Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rius: "ERC ha negociat només per ella"

  • El vicepresident de Junts diu que ERC ha negociat la reforma de sedició "a l'esquena dels 'represaliats'"
  • Rius anuncia que presentarà una esmena a la reforma del codi penal només per la derogació de la sedició
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Josep Rius: "ERC ha negociat només per ella"

El diputat i vicepresident de Junts per Catalunya, Josep Rius, considera que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha negociat la derogació del delicte de sedició a esquena dels "represaliats": "ERC ha negociat només per ella", ha etzibat. El vicepresident de Junts per Catalunya creu que "el conjunt de l'independentisme" ha mostrat reticències amb la reforma del Codi Penal.

"És una mitja veritat que es derogui sedició"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4 amb Gemma Nierga, Rius ha valorat com una "mitja veritat" dir que es deroga el delicte de sedició, i assenyala que el delicte de "desordres públics agreujats" afegeix supòsits que poden limitar "molt més" el dret a protesta, manifestació i dissidència política.

Rius anuncia que presentaran esmenes a la reforma del Codi Penal amb un text alternatiu amb només la derogació del delicte de sedició, mentre estudiaran el cas de la malversació.

El vicepresident de la formació ha avançat que des de Junts per Catalunya animaran a participar en la manifestació convocada per l'ANC en contra de la reforma del codi penal. Per contra, Rius considera que ERC "s'està quedant sola al Govern, a la Diada i amb la reforma del Codi Penal" i els demana reflexió.

"Sánchez vol portar Puigdemont i que vagi a la presó"

Rius acusa el PSOE d'elaborar un nou delicte a mida per portar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont davant la justícia espanyola i que ingressi a presó: "Si ens atenim a les paraules de Sánchez, López o ahir Calviño, ho han fet per portar i condemnar a Puigdemont".

Pressupost: "Fa 15 dies que esperem informació"

El vicepresident de Junts dubta de la voluntat d'ERC de pactar els pressupostos amb ells perquè fa 15 dies que esperen la informació de la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas: "Podem començar a tenir dubtes de quina és la seva voluntat".

Rius reclama als republicans que clarifiquin amb qui compten per aprovar els comptes: "Oriol Junqueras va vetar el PSC, que s'aclareixin amb qui volen ser socis". En aquest sentit, el vicepresident de Junts augura tripartit entre ERC, Comuns i PSC en cas d'arribar a un acord amb els socialistes perquè dubta, diu, de la voluntat dels republicans d'aprovar uns pressupostos amb ells.

"De Dalmases ha assumit les seves responsabilitats"

Amb relació a les pressions a una periodista de TV3 per part del diputat Francesc de Dalmases, Rius assenyala que Dalmases ja va assumir les seves responsabilitats dimitint com a vicepresident de Junts: "Va quedar resolt amb la dimissió com a vicepresident del partit i també va deixar la comissió de la corporació del Parlament". Rius no s'ha volgut pronunciar sobre si creu que també hauria de dimitir com a diputat: "Ara és la Mesa que ho ha de resoldre".

Per una altra banda, el polític de la formació independentista ha donat per vàlides les explicacions de la defensa de Laura Borràs, per haver contractat a l'ultradretà Emilio Hellín com a pèrit de la seva defensa i desvincula el tema del partit: "Junts no hi té res a dir. Han donat explicacions oportunes".