Enlaces accesibilidad
Gastronomia

La xocolata de la Casa Cacao dels germans Roca: de les plantacions a Girona

  • Casa Cacao és la xocolateria del restaurant Celler de Can Roca
  • El cacau s’obté de plantacions de Sud-amèrica, Àfrica i l'Índia i la xocolata s'elabora des de zero a l’obrador de Girona
  • A ‘La Recepta Perduda’, disponible a RTVE Play Catalunya, el pastisser Jordi Roca parla amb l’actriu Sílvia Abril

Per
La recepta perduda - Jordi Roca ensenya a fer xocolata a Sílvia Abril

Els germans Roca han convertit Girona en un destí gastronòmic de primer nivell. Entre els tres aborden la cuina, els vins i les postres. Jordi Roca és el pastisser de la família. L'any 2020 va complir el seu somni obrint Casa Cacao, la xocolateria del Celler de Can Roca, al centre de la ciutat. Sílvia Abril visita l’obrador i aprèn a fer xocolata a ‘La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya.

Sílvia Abril, Jordi Roca i Damian Allsop elaboren xocolata a Casa Cacao | La Recepta Perduda

Sílvia Abril, Jordi Roca i Damian Allsop elaboren xocolata a Casa Cacao | La Recepta Perduda RTVE

Jordi Roca es va introduir a la pastisseria gràcies al seu amic Damian Allsop, pastisser gal·lès que va treballar al Celler de Can Roca com a cap de partida de postres. Va ser allà on va contagiar a Roca la seva passió pels dolços. El gironí presenta al seu company com “la persona que més entén de xocolata del món”.

Xocolata amb identitat

Transformem les faves fresques de cacau que deriven directament de plantacions en xocolata amb identitat

Amb el projecte de Casa Cacao entre mans, Jordi va proposar a Damian crear una xocolata pròpia, elaborada per ells mateixos des de zero. Per fer-ho, han d’estar connectats amb els ingredients i el producte des del principi. Visitar les plantacions és necessari per entendre com creix el producte i com es fan les collites.

La procedència de les faves és un element clau. Casa Cacao obté la seva xocolata de les terres de tribus de Sud-amèrica, Àfrica i l'Índia. Segons l’expert xocolater, si vols marcar la diferència en la xocolata, has de viatjar als camps, a l’origen de tot i parlar amb els agricultors: “L’essència del que fem aquí és transformar les faves fresques de cacau que deriven directament de plantacions en xocolata amb identitat”.

Collita del fruit de cacau per Casa Cacao | La Recepta Perduda

Collita del fruit de cacau per Casa Cacao | La Recepta Perduda RTVE

El cacau a Catalunya

L’origen del cacau prové de la cultura asteca del segle XV. A Catalunya no arriba fins al segle XIX i de seguida es popularitza. Aquesta fama farà que al segle XX ja hi hagi diverses fàbriques de xocolata. Sabies que a Barcelona es va obrir la primera d’Espanya?

Per què era i és tan popular la xocolata? Segons apunta el gastrònom Pep Palau a ‘La Recepta Perduda’, aquest dolç és d’ús quotidià fàcil: econòmic, accessible i a més, és addictiva, conté unes endorfines que generen plaer. Qui no pot resistir-se a un tros de xocolata?

Fabricació de xocolata a Casa Cacao de Jordi Roca | La Recepta Perduda

Fabricació de xocolata a Casa Cacao de Jordi Roca | La Recepta Perduda RTVE