Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana: "Barcelona és una ciutat segura"

  • L'Intendent Major reconeix que hi ha un cert repunt de lesions per arma blanca
  • Velázquez assegura que té el suport de l'alcaldessa Ada Colau: "Rotundament sí, em sento molt recolzat"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Pedro Velázquez: "Barcelona és una ciutat segura"

L'Intendent Major i cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, diu que les decisions que pren des del seu càrrec amb el suport de l'alcaldessa Ada Colau i que no són qüestionades des de l'àmbit polític: "Hi ha un perímetre tècnic i puc prendre decisions que no són qüestionades, el marge és molt ampli".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Velázquez assegura que Barcelona és una ciutat segura, "amb els reptes que té una gran ciutat" i que ha recuperat l'activitat prèvia a la pandèmia, "molt ràpidament". L'intendent Major de Barcelona diu que les dades mostren que els delictes s'han reduït un 16% amb relació al 2019.

Els delictes a Barcelona, "majoritàriament sense violència"

El cap de la policia municipal assenyala que l'activitat delictiva de la ciutat es fa "majoritàriament sense violència": "Els furts no tenen sanció penal greu. Fa que persones s'hi dediquin de manera molt continuada".

Velázquez ha assenyalat que encara és aviat per notar la modificació dels delictes de furts pels delinqüents reincidents: "Es notarà per l'efecte de la sanció penal i pel missatge que enviem de rigor que tindrà conseqüències en positiu".

Cert repunt de les lesions amb arma blanca

El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha confirmat que les lesions a les persones són delictes que s'han mantingut estables des del 2019 i, però ha admès un cert repunt de les lesions amb arma blanca: "Tot i ser un nombre petit, hi ha un cert augment".

Velázquez ha destacat la gravetat que tenen aquests delictes contra les persones i l'alarma que generen i afirma que els delictes amb armes de foc són anecdòtics: "No s'està parlant de xifres importants".

Sobre el repunt del consum d'heroïna Velázquez s'ha focalitzat al barri del Raval: "Fa 30 dies que hem intensificat les nostres actuacions pel consum d'heroïna al carrer". Descarta que s'estigui en un escenari en els índexs dels anys 80 pel consum d'aquesta droga i que la "pressió enorme" que fa la policia sobre els narcopisos, ha traslladat el consum a la via pública: "Hem fet 160 intervencions, és una petita part, però que és molt visible".

"Problemes de convivència sovint amaguen situacions de violència"

Velázquez ha assegurat que la relació de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb Mossos d'Esquadra "és excel·lent", però reconeix algunes "franges grises" en alguns tipus de delictes fora de l'àmbit de competències del cos policial municipal: "Ens hauríem de posar d'acord per participar en investigacions com en els conflictes veïnals o la violència masclista".

Sobre les noves competència del seu cos en matèria de violència de gènera, celebra que a partir d'ara puguin recollir denúncies d'aquest tipus i Velázquez ha valorat positivament que els agents hagin detectat 300 casos de violència contra les dones "que no s'haurien detectat" i que van començar com a denúncies de convivència o soroll: "300 dones ara estan acompanyades i vinculades a una xarxa d'ajuda social de l'ajuntament". L'intendent en cap també destaca l'obertura d'una caserna dedicada exclusivament a la protecció de la dona.