Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies avui, última a hora a Catalunya: 2 de desembre de 2022 | El pont de la Constitució comença amb bones prespectives

  • Trànsit preveu que 470.000 vehicles abandonin l'àrea metropolitana de Barcelona pel pont de la Constitució
  • L'atur repunta al novembre en prop d'un miler de persones pel final de la temporada turística
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Noticies avui 2 de desembre - Arrenca la temporada d'esquí
Dos esquiadors preparant-se per iniciar una jornada d'esquí a Port Ainé

L'actualitat d'aquest divendres passa pel dispositiu de trànsit amb motiu del pont de la Constitució. El Servei Català de Trànsit preveu que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 470.000 vehicles. Les destinacions de muntanya són les que esperen l'ocupació més alta, de fins el 80%, per l'arrencada de la temporada de neu.

El nombre d'aturats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya repunta al novembre en 986 nous inscrits. Procedeixen bàsicament del sector serveis per la finalització de la temporada turística d'estiu.

Els tripulants de cabina de Vueling enceten aquest divendres 10 jornades seguides de vaga i amenacen a allargar de forma indefinida la protesta. També en clau econòmica, Seat ha anunciat que produirà el primer vehicle de la companyia a la fàbrica que té a la Xina, concretament el Cupra Tavascan.

D'altra banda, la lentitud en els ajuts està obligant a tornar al seu país a molts refugiats ucraïnesos que van arribar a Catalunya coincidint amb l'inici de la guerra amb Rússia.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:37

    Un 26% del trànsit previst ha sortit de l'àrea de Barcelona fins a les set de la tarda

     

    Un 26% del trànsit previst, 122.000 vehicles de 470.000, han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona fins a les set de la tarda d'aquest divendres, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Fins a dos quarts de sis el percentatge era del 17%. L'operació sortida del pont de la Puríssima ha començat a les tres de la tarda i s'estendrà fins al migdia del dissabte. En les primeres hores de l'operació no s'han registrat incidències destacables a la xarxa viària catalana.

  • 19:13

    Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30% respecte al 2021 i superen per primer cop les verbals

     

    Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30,2% a Catalunya respecte al 2021 i superen per primer cop les agressions verbals. Així ho indica la radiografia feta per l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) amb dades d'incidències registrades des del gener d'aquest any i fins al novembre. De les 225 incidències, 56 són agressions físiques (24,9%) i 53 són verbals (23,5%). Les dades mostren que l'increment d'incidències totals del 2021 -se'n van registrar 284- s'està mantenint. Un 43,5% de les queixes registrades són a la ciutat de Barcelona (98) però destaca l'augment significatiu a la província de Girona (16).

  • 18:48

    R1 i RG1: Circulació interrompuda 

     

    Circulació interrompuda a Rodalies entre Masnou i Montgat Nord derivat de l'atropellament d'una persona. Afectacions que poden superar els 40 minuts. 

     

  • 18:43

    Un 17% del trànsit previst ha sortit de l'àrea de Barcelona fins a dos quarts de sis de la tarda

     

    Un 17% del trànsit previst, 81.000 vehicles de 470.000, han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona fins a dos quarts de sis de la tarda d'aquest divendres, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). L'operació sortida del pont de la Puríssima ha començat a les tres de la tarda i s'estendrà fins al migdia del dissabte. En les primeres hores de l'operació no s'han registrat incidències destacables a la xarxa viària catalana.

     

  • 18:01

    El Govern enceta les negociacions formals dels Pressupostos amb el PSC

     

    El Govern i representants del PSC han mantingut aquest divendres una reunió sectorial al Palau de la Generalitat sobre propostes en matèria de salut. Una trobada que han qualificat de “constructiu”, tot i que els socialistes apunten que estan “al principi del principi” de la negociació.  La delegada del Govern a Madrid, Esther Capella, ha explicat a Ràdio 4 que ERC hagi aixecat el veto al PSC advertint que “la política és moltes vegades l’art de fer possible l’impossible”

     

    El Govern enceta les negociacions formals dels Pressupostos amb el PSC
    rtve El Govern enceta les negociacions formals dels Pressupostos amb el PSC | Laura Herrero

     

    Els diputats Alícia Romero, Jordi Riba i Assumpta Escarp, així com l’exsecretari general d’Economia, Martí Carnicer han encapçalat la delegació socialista. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, la secretaria general de salut, Mercè Salvat i el director del CatSalut, Ramon Canal, han assistit per part del Govern. De moment, els comuns és el grup amb qui més avançades estan les converses tot i que el Govern és conscient que necessitarà més suports i insisteix que és possible un acord a quatre bandes en què també suma Junts.

