Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya de l'1 de desembre | Els Mossos d'Esquadra augmenten la vigilància i control pels sobres inflamables

  • Pere Aragonès denuncia que l'Estat no reconeix ni protegeix el català davant l'ONU
  • Els diagnòstics de VIH a Catalunya consoliden la tendència a la baixa un any més
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos d'Esquadra augmenten la vigilància i control pels sobres inflamables
Els Mossos d'Esquadra augmenten la vigilància i control pels sobres inflamables

L'actualitat d'aquest dijous passa per la preocupació per la seguretat nacional després que s'hagi detectat sis sobres amb material explosiu, un d'aquests dirigits al president del Govern, Pedro Sánchez. Interior ha ordenat un increment de les mesures de seguretat entorn de les ambaixades i consolats del país. Els Mossos d'Esquadra han augmentat la vigilància i control en els punts sensibles.

D'altra banda, comença el judici a l'Audiència de Barcelona dels dos homes acusats de violar tres menors tutelades que es van escapar d'un centre d'acollida on residien a l'Hospitalet del Llobregat. Aquest dijous també és el Dia Mundial per la Lluita contra la Sida, una malaltia de transmissió sexual que a Catalunya continua la tendència a la baixa.

En clau política, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, participa a Ginebra a Suïssa al fòrum de les Minories de l'ONU. Durant la sessió general, Aragonès ha mostrat la seva preocupació per la situació de la llengua catalana.

En paral·lel el Govern segueix reunint-se amb els grups després que aquest dimecres hagi rebut les propostes de JxCat. La trobada amb el PSC s'ha acabat sense avenços. En canvi, la líder dels comuns, Jéssica Albicah, ha revelat al Cafè d'Idees els principals acords en mobilitat com els descomptes al transport públic, la gratuïtat per als menors de 16 anys i l'ampliació de la T-JOVE fins els 30 anys.

El Congrés ha rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat de PP, Vox, Cs, Junts i CUP contra la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició.

A la Pobla de Segur i Coll de Nargó celebren la decisió de la UNESCO de declarar patrimoni immaterial de la humanitat la festa dels raiers.

RESUM DE L'ACTUALITAT AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:36

    Els TEDAX dels Mossos d'Esquadra assessoren el personal del consolat d'Ucraïna a Barcelona

     

    La policia catalana tem la possibilitat que pugui rebre algun paquet sospitós. La resta de presentacions diplomàtiques a la capital catalana estan rebent un correu de la policia amb consells sobre com actuar davant la presència d'un paquet o carta d'aquestes característiques. Tot plegat després que s'hagin activat les alertes en els cossos policials per 6 sobres pirotècnics que han estat enviats a diversos llocs i personalitats, inclosos el president Pedro Sánchez i les ambaixades dels Estats Units i d'Ucraïna a Madrid. 

  • 20:00

    Els afeccionats del Marroc celebren la classificació per vuitens del Mundial

     

    Uns dos-cents afeccionats de la selecció de futbol del Marroc han celebrat amb càntics i banderes del seu país la victòria davant Canadà al Mundial del Qatar. El 2-1 a favor els permet ser primers de grup per davant de Croàcia i Bèlgica. D'aquesta manera els marroquins es classifiquen per vuitens de final, un fet que no assolien des de Mèxic '86. 

  • 19:30

    Els sindicats amenacen a convertir la vaga de Vueling en indefinida

     

    Un centenar de treballadors han protestat davant les oficines centrals de Viladecans on treballen alguns dels dirigents de l'aerolínia. Asseguren que els contactes amb la companyia estan congelats i l'acusen de males pràctiques per evitar més cancel·lacions de vols. Davant d'aquest enquistament, els sindicats amenacen a convertir la vaga en indefinida si l'empresa no s'avé a negociar. Fonts de Vueling expliquen a Ràdio 4 que tornaran a la taula de negociació si els treballadors desconvoquen les aturades.

