Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laura Borràs: "La invitació de Sánchez a Aragonès és enverinada"

  • La presidenta de Junts diu que la "intensitat negociadora" pels pressupostos "no augura res positiu"
  • Borràs admet una "fatiga molt important" lligada al seu judici per presumpta prevaricació i falsedat documental
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Laura Borràs: "La invitació de Sánchez a Aragonès és enverinada"

La presidenta del Parlament suspesa de funcions i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, creu que la invitació del president del Govern, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la cimera hispanofrancesa està "enverinada": "El president s'hauria de deure a la representació parlamentària que el va triar".

Borràs defensa la manifestació que s'ha convocat en contra de la cimera que qualifica de "provocació": "Es fa per demostrar al món que el Procés s'ha acabat".

"La cimera ha propiciat el reagrupament de l'independentisme"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Borràs ha assegurat que valora "molt positivament" que ERC participi en la manifestació contra aquesta trobada que ja han anunciat representa el punt final del procés i la defensa: "Sempre valoro molt positivament tot el que té a veure amb la unitat de l'independentisme".

En aquest sentit, Borràs ha confirmat que anirà a la protesta i celebra que aquesta convocatòria ha propiciat el reagrupament dels partits independentistes: "Ha servit per contrarestar aquest missatge que aquí ja no passa res. Sí que passa, continua passant".

"No hi ha una intensitat negociadora màxima pels pressupostos"

Borràs desvela que no es reuneixen amb Esquerra Republicana de Catalunya des del 22 de desembre per negociar els pressupostos i que estan a l'espera de resposta als documents que han presentat al Govern: "No sembla que hi hagi una activitat negociadora màxima. No augura res positiu".

La presidenta de Junts per Catalunya detalla que treballen en propostes de caràcter sectorial, "però també de caràcter nacional". Borràs diu que la llei de pressupostos no és una llei qualsevol i recorda la seva sortida del Govern "no tenim confiança amb el president".

Borràs retreu a Aragonès haver configurat un govern que no compleix amb el 52 % dels vots dels patits independentistes i haver congelat o desfet la conselleria d'Exteriors: "Les conselleries no segueixen aquesta clau i representen un 24 % i les oficines a l'exterior són posades en entredit".

"Aragonès hauria de complir els acords signats per ser president"

La presidenta de Junts per Catalunya recorda a Aragonès que és president per un acord entre els partits independentistes: "Qui va obtenir més vots i escons va ser Salvador Illa. Aragonès és president perquè es va acordar culminar el procés".

A més, reclama a Aragonès complir els acords signats i argumenta que a Catalunya no hi ha un sistema presidencialista: "Tenim uns representants que trien en funció del seu programa de govern, el president es va comprometre solemnement".

"Jo no he comès cap delicte"

Borràs lamenta que faquatre anys i mig que està pendent del judici per un presumpte delicte de prevaricació i falsedat documental, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes: "No diria tenir ganes, hi ha un component de fatiga. Acabar amb aquestes coses i demostrar la teva innocència".

Borràs qualifica de despropòsit la causa contra ella i recorda que ha estat acusada de quatre delictes durant quatre anys "i al final n'han caigut dos": "Si el tribunal té respecte per la justícia, m'absoldrà perquè jo no he comès cap delicte". La presidenta del Parlament, que està suspesa de funcions, considera que la seva suspensió "és un atropellament democràtic" que s'ha fet diu, basant-se en un article que vulnera drets fonamentals: "Un parlament que es vulgui democràtic no hauria de vulnerar drets".

I també considera desproporcionat que la fiscalia li demani 21 anys d'inhabilitació: "Forma part de la desmesura. En altres casos com el de Meritxell Serret li demanen un any, a Josep Rull, 7 i a mi, 21 anys".

"Dalmases té la meva màxima confiança"

La presidenta de Junts per Catalunya defensa a Francesc de Dalmases i diu que té la seva màxima confiança, personal i política. Laura Borràs assegura al partit que no li consta cap denúncia contra Dalmases: "No consta cap mena de denúncia en els termes que vostè diu, el que hem resolt ho hem fet a dins de Junts". Borràs explica que Francesc de Dalmases ja està recuperat i ja té l'alta mèdica i demana no parlar més del cas Dalmases: "N'hem parlat fins a la sacietat. Va ser una qüestió molt dolorosa".