Enlaces accesibilidad
Acte al Liceu

Sánchez apel·la al retrobament i aprovarà aquest dimarts els indults

Per
Sánchez defensa l'aprovació aquest dimarts dels indults per recuperar la convivència

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dilluns a Barcelona davant uns 300 integrants de la societat civil catalana l’aprovació aquest mateix dimarts dels indults als líders independentistes del "procés" en una aposta per recuperar la concòrdia i la convivència.

Al Gran Teatre del Liceu Sánchez ha pronunciat la conferència titulada "Retrobament: un projecte de futur per a Espanya" en que ha defensat la utilitat de la mesura de gràcia per "restituir la convivència". En aquest sentit ha qualificat els indults de "figura necessària" i ha reclamat que reconegui la seva legalitat i contitucionalitat. 

Sánchez, ha confiat que l'aprovació dels indults aquest dimarts als dirigents independentistes del procés serveixi per sumar “simbòlicament” als centenars de catalans que els segueixen. En aquest sentit ha defensat que la mesura pugui començar a canviar no només “la vida de nou persones”, sinó també “comencem a canviar la història de tots i de totes".

Protestes al carrer i dins del Liceu

L’ANC, de la seva banda ha contraprogramat un acte política paral·lel just davant del Liceu. També Poble Lliure, una de les organitzacions lligades a la CUP, han cridat a protestar sota el lema “Clemència no és justícia”. I Omnium ha decidit entregar precisament aquest dimarts al Congrés, a Madrid, les signatures recollides a favor de l’amnistia.  Ja dins de l'auditori, un espontani ha interromput el discurs de Sánchez per fer proclàmes a favor de l'amnistia. 

 

Sense representants de la Generalitat

Sánchez s’ha dirigit a un auditori amb representants institucionals de Catalunya i de sectors com el polític, empresarial, sindical, cultural, universitari, esportiu, i d'associacions civils. No hi ha cap representant de la Generalitat, començant pel president Pere Aragonès que ha decidit mantenir la seva agenda a les Terres de l’Ebre després d’advertir que els indults no són "la solució al conflicte polític" català i insistir a reivindicar amnistia i autodeterminació.

Els més bel·ligerants han estat els consellers de Junts, començant pel vicepresident Jordi Puigneró, però també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que han qualificat la conferència “d’acte de propaganda”. ERC, mentrestant, parlava durant el cap de setmana “d’esceneta operística”.

Aprovació dels indults aquest dimarts

Les paraules de Sánchez a Barcelona serveixen d’avantsala de l’aprovació dels indults, segurament als Consell de Ministres d’aquest dimarts. I és que Sánchez donarà compte dels mateixos davant el ple del Congrés el pròxim 30 de juny.

Fonts de l'Executiu mantenen que "el treball ja està pràcticament acabat" després que la setmana passada la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo els culminessin.

Suports dels empresaris i rebuig del PP

L'aprovació arriba després que durant els darrers dies hagin rebut suports significatius, especialment per part dels empresaris al Cercle d'Economia. Primer va ser la mateixa institució i després, si bé amb matisacions posteriors el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Per útlim també es van sumar a aquest corrent a favor dels indults els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya.

Unes posicions contrasten amb les del líder del PP, Pablo Casado, que al mateix Cercle d’Economia va insistir en el seu rebuig alhora que advertia que els indults “només portaran més frustració”.