Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Receptes que no poden faltar aquest Nadal

  • Recopilació de receptes essencials pels dies de Nadal
  • A Catalunya hi ha menjars tradicionals que es cuinen per aquestes festes
  • Recupera tots els plats de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya

Per
Plats tradicionals catalans per Nadal
Plats tradicionals catalans per Nadal

A ‘La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril cuina cinc plats tradicionals de la gastronomia catalana. Així que si encara no has pensat quin menú faràs per aquestes festes, aquestes propostes t’ajudaran a decidir-te.

1. Escudella

L’escudella és la recepta típica que no pot faltar a la taula el dia de Nadal. L’entrant combina brou de carn i verdures amb pasta i acostuma a portar pilotes de carn d’olla. Se’n poden trobar moltes varietats, però el plat tradicional del poble de Gironella amb blat de moro escairat pot ser una molt bona opció per sorprendre els teus convidats i convidades.

2. Canelons

És tradició catalana cuinar canelons per Sant Esteve. Va néixer com un menjar d’aprofitament per no malgastar les sobres del rostit de Nadal, tot i que es poden preparar de moltes varietats de farcits. És un plat molt característic de Barcelona, fins al punt que la ciutat es considera la capital del caneló.

3. Gall Rostit

A Catalunya és habitual rostir el gall dies de festa o de celebracions com, per exemple, per Cap d'Any. A Vilafranca del Penedès no es fa amb un pollastre qualsevol, sinó amb el gall negre, autòcton de la zona. S'acostuma a elaborar amb fruits secs i diferents tipus d'alcohol, com el brandi.

4. Palpís de Corder

Uns altres àpats que se solen cuinar molt per aquests dies assenyalats són els farcits. El palpís de corder és una cuixa de corder rostida i farcida amb una varietat d’ingredients com l’all i la cansalada. Sabies que al Pallars Sobirà aquest plat es cou a la cassola, a diferència d’altres receptes del territori?

5. Suquet de peix

Pels fans del mar, el suquet de peix és un plat que no pot faltar per Nadal. És una recepta típica dels pobles a prop del mar i està molt vinculat a la Barceloneta, el barri pescador de la capital catalana. El seu origen prové dels mariners, que s’emportaven ingredients com la patata, ceba, pebrot sec, all i oli, que no es feien malbé. Es cuina amb els anomenats peixos de roca, que es caracteritzen per tenir moltes espines i ser molt gustosos.