  • 18:48

    Festa al Pirineu per la declaració de la festa dels raiers com a patrimoni de la humanitat

     

    A La Pobla de Segur i Coll de Nargó celebren la decisió de la UNESCO de declarar patrimoni immaterial de la humanitat la festa dels raiers. Una distinció que hauria d'ajudar a internacionalitzar més la festa i a disposar de més facilitats per donar-la a conèixer segons explica Àngel Portet, president d'honor de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa. On també preparen una festa grossa a toc de campana és a Os de Balaguer. La UNESCO també ha declarat patrimoni immaterial el toc manual de campana. El dissabte, els campaners d'aquest municipi faran sonar les campanes a les 12 del migdia, coincidint amb el toc d'altres municipis d'Espanya, també premiats. 

  • 18:11

    Baixa un 70% el nombre de motos mal aparcades al barri barceloní de Gràcia

     

    El nombre de motos mal aparcades al barri barceloní de la Vila de Gràcia ha baixat un 70%, segons l'Ajuntament. La xifra és resultat de la campanya feta a la zona des del 2020 per evitar que aquests vehicles facin un ús incorrecte de la vorera i estacionin a la calçada. El consistori subratlla que s'ha treballat en diferents àmbits. A cada zona hi ha hagut una fase d'informadors, una segona fase d'avisos de la Guàrdia Urbana i una tercera fase de sancions i, posteriorment, una fase de manteniment del compliment de la normativa. En paral·lel s'ha fet un reforç de la senyalització vertical, s'han creat 116 places de moto a la calçada i s'han intensificat les ofertes d'estacionament per a motos als aparcaments públics.

  • 17:42

    Rosalia és l'única dona de la llista d'artistes més escoltats a Espanya de Spotify

     

    Spotify presenta les llistes amb els artistes i les cançons més exitoses d'aquest 2022. Rosalia és l'única dona que es col·loca a la llista d'artistes més escoltats a Espanya. La seva cançó 'Despechá' es troba entre les més reproduïdes al país. Pel que fa a l'artista més escoltat, el guanyador per tercer any consecutiu és Bad Bunny. La segona posició l'ocupa Rauw Alejandro, seguit per Quevedo, que s'alça, a més a més, com l'artista espanyol més escoltat enguany a Espanya

     

  • 17:00

    Tres detinguts per robar en un estanc de Llançà i atropellar un agent de policia mentre fugien

     

    Ha passat aquest matí, quan els Mossos d'Esquadra i la Policia local han anat a un establiment on havia sonat l'alarma, i han enxampat els lladres quan fugien. Els agents han fet senyals al vehicle perquè s'aturés, però aquest ha fet marxa enrere i ha envestit un dels Mossos, que ha resultat ferit lleu. Després, el cotxe s'ha saltat un control a N-260 a Garriguella. Poc més tard, la policia ha trobat el vehicle estimbat i els lladres amagats al bosc. Són dues dones i un home, i se'ls acusa de delictes de robatori amb força, lesions, atemptat contra agents de l'autoritat i resistència i desobediència.

  • 16:28

    La Fundació Bofill reclama recursos i que la concertada apliqui les mesures contra la segregació

     

    La Fundació Bofill ha reclamat dotar centres i plans educatius dels recursos suficients i redistribuir la complexitat. Per aconseguir-ho, ha plantejat entre d'altres actualitzar el decret de concerts per tal que la concertada també hagi d'aplicar “obligatòriament” els criteris de programació com la reducció de ràtios o la supressió de grups en benefici d'un repartiment equitatiu. Ara, les concertades que ho fan, ho fan de manera voluntària. Aquestes són algunes de les propostes de l''Anuari 2022', que defensa que les reformes educatives només són viables i sostenibles "si promouen el benestar i la implicació del professorat amb els recursos i suports necessaris".

