Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya 30 de novembre de 2022 | Es doblen els casos de trastorns alimentaris després del confinament

  • La signatura d'hipoteques viu el millor setembre en 12 anys tot i l'encariment de l'euríbor
  • A judici un exprofessor dels Maristes del Poble Sec per abusos sexuals
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Avui és el dia internacional de la lluita contra els trastorns alimentaris
Aquest dimecres se celebra el dia internacional de la lluita contra els trastorns alimentaris

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les dades dels casos de trastorns alimentaris, que s'han duplicat després del confinament. Una problemàtica que afecta principalment noies d'entre 10 i 19 anys. D'altra banda, la Fiscalia demana sis anys de presó i cinc de llibertat vigilada per a un exprofessor dels Maristes del Poble Sec a Barcelona, acusat d'abusar d'una alumna de 9 anys.

El Govern manté la ronda de negociacions per intentar aprovar els Pressupostos en el consell executiu de la setmana vinent. De moment, l'executiu català ha tancat un acord amb els sindicats i patronals per elevar un 8% l'indicador de Renda de Suficiència de Catalunya. A la pràctica suposarà una pujada de les principals prestacions socials.

La signatura d'hipoteques registra el millor mes de setembre des de 2010 amb 7.600 operacions a Catalunya. L'increment s'explica, sobretot, pel canvi d'hipoteques de tipus variable a fix després dels darrers encariments de l'euríbor.

Encara en clau policial, el Govern ha anunciat que l'autopista C-32 serà gratuïta per als trajectes entre el Vendrell i Cubelles.

RESUM NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:02

    Illa refreda l’acord pels pressupostos 

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha dit que estan "al principi del principi per a un possible acord de pressupostos". En un contacte informatiu a París, on està fent un viatge institucional, Illa ha advertit al Govern que mai li han agradat "les presses". Prioritza arribar "a una bona entesa" i ha recordat que "qui no ha fet la feina" ha estat l'executiu: "Han passat de dir que amb el PSC, res, a anar amb presses", ha retret.

  • 19:49

    La taula de reindustrialització de Nissan ajorna a final d'any la decisió final sobre l'adjudicació dels terrenys

     

    La comissió per a la reindustrialització de les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca s'ha reunit avui i ha decidit ajornar fins a finals d'any la decisió final sobre l'adjudicació dels terrenys que ocupava el fabricant nipó. Goodman, la firma que, juntament amb el hub de descarbonització D-Hub, es postula per ocupa l'antiga factoria ha demanat informació i proves complementàries sobre els terrenys. Amb aquest pas, la decisió queda posposada com a mínim un mes.

  • 19:00

    Presó provisional comunicada i sense fiança per haver ruixat amb líquid inflamable a la seva parella

     

    El jutjat d'instrucció 1 de Balaguer, encarregat de violència sobre la dona, ha rebut avui un detingut per haver vessat líquid inflamable sobre la seva parella a Artesa de Segre. La jutgessa ha acordat presó provisional comunicada i sense fiança per una causa oberta per assassinat en grau de temptativa.

  • 18:30

    La Fiscalia de Barcelona s'oposa a la rebaixa de dues penes a agressors sexuals

     

     

    Seguint el criteri marcat per la Fiscalia General de l'Estat, els dos escrits s'oposen a rebaixar les penes a dos delinqüents sexuals condemnats amb sentència ferma a 12 anys i mig i sis anys, respectivament.

     

    Les defenses al·leguen que l'actual Codi Penal, reformat a través de la 'llei del només sí és sí', preveu penes més baixes pels mateixos fets, però el ministeri fiscal diu que les penes imposades l'any 2018 i 2019 també encaixen en l'actual codi. Per això, insta l'Audiència de Barcelona a mantenir la pena imposada.

  • 17:31

    Busquen una noia de 14 anys desapareguda a Pedralbes que necessita medicació

     

    Els Mossos d’Esquadra busquen una noia de 14 anys desapareguda a la zona de Pedralbes el passat dissabte, 26 de novembre. Es diu Nayara, fa 1,65 d’alçada, té els cabells castanys llargs i llisos i ulls blaus. Afegeixen, a més, que en el moment de la desaparició duia pantalons de camuflatge, samarreta de color negra i una dessuadora grisa. En la crida a les xarxes socials, la policia catalana ha detallat que la jove desapareguda necessita medicació.

  • 16:52

    La Taula del Tercer Sector Social celebra l'acord per pujar l'Indicador de la Renda de Suficiència

     

    La seva vicepresidenta, Sira Vilardell, ha celebrat que el Govern s'hagi fet seva la reclamació de les entitats i parla de l'avenç social més important dels últims anys. En aquest sentit, reclamen als partits polítics responsabilitat per aprovar els pressupostos i tirar endavant aquesta mesura social en un context de tanta urgència social. 

