Enlaces accesibilidad
Salut

Un 15% de les dones a les Balears pateixen endometriosi

  • Les dones amb endometriosi esperen una mitja de 8 anys a rebre un diagnòstic
  • És una malaltia multisistèmica que pot afectar a diferents òrgans vitals

Por
Logotip Associació MoviendoSpain
Logotip Associació MoviendoSpain

L'endometriosi és una malaltia inflamatòria crònica que moltes dones desconeixen. Qui la pateix pot arribar a esperar vuit anys per rebre el seu diagnòstic. Un dels símptomes és el dolor menstrual incapacitant.

A les Illes Balears, hi ha un 15% de dones que han estat diagnosticades i hi ha d'altres que tenen el mateixos símptomes però encara no han rebut un diagnòstic.

La llei d'avortament és una passa endavant per les dones amb endometriosi

La llei aprovada pel Consell de Ministres, inclou les baixes de tres dies per regles doloroses. Una passa molt important que aplaudeixen la majoria d'organitzacions que s'encarreguen de visibilitzar els problemes d'aquesta malaltia. Però, consideren que falta matisar alguns aspectes.

"La regla no fa mal, si passa això és que existeix una patologia vinculada"

La delegació mallorquina MoviendoSpain de l'Associació de Persones Afectades d'Endometriosi lluiten contra l'estigma que hi ha entorn de la regla i el dolor que provoca. El seu objectiu és millorar l'eficàcia de tractaments existents i sobretot, posar èmfasi en la investigació, ja que l'endometriosi és una malaltia multisistèmica i necessita unitats multidisciplinàries per diagnosticar-la de forma precoç.

És una malaltia crònica que no té cura

Els símptomes més comuns a totes les dones que pateixen endometriosi són: dolor menstrual, dolor durant les relacions sexuals, ciàtica... és un dolor que pot arribar a incapacitar a la pacient fins i tot, arribar a tenir dolor durant quasi un mes.

"Quan et diagnostiquen la malaltia és una sensació agredolça perquè després de l'espera, ja saps el nom del problema pel qual perds qualitat de vida"

Aquest nou debat públic genera una mica de por a les organitzacions. Acceptar els dolors menstruals com una cosa habitual és un error. Reivindiquen la importància de la investigació científica i formar a professionals sanitaris en aquest àmbit. Amb el temps, la societat està trencat els tabús de la menstruació i tenen més consciència de malalties que envolten l'aparell reproductiu femení. Però, encara queda molt camí per recórrer i s'ha de continuar informant sobre l'endometriosi, especialment a les al•lotes més joves.