     

  • 16:22

    La situació de sequera extrema manté el risc d'incendi a bona part de Catalunya

     

    Fa fred, però continuem amb una situació de sequera extrema que arrosseguem des de l'hivern passat. Per això, malgrat estar a l'hivern, es manté el risc d'incendi a bona part de Catalunya que s'incrementa en aquells dies en què el vent bufa molt fort. De fet, els bombers es mantenen en alerta, ja que aquest serà el segon hivern consecutiu de sequera. Una situació semblant es va viure en 2012 quan, entre gener i juny, es van cremar més de 5000 hectàrees. 

  • 16:16

    La reforma per derogar el delicte de sedició passa el tràmit al Congrés

     

    El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat de PP, Vox, Cs, Junts i CUP contra la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició. El text es tramita al Congrés de forma exprés i podria quedar definitivament aprovat abans de Cap d'Any
    Els partits de l'oposició insisteixen que aquesta modificació del Codi Penal es fa per afavorir els independentistes i aconseguir pels pressupostos generals de l'Estat. 
     

  • 16:12

    La reunió entre el govern català i el PSC acaba sense avanços

     

    S'han reunit al Palau per abordar la negociació dels pressupostos de la Generalitat per l'any vinent, després que l'executiu fes arribar els socialistes la documentació que demanaven per poder formular les seves propostes. Amb qui sí que sembla que avancen una mica més les negociacions és amb els comuns. Avui hem conegut un dels acords que tiraria endavant si s'aproven els comptes públics, i que inclou mantenir els descomptes al transport públic, la gratuïtat per als menors de 16 anys i l'ampliació de la T-JOVE fins els 30 anys, entre d'altres. Amb tot, la líder dels morats, Jèssica Albiach, ha alertat al Cafè d'Idees que "no veu que s'arribi a un acord abans de finals de setmana".

  • 16:10

    La lentitud en els ajuts obliga els refugiats ucraïnesos a tornar al seu país

     

    Quasi un any després de l'inici de la guerra, alguns dels refugiats que van arribar a Catalunya han tornat cap al seu país. La lentitud en els ajuts és una de les principals causes. Dels 359 refugiats que havien vingut al municipi de Guissona (Lleida), en queden uns 200. Pocs d'ells van trobar feina perquè, normalment, acostumen a venir dones amb nens o persones grans, que no estan en condicions de treballar.

  • 16:01

    Adeu als estereotips de gènere als anuncis de joguines

     

    Cop als estereotips de gènere als anuncis de joguines: des d'aquest dijous, no es podrà associar el blau als nens i el rosa a les nenes, entre d'altres. L'objectiu és desterrar els estereotips a una imatge plural i igualitària. Són mesures del nou codi deontològic, acordat pel ministeri de consum. Si un anunci ho incompleix, s'haurà de retirar. 

     

  • 15:46

    Els Mossos d’Esquadra detenen l’exprofessor de l’Escola Baltasar Segú de Valls per abusos

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut l’exprofessor de l’Escola Baltasar Segú de Valls, acusat d’abusos sexuals a exalumnes. La policia li ha pres declaració i ha quedat en llibertat. Marc Pedraza, exalumne, va fer públic que va patir abusos sexuals per part d'ell quan estudiava cinquè de primària. Investiguen si hi ha més víctimes. 

  • 15:30

    Detingut a Salou un ciutadà rus per estafar uns 2.000 MEUR amb dipòsits financers

     

    La Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous a primera hora a Salou (Tarragonès) un home que formava part d’un grup que ha estafat uns 2.000 milions d'euros amb dipòsits financers des del Kazakhstan. Es calcula que hi ha unes 700 víctimes. Els policies han arrestat l'individu en un immoble del carrer de l'Ametlla de Mar de Salou. L'operatiu amb desenes d'agents del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) ha començat a les set del matí i s'ha allargat més d'una hora. L'arrestat, de nacionalitat russa, estava buscat per la Interpol, que n'havia activat l'ordre de cerca i captura. Segons fonts policials, el detingut fa anys que cometia les estafes.