    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha dit aquest dimecres que l’actualització de l'Indicador té un “valor històric indiscutible” i veu “sorprenent” que no s’hagi abordat fins ara.

  • 16:47

    Transports dona llum verda al soterrament de l'R2 a Montcada per 621 milions d'euros

     

    El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha donat llum verda al soterrament de les vies de la línia R2 de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac (Vallès Oriental). El govern espanyol ha llençat avui el contracte d'obres per valor de 621 milions d'euros, un 33% més que els 465 milions d'euros previstos inicialment.

     

    El següent pas serà l'autorització de la nova licitació definitiva del projecte per part del Consell de Ministres. Es tractarà de la segona licitació de l'obra, després que un recurs de la Confederació Nacional de la Construcció presentat al març obligués a revisar el valor del projecte per la inflació i la pujada de preus.

  • 16:33

    Torrent celebra els avals del D-Hub, però lamenta la "frustració" pel nivell d'execució del PERTE

     

    El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat aquest dimecres els avals recollits per D-Hub, el projecte de reindustrialització de la planta de Nissan a Barcelona, però ha lamentat la "frustració" generada pel desenvolupament del Perte del vehicle elèctric.

     

    "El fet que només s'hagi executat el 30% dels fons disponibles ja explica les dificultats que s'han viscut i com s'ha conduït aquest procés", ha explicat en un acte a Sant Joan Despí. Tal com ha retret al govern espanyol, "no pot ser" que no s'hagin distribuït el 70% dels fons disponibles. 

  • 16:30

    Els Trastorns de la Conducta Alimentària s'han duplicat després de la pandèmia

     

    Aquest dimecres es commemora el Dia Internacional contra els Trastorns de Conducta Alimentària. Una problemàtica que a Catalunya, s'ha duplicat després del confinament i que afecta especialment noies d'entre 10 i 19 anys. Anorèxia i bulímia són els trastorns més coneguts, però també existeixen malalties com el trastorn per afartament o la vigorèxia. A Espanya, unes 400.000 persones tenen algun tipus de TCA. 

  • 16:14

    L'Hospital Vall d'Hebron desenvolupa la primera sonda 4D per a intervencions de cor en infants

     

    L'Hospital Vall d'Hebron, en col·laboració amb la multinacional General Electric Healthcare, han desenvolupat la primera sonda 4D, imatges en tres dimensions i en temps real, per a les intervencions de cor en infants amb cardiopaties.

     

    A Catalunya, cada any neixen uns 600 infants amb cardiopaties congènites, dels quals al voltant d'un 25% necessita una intervenció quirúrgica, la majoria abans de complir un any.

  • 15:50

    La Diputació de Barcelona destinarà 39 milions d'euros per garantir la qualitat de vida de les persones grans

     

    La Diputació de Barcelona destinarà 39 milions d'euros el 2023 per garantir la qualitat de vida de les persones grans que volen continuar residint a casa seva. L'objectiu és que la tercera edat pugui viure el màxim temps possible al seu domicili, en lloc de fer-ho a residències.

    Un dels elements principals és fer els habitatges accessibles, transformar els domicilis, convertint-los en entorns segurs: plats de dutxa, rampes, seguretat a la cuina, eixamplar portes... Unes 100.00 persones de la província de Barcelona podran beneficiar-se d'aquesta inversió.

    Envellir a casa amb una millor qualitat de vida
    rtve Envellir a casa amb una millor qualitat de vida
  • 15:49

    Sis mòmies de l’antic Egipte, protagonistes d’una exposició al CaixaForum Barcelona

     

    Un funcionari, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove grecoromà de l’antic Egipte són els protagonistes de l’exposició ‘Mòmies d’Egipte: Redescobrint sis vides’, que es pot visitar al CaixaForum Barcelona fins al 26 de març de 2023. La mostra, una nova col·laboració del centre amb el British Museum, il·lustra la història que s’amaga rere sis mòmies egípcies i presenta una visió de com vivia i moria la gent al llarg de la vall del Nil entre el 800 aC i el 100 dC. El centre d’aquesta mostra són sis mòmies, que s’exhibeixen amb alguns dels seus sarcòfags i més de 260 objectes trobats en tombes i jaciments, tots pertanyents a la col·lecció del museu londinenc.

