Enlaces accesibilidad
Sinistralitat

Arrenca l'operació sortida pel pont de desembre

  • Es preveuen 470.000 desplaçaments per carretera
  • L'aeroport de Barcelona-el Prat té programats 7.346 vols per aquesta setmana
  • Trànsit demana extremar les precaucions després d'un novembre "tràgic" 

Per
Els Mossos posaran en marxa el divendres un operatiu especial que durarà fins al dia 11 de desembre
Els Mossos posaran en marxa el divendres un operatiu especial que durarà fins al dia 11 de desembre

Arrenca l'operació sortida del pont de desembre. Aquest divendres és el dia amb més operacions a l'aeroport del Prat. Mentrestant, les xarxes de trens d'alta velocitat, mitja i llarga distància han posat a disposició dels usuaris més de 800.000 places. A les carreteres, comença la primera fase amb la previsió que 470.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Més de 7.000 vols

El pont de la Constitució i la Immaculada anticipa unes xifres de mobilitat similars a les d'abans de la pandèmia. Així, l'aeroport de Barcelona-el Prat té programats 7.346 vols, el 92% dels que va registrar el 2019, mentre que les xarxes de trens d'alta velocitat, mitja i llarga distància han posat a disposició dels usuaris més de 800.000 places.

Renfe ha programat un dispositiu de "reforç especial" amb una oferta de 700.000 places als trens AVE, Avlo, Euromed, Alvia i Intercity que connecten Catalunya amb el centre, sud i llevant peninsular. A aquests trajectes s'hi sumen els trens regionals que comuniquen la capital catalana amb Girona, Tarragona i Lleida.

Doble operació sortida: dues dates clau

L’operació especial de trànsit a les carreteres es divideix en dues fases. Per un costat, una que anirà del 2 al 6 de desembre; per l’altre, una segona, que anirà del 7 a l’11 de desembre. Durant la primera fase es preveu la sortida de 470.000 vehicles des de l’àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa al retorn, està previst que es concentri principalment dimarts, 6 de desembre, entre les 12 i les 24 hores, i s’estima que es mobilitzin 240.000 vehicles.

Quant a la segona part del pont, la previsió de sortida és de 420.000 vehicles entre les 15 h de dimecres, dia 7, i les 15 h de dijous, 8 de desembre, des de la zona d’influència de la capital catalana, amb la tornada concentrada diumenge de la setmana que ve, dia 11, amb una estimació de 250.000 vehicles.

Prudència després d'un novembre tràgic

Davant aquest pont, Trànsit ha fet una crida a la prudència. Es demana extremar les precaucions després d'un novembre "tràgic" amb gairebé el doble de morts que el 2019. Aquest darrer mes, 18 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha demanat aquest dijous "màxima prudència" als conductors que facin desplaçaments per carretera durant el pont de la Puríssima. "No es pot abaixar mai la guàrdia, màxima prudència, especialment en els desplaçaments entre setmana, no els grans moviments de sortida i entrada", ha afirmat en declaracions a la premsa en la presentació de l'operatiu especial per aquesta setmana.

Carrils addicionals i radars en línia

Entre les actuacions que es posaran en marxa per frenar la sinistralitat es preveuen carrils extres de circulació i més radars.

  • A l'AP-7 es reforçaran la vigilància nord i sud amb carrils addicionals: des de Sant Celoni fins a la Roca o des de Llinars i fins a la Roca. Al sud, els carrils addicionals anirà des de Vilafranca fins al Papiol.
  • Hi haurà radars en línia especialment a l'AP-7.
  • Pel que fa a diumenge 11 de desembre, de 17 hores a 9 hores hi haurà restricció de camions. A l'AP- 7 no circularan el dia 2. El dia 7 hi haurà limitacions de sortida nord i sud.
  • Limitacions en vehicles pesants en els carrils addicionals.
  • Les fires i activitats pròximes a Nadal i les vies d'accés per arribar-hi rebran una especial atenció com la C-16 i C-17, C-14 i N-245.
  • S'obriran carrils d'avançament a la C-16 i de supressió a la C-55.

Malgrat aquest tràgic mes de novembre pel que fa a la sinistralitat, des de principi d'any hi ha hagut una reducció dels morts a la carretera del 10 %, amb 149 víctimes mortals.