     

  • 14:30

    Els Mossos d'Esquadra augmenten la vigilància i control per l'amenaça de sobres inflamables

     

    A Madrid, n'han aparegut 5, un d'ells dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez. Les cartes detectades amb material pirotècnic havien estat enviades a la presidència del govern, al Ministeri de Defensa, a la base de Torrejón de Ardoz, a una empresa armamentística de Saragossa i a l'ambaixada Ucraïnesa. L'última ha aparegut a l'ambaixada dels EUA a Madrid.

     

    L'Audiència Nacional investiga els fets com a terrorisme.

  • 13:28

    8 de cada 10 dones que viuen a Catalunya han patit violència masclista

     

    Són les conclusions de l'enquesta sobre violències masclistes feta pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. La violència sexual és la que més han patit les dones i, sobretot, les dones entre 30 i 39 anys (en un 41,9 %).

    El darrer any, les dones que han detectat haver patit algun tipus de violència masclista han augmentat fins al 26,2 %, gairebé nou punts més que el 2016. Per tipologia de violència, la violència sexual és la que més han patit les dones de 16 anys o més amb un 65,2 %. 

    Gairebé la meitat de les dones enquestades també destaquen haver patit violència psicològica (en un 47,5 %) i més d'una quarta part admet violència digital (un 28 %).

  • 12:58

    La Unesco declara els raiers Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

     

    Els raiers de la Pobla de Segur i Pont de Claverol (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) formaven part de la candidatura i creuen que la decisió de la Unesco ajudarà a preservar l'ofici, un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta. Tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó ja han preparat actes de celebració per aquest cap de setmana.

  • 12:40

    Pere Aragonès mostra la seva preocupació pel futur del català davant l’ONU

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, alerta davant les Nacions Unides d'un retrocés del català. Ho ha fet en la seva intervenció durant el 15è Fòrum de les minories de l’ONU a Ginebra on ha estat convidat per primera vegada. Aragonès ha destacat la necessitat d’adoptar instruments per protegir les “llengües minoritzades” com passa amb el català. Aragonès ha criticat la inacció de l'Estat per protegir-la i reconèixer el català com una llengua oficial. Segons Aragonès “la minorització legal d’una llengua pot suposar una violació dels drets dels parlants”.

  • 12:15

    "La Torre de Nadal", el plat fort del Barcelona Festival de Nadal 2022

     

    Un any més torna el Barcelona Festival de Nadal, que omplirà la plaça de Catalunya de propostes culturals entre el 17 i el 30 de desembre en diverses franges horàries des del matí fins al vespre. La joia de la corona serà 'La Torre de Nadal', un espectacle de gran format d'òpera i circ que es farà cada vespre. A més, als matins es faran activitats familiars i a les tardes i vespres sessions musicals, arts de carrer i concerts. 

  • 11:53

    El Ministeri de Defensa rep una carta explosiva, la cinquena de les mateixes característiques

     

    Els serveis de seguretat del Ministeri de Defensa, amb seu al Passeig de la Castellana de Madrid, han interceptat aquest dijous una altra carta amb material explosiu, la cinquena que es detecta d’aquestes característiques. Se suma a la que va explotar aquest dimecres a l'ambaixada ucraïnesa –que va provocar un ferit lleu que es va desplaçar pel seu propi peu a l'hospital- i les que han rebut l'empresa armamentística Istalza, amb seu a Saragossa, la base aèria de Torrejón de Ardoz, i el passat 24 de novembre la presidència del govern espanyol, dirigida a Pedro Sánchez.

  • 11:51

    "Alcarràs", de Carla Simón, rep 11 nominacions als Premis Goya

     

    La pel·lícula catalana "Alcarràs" ha rebut 11 nominacions als Premis Goya, que se celebren en febrer de l'any que ve. L'obra, dirigida per Carla Simón, es va estrenar el 2022 i ha estat guardonada amb l'Os d'Or en la 72a edició de la Berlinale, convertint-se en la primera pel·lícula en llengua catalana en guanyar aquest guardó. Als Goya, competirà amb "As bestas" (17) i "Modelo 77" (17), sobre la Model de Barcelona.