  • 18:01

    La nova selectivitat es podria ajornar un any a petició de les Comunitats Autònomes

     

    La nova fórmula de la selectivitat, la prova d'accés a la universitat, no s'aplicarà de manera definitiva el curs 2026-2027, com estava previst, sinó un any més tard. Fonts del Ministeri d'Educació han explicat que a petició de bona part de les Comunitats Autònomes, expressada durant la reunió de la Comissió d'Ordenació Acadèmica que ha tingut lloc aquest divendres, es durà una proposta d'ajornament a la reunió sectorial d'Educació del pròxim 13 de desembre, on s'haurà de votar. Tot fa preveure que la mesura tirarà endavant atès que, segons indiquen les mateixes fonts, 15 Comunitats Autònomes s'hi han mostrat favorables i només 2 hi han mostrat reticències. Així, la nova selectivitat s'aplicaria de forma definitiva el curs 2027-2028.

  • 16:52

    Barcelona posa en marxa la "taxa Amazon", que grava les distribuïdores de comerç en línia

     

    A Barcelona, les grans empreses de paqueteria, les que facturen més d'1 milió d'euros, hauran de pagar un impost per l'ús de l'espai públic. L'anomenada "taxa Amazon" només l'hauran d'abonar quan portin paquets als destins indicats pels consumidors, no quan els deixin a punts de recollida. 

  • 16:29

    Un incendi a l’AP-7 a Sant Cugat del Vallès provoca 5 km de retencions

     

    Un foc a la mitjana de l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès ha obligat a tallar un carril en els dos sentits de circulació, provocant més de 5 km de retencions. L’incident arriba en plena operació sortida pel llarg pont de desembre del 2022.

  • 16:25

    Els Pressupostos Generals de l'Estat passen el tràmit del Senat

     

    Han rebut el veto de 5 formacions, PP, Ciutadans, Vox, Junts per Catalunya i UPN, però no han aconseguit la majoria necessària per tombar-los. Els socis de la investidura, Esquerra, PNB i Bildu no han presentat vetos. D'aquesta manera, els comptes públics previsiblement superaran el seu primer examen parlamentari el pròxim 12 de desembre. La incògnita és ara si el Senat integrarà canvis al document. Dilluns a la tarda finalitza el termini per presentar esmenes parcials. Si no hi hagués modificacions, els pressupostos es podrien aprovar definitivament al ple del 20 de desembre. En cas que hi hagués canvis, hauria de tornar a votar-se al Congrés. 

  • 16:24

    Aquest cap de setmana comença la campanya de dinars i sopars d'empresa

     

    Després de dos anys de pandèmia, el sector de la restauració afirma estar molt animat amb la campanya de dinars i sopars d'empresa. I és que malgrat la inflació, el nombre de reserves està sent molt elevat. El gran dubte dels restaurants ha estat apujar el preu del menú a causa de l'alça de preus i per mantenir el seu marge de benefici. Els dies més sol·licitats: el divendres 9 i el dissabte 10. També el 16 i 17 i el divendres abans de nit de Nadal.

  • 16:21

    L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius a Catalunya rep un centenar de denúncies

     

    La principal queixa és la dificultat per accedir de forma lliure i gratuïta a la Interrupció Voluntària de l'Embaràs i a informació adequada i veraç sobre aquest. Les dificultats, també, per tenir accés a l'anticoncepció d'urgència, tant en farmàcies com a la xarxa de sanitat pública, és el segon motiu de denúncia. L'informe posa en valor que hi ha alguns canvis positius en l'assistència sanitària, però lamenta que quan es tramita una queixa la resposta no és gairebé mai reparadora, al contrari, culpabilitza la víctima. Per aquest motiu l'organització ha creat un document específic que aborda el compliment dels drets humans en l'àmbit reproductiu i sexual.

  • 16:20

    Sis detinguts a Sant Adrià de Besòs

     

    Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Sant Adrià de Besòs han detingut aquest dijous sis persones en un dispositiu conjunt contra la multireincidència. Segons ha informat la policia catalana, el dispositiu es va dur dijous al vespre al límit entre les dues ciutats. El resultat, a banda dels sis arrestats, és d'una persona investigada, tres denúncies de trànsit i cinc trasllats per estrangeria. Els identificats sumen 306 antecedents.
     

  • 16:19

    El Departament d'Educació ha publicat el mapa de recursos de l'educació inclusiva 

     

    Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La publicació del mapa és un dels requeriments del decret d'educació inclusiva. Disposa d'informació centre a centre per tal que les famílies amb alumnes amb necessitats específiques puguin definir els itineraris.
     

