Enlaces accesibilidad
Indults per la reconciliació

El Consell de Ministres aprova els indults "parcials" i "reversibles"

L'indult s'anul·larà si els presos del 'procés' delinqueixen entre tres i sis anys després de la seva concessió[if !supportLineBreakNewLine]

  • [endif]

Per
Sánchez defensa els indults per "raons d'utilitat pública"

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els 9 decrets que concedeixen l'indult parcial per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn. Una mesura de gràcia que el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat en una breu declaració institució per "raons d'utilitat pública" per restituir la convivència.

Sánchez ha explicat que els indults afecten les condemnes per sedició i malversació de fons públics, però no així per desobediència. El cap de l'executiu espanyol també ha confirmat que la mesura de gràcia serà reversible i està condicionada a què els nou condemnats no tornin a delinquir en un període que va dels 3 als 6 anys. Ara el Tribunal Suprem ha de decidir la sortida de la presó dels nou condemnats.

Pedro Sánchez : "És moment de passar pàgina i tornar a la política"

No demanem que canviïn les seves idees

El president del Govern ha insistit en la necessitat d'obrir una nova etapa marcada pel diàleg i la concòrdia. En aquest sentit ha apuntat que "és la millor decisió per Catalunya i Espanya", tot i que assumeix que "hi haurà dificultats en el camí" però considera que "val la pena".

La mesura de gràcia ha recalcat que no exigeix que els beneficiats per ella canviïn les seves idees. "No esperem tal cosa. De fet, les persones empresonades mai van ser sancionades per les seves idees, sinó pels seus actes contraris a la legalitat democràtica", ha afegit. En aquesta línia, ha manifestat que una democràcia forta com l'espanyola no demana a ningú que renunciï a les seves idees, però exigeix que totes les idees es defensin en el marc de la legalitat.

Indults parcials i reversibles

Finalment la Moncloa ha acabat desestimant la proposta de Justícia de mantenir el delicte de malversació. El Govern ha optat per justificar l'ús de fons públics per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre dins del delicte de sedició i no de corrupció com mantenia el Ministeri.

Tots els que tenen condemna a inhabilitació la mantindrien intacta, de manera que no podrien exercir càrrecs públics.

Seran uns indults parcials i reversibles. Per llei han de ser parcials perque no tenen l'aval del tribunal sentenciador, el Suprem, de manera que només es perdonarà la pena de presó que queda per complir, però en canvi la inhabilitació per a càrrecs públics seguirà vigent. En el cas de Oriol Junqueras se situa en 13 anys i en el dels Jordis és de nou anys.

Els indults també seran reversibles perquè si en un període de 5 anys es torna a cometre un delicte penat amb entre tres i cinc anys de presó, l'indult quedarà anul·lat.

S'anul·larà si delinqueixen entre 3 i 6 anys després

Els indults als líders presos del 'procés' estaran condicionats al fet que aquests no cometin cap delicte entre tres i sis anys després de la seva concessió, segons la proposta que ha enviat el Ministeri de Justícia aquest dimarts al Consell de Ministres i tal com ha pogut saber RTVE. D'incomplir aquest requisit, quedaran anul·lats. El Govern té previst aprovar en breu aquest dimarts la mesura de gràcia als nou presos independentistes, condemnats per sedició i alguns d'ells també per malversació.

El Suprem ordenarà la sortida aquest dimecres

Els magistrats del Tribunal Suprem hauran d'esperaran que es publiquin en el BOE els decrets dels indults. Es reuniran per a signar les actuacions quan rebin comunicació oficial del govern. L'executiu ha confirmat que traslladarà la seva decisió aquest dimecres.

El mecanisme formal és que el Suprem traslladi l’execució dels indults al jutjat de vigilància penitenciària de cada centre i aquests seran els que ordenaran la posada en llibertat. Recordem que tots els indultats ja han demanat permisos per Sant Joan.

No afecten els qui es troben a l'estranger

Els indults no afecten els líders del procés que es troben a l'estranger; Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira, i Anna Gabriel, tot i que aquesta última no ha estat mai acusada de sedició.

L'executiu de Sánchez manté que impulsarà una reforma del Codi Penal per adequar els delictes de rebel·lió i sedició als estàndards europeus, fet que a la pràctica pot suposar una rebaixa de les penes i que podria evitar el seu ingrés a presó en un eventual retorn.

Acte al Liceu

Sánchez anunciarà la decisió aquest dilluns a un acte al Liceu i el dia 30 –un cop concedits- explicarà la decisió al Congrés en una compareixença a petició pròpia. A la seva argumentació el govern espanyol defensa que serviran per restablir "la convivència a Catalunya".

Els presos podran abandonar els centres penitenciaris un cop el rei Felip VI signi els decrets del govern espanyol, aquests apareguin publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Tribunal Suprem els apliqui, tot i que els tràmits es poden allargar algunes hores per als condemnats per malversació.

Sánchez pensa en la "concòrdia" i no en la "revenja"

Sánchez feia tres setmanes que havia anunciat que adoptaria la decisió pensant en els valors de la "concòrdia", i no la "revenja". La carta d'Oriol Junqueras del 7 de maig apuntant que la via unilateral no és "desitjable" li va aplanar el terreny davant els crítics.

L'acord arriba després que Sánchez hagi anat aconseguint adhesions. Primer dels barons del PSOE crítics, que van acabar avalant els indults com una via de solució. Després de la patronal i de l'Església catalana, i finalment el president de la CEOE, Antonio Garamendi, els va beneir "si serveixen per normalitzar" la situació.

Perquè es facin efectius els indults, cal que el rei signi els decrets, que aquests apareguin al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que el tribunal sentenciador –és a dir el Tribunal Suprem- els apliqui dictant ordres de llibertat per a tots els que tenen la pena extingida.