  • 11:45

    Trànsit demana precaució en l'operació sortida d'aquest pont de desembre

     

    Aquest divendres comença la primera operació sortida d'aquest pont amb més de 450.000 vehicles que surten de l'àrea metropolitana. El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, demana màxima prudència i alerta que el mes de novembre ha comportat 18 morts respecte als 11 de l'any passat.

  • 11:32

    Seguretat, neteja i preu de l'habitatge, principals preocupacions dels habitants de Barcelona

     

    La seguretat (79%), la neteja (70%) i el preu de l'habitatge (54%) són les principals preocupacions dels habitants de Barcelona, segons un estudi que ha dut a terme l'associació sense afany de lucre Construïm Barcelona en col·laboració amb l'empresa de programari informàtic i consultora de participació digital Osoigo Next. L'enquesta pregunta per diversos aspectes, com ara el disseny urbanístic. En aquest sentit, un 48% dels participants considera innecessàries les Superilles.

  • 11:30

    El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa

     

    El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa. Són dades de l’informe que ha elaborat l’ONG a partir de les dades de 242 famílies que participen en els seus programes. La meitat (47%) dels menors resideixen en famílies que sobreviuen amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a 1.000 €; un 6% sobreviu amb menys de 300 euros al mes, i un 4% no té cap tipus d’ingrés. La taxa de desocupació afecta el 36%. Tot i això, només un 20% d’aquestes famílies reben la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital (del 40% que ho van sol·licitar). El 45% dels nens tenen problemes de pes perquè no mengen fruita ni verdura.

  • 11:15

    Desarticulada una organització assentada a Barcelona que es dedicava a estafes bancàries duplicant targetes SIM

     

    La Policia Nacional ha desarticulat una organització assentada a la província de Barcelona que es dedicava a les estafes bancàries mitjançant el mètode 'SIM swapping'. Segons ha informat el cos policial en un comunicat, la banda comptava amb una estructura en xarxa formada per quatre cèl·lules d'actuació diferenciades però interconnectades, que feien servir mètodes com enginyeria social, 'phising', 'carding' o desviaments de trucades. Un cop aconseguien duplicar la targeta SIM del telèfon de la víctima, tenien accés als codis de verificació que els bancs envien als clients mitjançant missatges al mòbil per confirmar una transferència. Hi ha 55 detinguts, més de 100 afectats i un frau de 250.000 euros arreu d'Espanya.

  • 11:04

    La factura de la llum cau de nou: hem pagat un 25% menys

     

    La factura de la llum del mes de novembre ha baixat un 25% de mitjana en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons Facua. De mitjana, el rebut d'un usuari de la tarifa regulada s'ha situat en 84,48 euros, mentre que fa un any era de 115,15 euros. La factura de la llum encadena així dos mesos de caigudes interanuals. 

  • 10:44

    La Policia intercepta un sobre dirigit al president del govern amb material pirotècnic

     

    La Policia Nacional ha posat en coneixement de l'Audiència Nacional la intercepció d'un sobre amb material pirotècnic dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El sobre i el contingut són similars al que va explotar a l'ambaixada d'Ucraïna –amb el resultat d'un ferit lleu-, a la seu de l'empresa Instalza de Saragossa i a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid. El sobre dirigit a Sánchez va ser detectat i neutralitzat el passat 24 de novembre pels serveis de seguretat de la Presidència del Govern. El secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pèrez, compareixerà en roda de premsa a les 12h al Ministeri de l'Interior.

  • 10:06

    Troben un mort penjat d'un arbre a prop de la Sagrada Família de Barcelona

     

    Els Mossos d'Esquadra han trobat el cos sense vida d'un home en ple carrer Marina de Barcelona i tot apunta que es tracta d'un suïcidi, segons ha avançat la periodista Anna Punsí i han confirmat fonts policials a l'ACN. La troballa s'ha fet cap a les 7.30 hores. 