  • 16:19

    La catorzena jornada de vaga a Vueling arriba en plena operació sortida pel pont de desembre

     

    De forma preventiva, l’aerolínia ha anunciat la cancel·lació de 38 vols aquest divendres a l’aeroport de Barcelona-el Prat.  Afectacions avui, però també durant el pont. Diumenge, dilluns i dimarts també hi haurà afectacions per l'aturada dels treballadors de cabina de l'aerolínia, que reclamen un increment salarial. Segons l'aerolínia, el 96% dels passatgers afectats ja ha estat reubicat.
     

  • 16:18

    SEAT produirà el primer vehicle de la companyia a la Xina

     

    Es tracta del model 100% elèctric CUPRA TAVASCAN, dissenyat i desenvolupat a Barcelona, però que es produirà per a la seva exportació a la fàbrica del Grup Volskwagen a Anhui, a la Xina. Arribarà al mercat europeu l'any 2024. De moment no està previst produir altres vehicles a la Xina per a la seva exportació. 
     

  • 14:24

    Arrenca l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down

     

    L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) busca voluntaris per participar en un assaig clínic d'un nou fàrmac per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down. Aquest avaluarà la seguretat i la tolerància del nou tractament, després d'haver superat les primeres proves en animals i voluntaris sense aquesta síndrome. 

    Arrenca l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down
    rtve Arrenca l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down | Lourdes Gata
  • 14:12

    El pont de desembre arrenca amb 7.300 vols des de Barcelona 

     

    El pont de la Constitució i la Immaculada, que arrenca aquest divendres i es prolongarà ben bé fins al diumenge 11 de desembre, anticipa unes xifres de mobilitat similars a les d'abans de la pandèmia. Així, l'aeroport de Barcelona-el Prat té programats 7.346 vols, el 92% dels que va registrar el 2019, mentre que el Servei Català de Trànsit preveu que surtin de la capital catalana uns 470.000 vehicles.

  • 13:49

    Gairebé 40.000 infants bescanvien un llibre amb la campanya del Govern per fomentar la lectura

     

    Gairebé 40.000 infants d’arreu de Catalunya han participat de la setena edició de la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ que impulsa el Govern per fomentar els hàbits lectors entre els més petits. Un 53,14% dels nens i nenes de sis anys del país han bescanviat el xec de 13 euros que facilita la Generalitat per adquirir un llibre, la dada més alta des que va arrencar la campanya el 2016. La majoria de nens participants viuen a la demarcació de Barcelona. Enguany 462 llibreries han participat de la campanya i han venut gairebé 6.000 títols diferents de 400 editorials. 

  • 13:16

    La temporada d'esquí dona el tret de sortida marcat per la polèmica

     

    Les nevades dels últims dies i les baixes temperatures que permeten fer neu artificial asseguren que moltes estacions d'esquí puguin començar la temporada aquest cap de setmana. Una temporada d'esquí molt esperada després de mesos amb una calor excepcional. Algunes estacions ja s'han avançat i han obert aquest divendres, com la Masella. Altres com la pista de Baqueira ja van obrir el cap de setmana passat.

  • 13:13

    50 restaurants i 13 terrasses de Ciutat Vella tancaran abans a partir d'aquest dissabte

     

    La mesura anunciada aquest estiu sobre la limitació horària de bars, restaurants i terrasses entra en vigor demà a Ciutat Vella. Afecta 50 restaurants i 13 terrasses, que hauran d'avançar una hora el tancament. Així, els locals hauran de tancar a les dues de la matinada i les terrasses a les 23.00 hores.

  • 13:03

    PLA D'URGÈNCIES SALUT | El conseller de Salut, Manel Balcells, anuncia que s'incrementa en 31 milions el pla d'urgències per aquest hivern: "Fem un esforç addicional molt important de l'atenció primària". 

     

     

    El departament de Salut multiplica per cinc els recursos que destinarà a l'atenció primària i duplica els que destinarà als hospitals (dels 8 milions als 16 milions d'euros). D'aquesta manera, diu el conseller Balcells, que s'igualaran els recursos. 

  • 12:15

    El Govern proposa rebaixes del 7 de gener al 30 de març

     

    El Consell Assessor de Comerç ha aprovat la recomanació del període de rebaixes d'hivern i estiu i les dates que proposa són del 7 de gener al 30 de març i de l'1 de juliol al 30 d'agost. Així ho ha manifestat l'òrgan consultiu i assessor adscrit a la Conselleria d'Empresa i Treball, que segons la llei catalana de comerç és l'òrgan competent per fixar la recomanació dels períodes de rebaixes. L'òrgan està integrat per la Generalitat, personalitats representatives del sector, associacions, cambres de comerç, entitats municipals i sindicats.

