Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Marta Vilalta: "Estem a tocar d'un acord. S'estan debatent més qüestions extrapressupostàries"

  • La portaveu d'ERC admet que estan "més a prop" d'arribar a un pacte amb PSC, però allarguen la mà a Junts
  • Marta Vilalta: "Junts sempre havia demanat la derogació de la sedició i quan s'ha aconseguit no hi ha sigut"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Marta Vilalta: "Aquesta setmana s'hauria de desencallar l'acord"

La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, assegura que hi haurà un acord dels pressupostos pel 2023 aquesta mateixa setmana: "Som més positius i optimistes. Hi ha hagut més intensitat amb el PSC que amb Junts per Catalunya, considerem que estem molt a prop de la majoria parlamentària i s'aprovin aquesta mateixa setmana".

Demana que els temes "extrapressupostaris" no els boicotegin

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Vilalta considera que l'acord està "a tocar" i que li agradaria que fos en consens amb les quatre forces polítiques del Parlament: "S'estan debatent més qüestions extrapressupostàries".

La portaveu d'ERC reclama que qüestions com l'ampliació de l'aeroport de Barcelona o el projecte de Hard Rock "no paralitzin, ni boicotegin" el pressupost: "S'abordaran i ja veurem com es resolen".

"Veiem factible l'acord a quatre"

Vilalta veu factible un acord a quatre pels pressupostos, on hi hagi Junts per Catalunya, perquè diu que no hi ha esculls insalvables: "Hi ha hagut molta sintonia, moltes de les mesures que s'han recollit es poden incorporar". Tot i la sintonia amb Comuns i el PSC pels comptes catalans del 2023, la portaveu d'ERC descarta la formació d'un nou tripartit perquè ERC i PSC tenen "projectes pràcticament antagònics".

Cimera hispanofrancesa: "Es tracta d'estar a tot arreu"

Sobre la cimera entre França i Espanya e 19 de gener, Vilalta no veu cap contradicció en el fet que el president Aragonès assisteixi a la cimera hispanofrancesa mentre el seu partit hi protesta a fora: "Es tracta d'estar a tot arreu on tinguem responsabilitat".

En aquest sentit, la portaveu republicana argumenta que s'han afegit a la protesta perquè consideren que es vol utilitzar per afirmar que el procés s'ha acabat: "Volem ser-hi. Hi ha una reclamació real. I a la vegada el president i el govern han de representar la ciutadania". Per ella, el que l'incomoda no és la Cimera en si, sinó "la provocació" partidista: "És un desig de Bolaños o de Sánchez. L'autodeterminació, l'amnistia o que puguem decidir lliurement el nostre futur, continuen vigents".

Vilalta diu que "segurament" anirà a la manifestació contra la cimera hispanofrancesa de Barcelona i no sap si hi anirà el president d'Esquerra, Oriol Junqueras.

Vilalta titlla d'"incoherent" a Junts per demanar la revisió de penes per sedició

Vilalta retreu a Junts per Catalunya que s'avinguin a demanar la revisió de penes, aprofitant la derogació del delicte de sedició, després d'haver-hi votat en contra: "Crec que és una mica incoherent, però me n'alegro per les persones afectades per la repressió que puguin ara veure's beneficiades".

Pel que fa a la reforma del delicte de malversació, la política catalana creu que s'ha fet amb molta cura i que no suposarà una reducció de penes per casos de corrupció lligats a l'enriquiment personal: "Es va fer amb molts juristes i experts perquè això no passi i per minimitzar l'arbitrarietat".

No hi haurà taula de diàleg aquest any | Laura Herrero

"La taula de diàleg segueix vigent"

D'altra banda, Vilalta no ha donat per finalitzada la taula de diàleg i creu que encara és vigent perquè queden qüestions pendents. La portaveu d'ERC admet que l'any 2023 és complicat perquè és un any d'eleccions i no ajudarà: "No voldríem que la taula de negociació quedes marcada per l'electoralisme".

En aquest sentit, ha defensat els resultats d'aquestes trobades bilaterals com la reforma del Codi Penal i reconeix que no hi ha hagut una reunió formal per explicitar-ho perquè el govern de l'Estat "ha tingut altres prioritats". La dirigent d'Esquerra valora els resultats obtinguts amb el diàleg més que no pas fer només reunions sense contingut: "Ha donat fruits, però no hem resolt el conflicte".