Enlaces accesibilidad
Guerra

La lentitud en els ajuts obliga els refugiats ucraïnesos a tornar al seu país

  • Quasi un any després de l'inici de la guerra, alguns dels refugiats que van arribar a Catalunya han tornat cap al seu país
  • La Natàlia viu a Lleida en una casa amb poca llum, sense calefacció i en condicions precàries
  • L'Ajuntament va recaptar 39.000 euros amb campanyes solidàries, però ja tan sols li'n queden 3.500

Per
La lentitud en els ajuts obliga els refugiats a tornar

"És pitjor que un refugi a Ucraïna" assegura la Natàlia. Fa mesos que va arribar a Lleida fugint de la invasió russa a Ucraïna i ara viu en una casa sense calefacció i en condicions molt precàries. Cuida la seva neta de 2 anys mentre la germana de 9 és a l'escola i la mare de les nenes treballa a la cooperativa càrnia de Guissona. Totes quatre viuen en una casa que els costa 470 euros al mes. Aquesta, però, té moltes escales, poca llum i no té calefacció. "Tinc dues nenes petites i temo per la seva salut".

"És pitjor que un refugi a Ucraïna" assegura la Natàlia RTVE Catalunya

Quasi un any després de l'inici de la guerra, alguns dels refugiats que van arribar a Catalunya han tornat cap al seu país. La lentitud en els ajuts és una de les principals causes. Dels 359 refugiats que havien vingut al municipi de Guissona (Lleida), en queden uns 200. Pocs d'ells van trobar feina perquè, normalment, acostumen a venir dones amb nens o persones grans, que no estan en condicions de treballar.

Quins ajuts tenen?

L'Ajuntament va recaptar 39.000 euros amb campanyes solidàries, però ja tan sols li'n queden 3.500. Reclamen els ajuts que ha destinat el govern central als ucraïnesos i que gestionen les comunitats autònomes. A Catalunya li corresponen 13 milions d'euros. "Es repartirien 400 euros pels caps de família, més 100 euros per cada membre familiar cada sis mesos" assegura l'alcalde del municipi, Jaume Ars.

Aquests recursos són bàsics perquè siguin més autònoms. Almenys els ajudarien a passar l'hivern mentre continuen patint una guerra que cap d'ells pensava que s'allargaria tant.