  • 11:55

    L’R4 recupera progressivament horaris habituals després de la reparació d’una avaria a Castellbisbal

     

    La línia R4 de Rodalies recupera progressivament freqüències i horaris habituals després que tècnics d’Adif hagin reparat una avaria d’infraestructura que s’ha detectat a primera hora a Castellbisbal. Aquesta incidència ha limitat aquest matí la capacitat operativa de l’R4, ja que només hi havia una via de pas a Castellbisbal.

  • 11:53

    Un home mor a Tortosa en precipitar-se al pati interior d'un edifici on intentava entrar a robar

     

    Una persona ha mort aquest divendres al matí a Tortosa quan ha relliscat des d'una finestra i ha caigut, d'un quart pis, al pati interior d'un edifici. Els fets s'han produït al carrer Ronda Docs número 54. Hi ha diversos indicis que la víctima tenia intenció de perpetrar un robatori i provava d'accedir a un dels habitatges de l'edifici despenjant-se des de la teulada pel pati comunitari. La caiguda li ha provocat la mort a l'acte. Es tracta d'un home de 56 anys i amb antecedents. El cadàver l'ha descobert un dels veïns del bloc de pisos, a primera hora del matí, quan ha guaitat al pati de llums.

  • 9:30

    L'atur puja en 986 persones al novembre a Catalunya

     

    L'atur registrat a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya creix un 0,28% respecte a octubre. És l'increment més baix des de 2007. El nombre total d'aturats s'ha situat en els 348.982. En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels serveis públics d'ocupació ha disminuït en 33.512 persones al novembre (-1,15%) respecte al mes anterior, fins a un total de 2.881.380 aturats. 

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, no veu incomptable voler aprovar pressupostos amb Junts i el PSC: "No és incompatible aprovar els pressupostos amb Junts i PSC".

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb la Sònia Papell. 

     

     

    L'hivern ha arribat per la porta gran: la matinada ha tornat a ser hivernal, amb glaçades molt extenses. Matí de divendres amb molta boira i núvols baixos i una tarda amb més clarianes. L'ambient serà fred. 

  • 8:20

    L'operació sortida pel pont de desembre arrenca aquest migdia

     

    S'insisteix en la prudència perquè es calcula que, entre aquest divendres i dissabte, més de mig milió de vehicles sortiran de l'àrea metropolitana.  El dispositiu inclou carrils addicionals a l'AP7 i limitacions de circulació per a camions. 

    Els Mossos tenen previst fer més de 2.600 controls durant tot el pont. I, un cop més, les complicacions s'esperen a l'AP7, la C-16, la C-17 i els accessos a Andorra. Crida a la prudència després d'un novembre amb 18 morts a les carreteres catalanes. 
     

     
  • 8:15

    El Govern continua buscant la manera de tirar endavant els pressupostos

     

    L'executiu mira cap al PSC i acorda amb els socialistes sis grups de treball per arribar a un acord. Salvador Illa reclama també desencallar el projecte del Hard Rock. Ho ha explicat en una entrevista a TV3 en la que Illa també ha dit que la negociació serà d'igual a igual i que cal confrontar el projecte de país dels socialistes i amb el del Govern.

     

    El cap de l'oposició també ha detallat que les converses estan al principi del principi, ha insistit que la seva mà està estesa per negociar els comptes i s'ha mostrat confiat a arribar a un acord final, malgrat assegurar que els republicans tenen una actitud erràtica. 

    Els comuns donen per fet el pacte del govern amb els  socialistes. Aquest dijous, al Cafè d'Idees, Jéssica Albiach, avançava que ja tenen capítols tancats, però que cal més negociació.  

  • 8:10

    Pas endavant en la reforma del delicte de sedició

     

    El Congrés ha rebutjat les esmenes a la totalitat que s'havien presentat contra la reforma del codi penal. Amb el vot de la majoria de diputats s'han rebutjat les esmenes de PP, Vox i Ciutadans que consideren la norma una cessió a l'independentisme. També han caigut les presentades per Junts i la CUP que critiquen el nou delicte de desordres públics agreujats perquè penalitza la desobediència. 

     
  • 8:05

    Ja són set els sobres pirotècnics que han pogut ser localitzats a Espanya

     

     

    Els dos darrers anaven adreçats al president del govern Pedro Sánchez i a la ministra de Defensa Margarita Robles. Tret del primer que va causar un ferit lleu a l'ambaixada ucraïnesa a Madrid la resta han pogut ser neutralitzats. Aquests dos darrers se sumen a la resta de sobres localitzats ahir, un, amb destí a l'ambaixada dels Estats Units i, un altre a la base aèria de Torrejón de Ardoz.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 2 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.