Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jéssica Albiach: "Hem començat a tenir concrecions, principalment en mobilitat".

  • La presidenta d'En Comú Podem al Parlament anuncia que els primers acords de pressupostos amb el Govern són de mobilitat
  • Albiach ha demanat a títol personal la dimissió del ministre Grande-Marlaska pels fets a la tanca de Melilla
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat els primers acords del seu grup amb el Govern pels pressupostos catalans del 2023: "Hem començat a tenir concrecions, principalment en mobilitat". Tot i això, descarta arribar a un acord aquesta setmana perquè considera que "l'acord al qual volia arribar el Govern demà mateix és inviable. No vindrà d'un dia".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Albiach ha anunciat que les mesures acordades amb el Govern pels comptes de 2023 relacionades amb la mobilitat inclouen allargar la rebaixa del preu del transport públic, transport públic gratuït a tot Catalunya als menors de 16 anys i la T-Jove passarà de 25 a 30 anys.

Albiach explica que aquest divendres es tornaran a reunir amb el Govern per rebre resposta a les seves propostes en matèria d'energia i habitatge. En aquest sentit, avisa que si els comptes incorporen una rebaixa d'impostos als riscs, el Govern no podrà comptar amb els seus vots.

ERC intensifica les negociacions per aprovar els Pressupostos | Laura Herrero i Àlex Cabrera

"El gir d'ERC cap al PSC era previsible"

Albiach creu que la llum verda d'Esquerra a negociar els comptes de la generalitat amb el PSC "era un gir previsible" perquè el Govern només té 33 diputats al Parlament. "Amb qui ho faràs? Amb el teu exsoci que se sent expulsat i menystingut?", s'ha preguntat Albiach durant la pregunta.

La presidenta dels comuns diu que la negociació del pressupost amb el PSC s'havia de produir "en un moment o altre" perquè els socialistes són de fet "socis de facto" i posa d'exemple el Govern de l'Estat i l'ajuntament de Barcelona: "Han esperat el moment adient".

"Personalment demanaria la dimissió del ministre Grande-Marlaska"

Amb relació a la mort de 23 immigrants a la tanca de Melilla, Albiach reclama al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que sigui honest i reconegui que hi va haver morts a territori espanyol i que revisaran els protocols: "No és honest negar-ho, hi ha uns vídeos que van en contra de les proves".

Sobre els morts i els incidents que hi va haver aquell 24 de juny, Albiach admet que no se sent còmode posant-se de perfil davant la "barbaritat" del que va passar i a títol personal demana la dimissió de Fernando Grande-Marlaska.

La líder d'En Comú Podem al Parlament reconeix que aquesta petició de dimissió "personal" potser incòmoda: "El que digui estarà incomodant a moltíssimes persones".

"Es pot haver malinterpretat a Irene Montero"

Albiach assenyala la campanya del Partit Popular a Galícia per "instal·lar una certa por a la dona" i de responsabilitzar-la de les agressions: "no posen el focus en l'agressor". Ha defensat les paraules de la ministra Irene Montero al Congrés quan va acusar el PP d'afavorir la cultura de la violació en referència del cas concret de l'anunci a Galícia, però reconeix que es pot haver malinterpretat: "És feina dels polítics parlar i que tothom ens entengui".