Enlaces accesibilidad
Congrés

El PSOE i ERC tanquen un acord per reformar el delicte de malversació

Per
Podem es desmarca de la negociació de la malversació

Nou pas en el camí per derogar el delicte de sedició i modificar la malversació del Codi Penal. El PSOE i ERC han acordat, dins la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, introduir diverses esmenes transaccionals. L'acord preveu una rebaixa de les penes per malversació quan no existeixi ànim de lucre o enriquiment personal, que passa a estar castigat amb un màxim de 4 anys de presó en comptes dels 8 que hi havia fins ara.

Un camí no lliure de polèmica, perquè Unides Podem s’havia desmarcat explícitament de la reforma plantejada pels socialistes, tot i que finalment ha donat suport després que s'hagin inclòs tres tipus diferents de malversació. Segons ERC cap d'ells es correspon amb les conductes que van portar a organitzar l'1 d'octubre.

En canvi, l'executiu espanyol insisteix, davant les acusacions de l’oposició, que no és una reforma feta a mida per l'independentisme i en cap cas implicarà una reducció de penes per casos de corrupció. Aquest dimarts el text es votarà en comissió, i dijous es debatrà la reforma en un ple extraordinari.

Els tres supòsits

En el primer dels casos, el d'enriquiment personal o d'un tercer, ERC i PSOE acorden retornar a les penes del Codi Penal del 2015, que estableixen penes de presó de quatre a vuit anys i inhabilitació de deu a vint anys.

En el segon, el de destinar patrimoni públic a ús privat, es mantenen les penes que hi havia al Codi Penal actual, de sis mesos a tres anys de presó i suspensió de càrrec públic entre un i quatre anys.

El tercer, sobre l'ús de recursos públics a altres finalitats no previstes, és el que suposa penes d'entre 1 i 4 anys per a l'ús impropi, no té agreujants i estableix com a requisit que hi ha d'haver "un dany o entorpiment greu del servei" al que els diners estiguessin destinats. Si no existeix aquest dany o entorpiment "greu", la reforma castiga la conducta amb només inhabilitació d'un a tres anys i una multa de tres a dotze mesos.

Les condemnes d'1 a 4 anys impliquen castigar penalment la desviació de fons, però suposen una rebaixa considerable de les penes que consten actualment al Codi Penal, de fins a 12 anys, que es van aplicar als condemnats pel procés.

El PSOE rebutja despenalitzar cap delicte

Des del govern espanyol asseguren que no hi haurà cap reducció de penes i, de fet, la mateixa portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, assegurava en RNE que s'amplia els casos que seran delicte. La intenció del Govern és que cap actuació que suposi un desviament de fons públics, sigui quina sigui la seva destinació, quedi exempta de càstig, encara que es distingeixin més supòsits i gradacions.

"Queremos que la corrupción esté contemplada por el CP"

Recordem que la reforma que proposa el PSOE afegeix una nova variant de malversació: el desviament pressupostari irregular, amb penes d'entre 1 a 4 anys de presó i de 2 a 6 d'inhabilitació. D'aquesta manera es rebaixaria la pena màxima aplicable als càrrecs processats ja que l'actual Codi Penal vigent estableix fins a sis anys de presó i deu d'inhabilitació per malversació.

També s'inclourien altres comportaments que ara no estan castigats, com l'enriquiment il·lícit per a aquells càrrecs que obtinguin un increment patrimonial de més de 250.000 euros durant el mandat, que no puguin acreditar-ne l'origen, i que comportaria fins a tres anys de presó.

La proposta d'ERC

Esquerra Republicana va presentar divendres una esmena que reintrodueix al Codi Penal el concepte d'ànim de lucre personal o de tercers com a condició per a la malversació més greu, conservant per a aquest supòsit les penes que va fixar el PP, és a dir, de 2 a 6 anys. En els casos que es malversés sense ànim d'enriquir-se, però en què els diners es destinin a fins particulars, el càstig seria d'entre sis mesos i tres anys de presó.

Esquerra Republicana va presentar divendres una esmena que reintrodueix al Codi Penal el concepte d'ànim de lucre personal o de tercers com a condició per a la malversació més greu, conservant per a aquest supòsit les penes que va fixar el PP, és a dir, de 2 a 6 anys. En els casos que es malversés sense ànim d'enriquir-se, però en què els diners es destinin a fins particulars, el càstig seria d'entre sis mesos i tres anys de presó.

Podemos no votarà en contra

Podem s'ha desmarcat de l'esmena, però hi ha votat a favor. Segons fonts de Podem també ho farà en comissió i en ple. El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reconegut els dubtes de la seva formació sobre “la futura aplicació del nou delicte per part dels jutges”. En tot cas, Asens ha advertit que en cap cas faran que “descarrili la ponència d’una llei tan important”.

Junts i la CUP s'han queixat del fet que hagin tingut coneixement de l'esmena durant la mateixa ponència.