Enlaces accesibilidad

3 consells per evitar matar les teves plantes

  • És important triar plantes adequades al nostre entorn i clima perquè visquin bé
  • L’ambientòloga Marta Rosique (@planteaenverde) ensenya a identificar les necessitats de cada espècie 

Per
Va de Verd - Com deixar de ser un 'mataplantes'

Cada espècie del regne vegetal té les seves característiques i cal conèixer els consells bàsics per cuidar-les. A l’hora d’escollir una planta hem de saber les condicions amb les quals comptem: llum, climatologia i orientació. Cada factor incideix en la vida d’una planta, fins i tot el temps que tenim per cuidar-les.

L’ambientòloga Marta Rosique, coneguda a les xarxes socials com @planteaenverde, dona tres consells a ’Va de Verd’ perquè les nostres plantes creixin sanes i fortes:

1.   Quan s’ha de regar?

“Els primes símptomes visibles per saber que l’hem de regar és la deshidratació. Val la pena no deixar anar més enllà aquests primers símptomes perquè podem estressar la nostra planta. També es pot veure que és moment de regar-la perquè algunes d’elles perden fermesa a les seves fulles”, recomana la Marta Rosique.

“En el cas de l’orquídia, Phalaenopsis, les arrels perden el seu color verd intens i es queden una mica més grisenques, aquesta és una senyal evident per tornar a regar”, afegeix. La manca de reg pot fer que les plantes perdin les seves fulles i normalment cauen les més velles per prioritzar el creixement de les noves. D’altra banda, en algunes espècies vegetals poden aparèixer fongs per l’excés de reg.  

Arrels perden el seu color

Les arrels de l'orquídia perden el color.

2. Com ha de ser el seu hàbitat?

És molt important tenir en compte d’on ve la nostra planta i conèixer els detalls del seu hàbitat natural. Això facilita saber en quines condicions serà feliç. “Si és un cactus hem de preveure que estan acostumats a una exposició solar intensa, i, en canvi, la falguera no ha de rebre tant de sol perquè habitualment viu a l’ombra d’arbres alts”, explica Rosique.

“Els horaris també són importants en la vida d’una planta, i a primera hora del matí és el millor moment per regar-la, perquè és quan la planta s’activa després del seu descans nocturn i comença a fer la fotosíntesi, moment en què necessita més aigua”, recorda l’ambientòloga.

3.   Quan es fa un trasplantament?

Segons l’experta, hi ha dos motius principals per fer un trasplantament. El primer és que el substrat tingui un problema com l’aparició d’un fong o que s’assequi massa i perdi les seves propietats. El segon motiu pot ser una falta d’espai del test per créixer bé. “A partir de les set o vuit setmanes del trasplantament, el substrat sol perdre els seus nutrients, així que es recomana tornar a reposar aquests nutrients al terra. Podem fer-ho amb un adobament orgànic durant tot el període de creixement de la planta”, aconsella Marta Rosique.

També cal triar un test amb forat, perquè treu l’excés d’aigua i a les plantes en general no els agrada viure mullades constantment. Per exemple, les anuals sempre s’han de plantar en testos més grans per facilitar el seu drenatge

Adobament orgànic

Afegint adobament orgànic a la terra.