  • 15:48

    Primera sentència a Catalunya que rebaixa la condemna a un acusat de violació per la llei del 'només sí és sí'

     

    Primera rebaixa de condemna a Catalunya per la llei del 'només sí és sí'L'Audiència de Girona ha imposat una pena més baixa a l'acusat de violar una dona a Blanes (La Selva) el 24 de gener del 2018. 

    El tribunal argumenta que s'ha de decantar "necessàriament" per la legislació actual perquè és "clarament més beneficiosa per al reu". Per això, condemna l'acusat a 2 anys i mig de presó per violació amb els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes. El condemnat no es podrà apropar a menys de 500 metres ni comunicar-se amb la víctima durant 5 anys i l'haurà d'indemnitzar amb 10.245 euros.

    Primera sentència a Catalunya que rebaixa la condemna a un acusat de violació per la llei del 'només sí és sí'
    rtve Primera sentència a Catalunya que rebaixa la condemna a un acusat de violació per la llei del 'només sí és sí'
  • 14:26

    Pla d'actuacions per millorar l'eficiència energètica a les escoles

     

    Canviar finestres i aïllaments als instituts i escoles per millorar l'eficiència energètica. Aquestes són algunes de les millores que han presentat el president Aragonès i el conseller d'Educació, Josep Maria Gonzàlez-Cambray. S'emmarquen en un pla que és posarà en marxa a gairebé 300 centres escolars. En alguns també es canviarà la calefacció. L'objectiu és combatre tant el fred com la calor i aconseguir edificis més sostenibles.

  • 14:18

    Detenen sis membres d'una activa banda criminal especialitzada en robatoris a establiments comercials a tot l'Estat

     

    Els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil han detingut sis membres d'un grup criminal itinerant que estava especialitzat en robatoris a establiments comercials d'alt valor. El grup sostreia vehicles a la comunitat de Madrid i es desplaçava fins a Catalunya per cometre robatoris per encastament. Durant el viatge de tornada o l'endemà, col·locava el material sostret a persones que actuaven com a receptores i que el revenien a tercers.

     

  • 13:37

    El Govern anuncia que l'autopista C-32 serà gratuïta per als trajectes entre el Vendrell i Cubelles

     

    Els recorreguts interns de l’autopista C-32 entre Cubelles (Garraf) i El Vendrell (Baix Penedès) passaran a ser gratuïts. Així ho ha anunciat el conseller de Territori, Juli Fernández, durant la Taula de Mobilitat del Penedès que s’ha celebrat aquest dimecres al Vendrell. Segons Fernández, amb aquest canvi – que es preveu que comenci a aplicar-se durant el primer semestre del 2023 - "el que es pretén és un desplaçament de vehicles de la C-31 cap a l'autopista C-32", amb l'objectiu de reduir el nombre d’accidents que es registren en aquest tram de via. Fernández també ha anunciat que la bonificació al peatge de Vallcarca passarà del 40% actual al 50%.

  • 13:29

    A judici un exprofessor dels Maristes del Poble Sec per abusos sexuals 

     

    La Fiscalia demana sis anys de presó i cinc de llibertat vigilada per a un exprofessor dels Maristes del Poble Sec a Barcelona, acusat d'abusar d'una alumna de 9 anys. Aquest dimecres han declarat la directora del centre i l'acusat i han negat els fets. 

  • 12:05

    Els hospitals catalans amplien la seva capacitat per fer front al pic de bronquiolitis

     

    Pendents que aquest cap de setmana s'arribi al pic de la bronquiolitis, els principals hospitals catalans augmenten la seva capacitat per poder atendre tots els infants que els arriben. És el cas de l'UCI pediàtrica de l'hospital Vall d'Hebron, que ha doblat els llits disponibles: han passat de 16 a 32.

  • 11:35

    USTEC alerta que les reunions de desembre són l'"última oportunitat" de negociació amb Educació

     

    USTEC-STEs ha alertat que les taules de negociació previstes per al 12 i el 14 de desembre són l'"última oportunitat" d'acostament i negociació amb el Departament d'Educació. De fet, USTEC ha decidit no assistir a una reunió prevista per aquest dimecres en senyal de protesta perquè asseguren que a 24 hores de la trobada no tenien la documentació necessària. Delegats sindicals han fet una protesta davant la seu contra el "maltractament" i la "nul·la voluntat" negociadora de l'administració. Per al sindicat, és un "greu menysteniment i una falta de respecte" que no disposessin de la informació necessària i adverteixen que això no pot tornar a passar en les reunions previstes al desembre.

