaños no s'ha mostrat sorprès per la informació que publica aquest dimecres El País referent al fet que els nou líders que van ser condemnats demanaran la seva absolució: "Seria estrany si fos el contrari".