Enlaces accesibilidad
Procés

El Tribunal Suprem tomba els recursos contra els indults als presos independentistes

  • L’Alt Tribunal entén que hi ha manca de legitimació per part dels partits i entitats que van recórrer
  • Encara es pot presentar un recurs de súplica contra els indults concedits al juny

Per
El Suprem entén manca de legitimació dels partits per recorre els indults

Els 9 líders independentistes condemnats per la causa de l’1-O no hauran de tornar a la presó. El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dijous tots els recursos contra els indults concedits al juny de l'any passat.

Manca de legitimitat dels recurrents

La secció cinquena de la sala tercera del contenciós-administratiu entén una falta de legitimació de formacions com el PP o Vox. D'aquesta manera, la majoria dels magistrats estimen les al·legacions prèvies formulades per l’Advocacia de l’Estat.

En concret, fa referència als següents recurrents: Convivència Cívica Catalana; els dirigents de Cs Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; partit polític Vox; partit polític Partit Popular; diputats i exdiputats del Parlament del Partit Popular Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milián i Lorena Roldán; l'exdelegat del govern central a Catalunya Enric Millo; i l'associació Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén.

Imatge dels líders independentistes abans de sortir de la presó

Imatge dels líders independentistes abans de sortir de la presó

Segons ha precisat la sala, el contingut íntegre de les actuacions es coneixerà els pròxims dies. Es pot presentar un recurs de súplica contra aquesta decisió.

Vox recorrerà al TC

Vox ja ha anunciat que recorrerà la decisió del Suprem davant el Tribunal Constitucional. La formació considera que la la seva situació no és la mateixa que la de Ciutadans o el PP perquè va exercir com acusació popular en el procés penal que va motivar la condemna.

En el cas de Ciutadans, els tres recurrents, van basar la seva legitimitat en què estaven "a la primera fila" quan es van tramitar al Parlament les lleis de transitorietat i del referèndum.

El PP impugnarà la decisió del Suprem

Declaracions d'Enrique López: Des del Partit Popular respectem les decisions judicials, però no compartim la decisió que ha adoptat avui la Sala Tercera de rebutjar el nostre recurs contra la resolució del Govern d'indultar als presos condemnats pel Suprem per falta de legitimació. Per això, anunciem que impugnarem la decisió davant la mateixa Sala Tercera del Suprem i, posteriorment, recorrerem en empara davant el Constitucional.

López reconeix que el PP està “apesarat” per una decisió que ha pres el Suprem per tres vots a dos i ha destacat que la falta de legitimació no posa ni un però a la crítica política d'actes “tan aberrants” com el perdó concedit per aquest govern a “uns delinqüents en contra del criteri unànime” de la Sala Segona del TS sense que hagin demanat perdó i s'hagin vanat que ho tornarien a fer.