  • 9:39

    ENTREVISTA AL CAFÈ D'IDEES | La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, demana personalment la dimissió del ministre Grande-Marlaska: "El que digui estarà incomodant a moltíssimes persones".

  • 9:20

    Detecten un tercer sobre explosiu a la base de Torrejón de Ardóz a Madrid

     

    Entre les 03.00 i les 04.00 de la matinada, els sistemes de seguretat de la base aèria de Torrejón de Ardóz han detectat un sobre sospitós de contenir material explosiu similar als que van arribar aquest dimecres a l'ambaixada ucraïnesa de Madrid que va causar ferides lleus a un treballador i a una empresa d'armes de Saragossa.

     

    Després d'analitzar el sobre amb raigs X, es va determinar que podria contenir algun tipus de mecanisme al seu interior. Efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es van desplaçar a la base per assegurar la zona, i segons Interior els investigadors de la Policia ja estan analitzant el sobre, que anava dirigit específicament al Centre de Satèl·lits.

  • 9:15

    Desallotgen una nau industrial ocupada des de fa 12 anys a l'Hospitalet de Llobregat

     

    Els Mossos d'Esquadra s'hi troben allà, juntament amb la brigada mòbil. Hi ha molta tensió a la zona, que es tracta d'un indret despoblat, però on hi ha diverses naus industrials: una ocupada per romanesos, una altra per marroquins i una altra, la que s'ha de desallotjar, per un col·lectiu d'okupes. 

     

    De moment, han desallotjat 50 persones, que s'havien atrinxerat a la porta. Hi ha 12 denúncies per resistència.

  • 9:08

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La presidenta del Grup Parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, anuncia les mesures acordades amb el Govern pels pressupostos de 2023. 

     

    S'allargarà la rebaixa del preu del transport públic, transport públic gratuït a tot Catalunya als menors de 16 anys i la T-Jove passarà de 25 a 30 anys. 

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    El desembre comença amb fred hivernal i amb boires a l'interior. Avui s'esperen més núvols i alguns ruixats al sud i més sol al Pirineu i al nord-est. Quin temps farà els pròxims dies? I pel Pont de Desembre? 

     

  • 8:17

    El president de la Generalitat intervé aquest dijous al Forum de les Minories de les Nacions Unides, a Ginebra.

     

    El president centrarà la seva intervenció en la defensa del català.

  • 8:15

    Pere Aragonès demana intensificar esforços per aprovar pressupostos catalans pel 2023. 

     

     

    El president de la Generalitat ha demanat intensificar els esforços per intentar tancar un acord com més aviat millor. Des de Junts abans de la reunió que van mantenir amb el govern, el secretari general Jordi Turull, ha defensat la proposta que han presentat.

     

    Mentre que el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha rebutjat que s'hagi d'anar amb presses i ha demanat que des del govern es faci més explícit que volen pactar amb el PSC.

     

     

     
  • 8:10

    INFECCIONS RESPIRATÒRIES | Es calcula que el pic de bronquiolitis en infants arribi aquest cap de setmana.

     

    Per poder atendre a totes les criatures, algunes UCI com la de l'Hospital Vall d'Hebron han hagut de doblar llits. 
     

     
  • 8:05

    Catalunya registra un descens del 20% dels diagnòstics en VIH

     

    Es consolida així el descens de casos a casa nostra des de 2015 i s'aconsegueix assolir l'objectiu 90-90-90 d'ONU-SIDA. El què vol dir que, de les 33.000 persones infectades pel VIH a Catalunya, més del 90% saben que ho estan, estan en tractament i, gràcies a això, han aconseguit tenir una càrrega viral indetectable. Avui, 1 de desembre, és el Dia Mundial per la Lluita contra la Sida. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 1 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.