Enlaces accesibilidad
Agricultura

Mongeta de Castellfollit: menys coneguda que la del Ganxet però igual de bona.

  • La mongeta de Castellfollit del Boix és autòctona de la comarca del Bages
  • El llegum té molts valors nutricionals: aporta proteïna i fibra
  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya

Per
La recepta perduda - El cultiu de llegums a Olesa de Montserrat

Coneixes la mongeta de Castellfollit del Boix? És un llegum autòcton de la comarca del Bages. És perfecte per cuinar un bon empedrat de Montserrat, plat que intenta cuinar l’actriu Sílvia Abril al programa de ‘La Recepta Perduda’ disponible a RTVE Play Catalunya. La mongeta té unes característiques que la fan distintiva: no és gens farinosa, no es trenca, és molt gustosa i no fa pell. El component que fa que el llegum tingui una cobertura quasi inexistent és el fòsfor, que prové de les cendres procedents d’arbres cremats a propòsit, com a part d’unes pràctiques ancestrals.

Mongetes de Castellfollit del Boix | La Recepta Perduda

Mongetes de Castellfollit del Boix | La Recepta Perduda cropper

Mongeta del Castellfollit del Boix vs. mongeta del Ganxet

Hi ha moltes varietats de mongetes seques, però la mongeta de Ganxet, provinent de les comarques del Vallès, és de les més conegudes entre els catalans i catalanes. La gran diferència entre les dues varietats és que la del Ganxet es rega i la de Castellfollit és de secà, és a dir, s’espargeix aigua si és necessari i un cop ha madurat, es deixa al camp perquè s’assequi.

Josep Rius recol·lectant mongetes a 'La Recepta Perduda'

Josep Rius recol·lectant mongetes a 'La Recepta Perduda' cropper

Com es cultiva?

El període de plantació de la mongeta de Castellfollit comença a finals de març i es cull a mitjans d’agost. En només cinc mesos, la llavor ha de completar tot el cicle. Tot i ser un llegum que no requereix gaire esforç, pot ser que no es tanqui aquest cicle i que la recol·lecció no sigui profitosa.

Segons ens explica Josep Rius, pagès del municipi de Castellfollit, això és el que ha passat aquest any: malgrat que la collita semblava favorable, les altes temperatures de l’estiu han provocat que es pogués recuperar només un 5% de producte del camp. “No hi ha ni una sola tavella en tot el camp.”

Contenidor de mongetes buit per causa de la calor de l'estiu | La Recepta Perduda

Contenidor de mongetes buit per causa de la calor de l'estiu | La Recepta Perduda cropper

Propietats dels llegums

Tal com diu Josep Sucarrats, periodista especialitzat en gastronomia: “Els llegums ens han salvat bastant la vida.” En el passat, la gent humil no podia accedir a la carn fàcilment, és per això que s’alimentava de llegums per obtenir la proteïna necessària. Són aliments amb molt valor nutricional: aporten fibra, vitamina B, minerals, hidrats de carboni i antioxidants.

T’animes a afegir-les a la teva dieta amb un bon plat d’empedrat de Montserrat?