Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Lourdes Ciuró, sobre la reforma del delicte de sedició: "Sánchez no s'ha despentinat, s'ha fet la ratlla"

  • L'exconsellera de Justícia se sent decebuda amb la modificació i creu que ERC podria "haver collat més"
  • Ciuró: "Com a partit municipalista és vital que a Junts li vagi bé"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per

L'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, considera que la modificació del delicte de sedició s'ha fet "per la porta del darrere" i no dona resposta a la repressió: "Pedro Sánchez no s’ha despentinat, s'ha fet la ratlla". I si segons Ciuró, l'objectiu era buscar una resposta de desjudicialitzar amb es "desordres públics agreujats", creu que "no s’està donant aquest resultat, es tanca una porta i n’obren un altre".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, l'exconsellera de Justícia ha assenyalat dubtes sobre l'aplicació de les modificacions del Codi Penal: "Estem blanquejant unes actuacions que en res ens afavoreixen".

"No hi ha pressupostos, ara aniríem a una pròrroga"

Ciuró ha criticat que Esquerra Republicana de Catalunya no els doni el detall dels pressupostos i lamenta que els republicans, no fomentin la cultura del pacte i l'acord: "Un Govern amb 33 diputats no és un govern fort". Ciuró reconeix que hi ha una delegació de Junts que està negociant els pressupostos "per donar-hi al seu propi accent", però tem que ja tinguin un acord tancat: "Igual ho tenen pactat amb alguna altra força".

Ciuró creu que els comptes de la Generalitat pel 2023 són necessaris, però afegeix que "no a qualsevol preu": "Ara mateix no hi ha pressupostos, ara mateix anem a pròrroga".

"Puigdemont va marcar la sortida de Junts del Govern"

Ciuró assenyala que va ser Carles Puigdemont qui va marcar la sortida del Govern de Junts: "Va ser l'entorn Puigdemont el que va marcar la voluntat de sortir, que recordo que ja no volia entrar". L'exconsellera de Justícia explica que Puigdemont té un ascendent clar a Junts tot i que no segueix el dia a dia: "Tenim una presidenta i un secretari general. Puigdemont és un actiu".

Ciuró explica que són el partit de Puigdemont i que les seves opinions són rellevants: "És una persona molt present, el valorem, respectem i estimem".

"Quan sortim de l'armari, no tornem a entrar"

L'exconsellera de Justícia lamenta que ERC hagi acordat una partida de 900 milions d'euros per infraestructures perquè podrien ser més: "900 milions ara, quan ens en deuen 3.000. Estem donant molt fàcilment el nostre suport". Ciuró creu que ERC "podia haver collat molt més" i els retreu els pactes amb el PSOE: "No sé quins pactes tenen".

Ha reclamat una recomposició de l'espai independentista perquè "una força sola no podrà fer-ho" i afegeix un punt d'autocrítica: "No ho estem fent molt bé això". En aquesta línia, considera que la gent que es va fer independentista ho continua sent: "Quan sortim de l'armari, no tornem a entrar".

Lourdes Ciuró diu que ara el partit està treballant per les eleccions municipals i diu que és vital que a Junts li vagi bé, perquè són un partit "municipalista".

L'exconsellera es fixa ara com una iniciativa a curt termini una reforma de la llei per distingir entre les ocupacions de persones vulnerables i les "ocupacions conflictives" que causen malestar.