  • 11:05

    Mor el conductor d'un cotxe en un accident a la C-15 a Mediona

     

    El conductor d'un turisme ha mort en una col·lisió frontal amb una furgoneta a la C-15 a Mediona (Alt Penedès). Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís a les 6.40 hores per un accident al punt quilomètric 21. Per causes que s'estan investigant, un turisme i una furgoneta han col·lidit frontalment. La conductora de la furgoneta ha resultat ferida lleu i ha estat trasllada a l'Hospital d'Igualada.

     

    La C-15 ha estat tallada amb desviaments cap a la C-244 i la BV-2304 fins a tres quarts de deu del matí.

  • 10:00

    L'euríbor no frena la signatura d'hipoteques

     

    La signatura d'hipoteques a Catalunya va seguir creixent al setembre un 9,3% respecte fa un any amb prop de 7.683 operacions. Respecte a l'agost, l'increment ha estat del 23% i el mercat hipotecari encadena ja 19 mesos consecutius a l'alça. Avui també es preveu una nova pujada de l'euríbor, el principal índex de referència als préstecs sobre habitatges, el que significarà nous encariments de quotes en les hipoteques amb tipus variable. L'euríbor arribarà al 2,8%, i la previsió és que a finals d'any sigui del 3%.

  • 9:40

    González Pons: "És molt difícil tornar a les negociacions"

     

    El vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons, veu "molt difícil" tornar a negociar amb el PSOE per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Acusa el govern de Sánchez d'enganyar-los negociant amb ERC el contrari que amb els populars. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que no poden facilitar la renovació del CGPJ perquè el govern atempta contra la divisió de poders i denuncia una "ocupació institucional" per part del govern: "És com si Sánchez es volgués nomenar per a tots els càrrecs", ha dit.

  • 9:25

    El Govern acorda amb els sindicats i patronals augmentar un 8% la Renda de Suficiència

     

    El pacte entre CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec fixa que l'IRSC passi dels 569,12 euros mensuals fins al voltant dels 615. L'actualització s'inclourà en els pressupostos de la Generalitat per l'any vinent i implica destinar 144 milions d'euros més a prestacions socials, sent la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) la principal beneficiària. Es tracta de la primera actualització que es fa de l'IRSC des del 2010. L'acord amb sindicats i patronals també garanteix que s'invertiran 680 milions d'euros dels comptes del 2023 en el Pacte Nacional per a la Indústria.

  • 9:10

    Els sindicats del Servei d'Atenció Domiciliària de Barcelona convoquen vaga el 5, 7 i 9 de desembre

     

    Els treballadors denuncien la situació de "precarietat alarmant" en què es troben. CGT i Co.bas asseguren que l'Ajuntament de Barcelona "ven a empreses privades el benestar de les persones més vulnerables" i reclamen un conveni "amb millores salarials i socials". Entre les demandes del sindicat també hi ha el cobrament de complements per antiguitat, jornades de 35 hores setmanals o l'eliminació de la borsa d'hores.

  • 9:00

    El darrer matí de novembre s'acomiada amb un fred

     

    Aquest dimecres s'ha despertat amb un dels matins més freds del que portem de tardor. Serà una jornada trenqui-la en què s'imposarà el sol amb intervals de núvols. El fred s'allargarà almenys durant la propera setmana, marcant un inici de setembre força gèlid. 

     

  • 8:45

    Les pensions pujaran un 8,5%

     

    Els preus s'han moderat per quart mes consecutiu, però la inflació se situa al 6,8%. Una dada que confirma la revalorització de les pensions de cara a l'any vinent. Si aquesta dada es confirma, ja que parlem de l'IPC avançat, les pensions pujaran prop del 8,5% el 2023. Això suposarà uns 107 euros de mitjana. Les màximes superaran els 3.000 euros i les mínimes es queden en 742. És l'increment de les pensions més elevat de la història i suposarà prop de 12.700 milions més de despesa per a la seguretat social.

  • 8:25

    El govern prem l'accelerador i vol tancar l'acord dels pressupostos en una setmana

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja parla obertament de pactar amb el PSC, sense vetos. El PSC celebra la predisposició del Govern a negociar i que les conselleres seguint a la taula amb ells. Ara bé, els socialistes adverteixen que no tenen cap pressa i que ara han d'estudiar tota la documentació. Aragonès manté les negociacions obertes, també, amb Junts i Comuns i assegura que no són excloents. Demana responsabilitat i no allargar les converses més del necessari. 

  • 8:10

    El Govern assegura que s'obre una nova etapa per impulsar la llengua catalana

     

    Després d'un consell executiu extraordinari, el president de la Generalitat ha presentat un document amb 100 mesures per fer arribar el català arreu. Preveu reforçar la llengua en àmbits com la sanitat, l'educació i l'audiovisual. 

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 30 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.