Enlaces accesibilidad

Les falgueres: plantes que són fòssils vivents

  • Les falgueres són espècies mil·lenàries que necessiten atencions específiques 
  • La biòloga Alba Núñez (@verdopolis) explica alguns consells sobre com cuidar aquestes plantes

Per
Va de verd - Les falgueres

Segurament podreu reconèixer una falguera a simple vista. Són plantes vasculars amb fulles frondoses i grans que manquen de flors i fruits, però existeixen més de 1.000 tipus de varietats arreu del món. La biòloga Alba Núñez, coneguda a les xarxes socials com @verdopolis, comparteix a ‘Va de Verd’ les peculiaritats d’aquesta planta prehistòrica i així comprendre quines són les claus del seu correcte manteniment.

Falgueres

Primer pla d'unes falgueres.

Origen i evolució

Les falgueres són espècies vegetals que han habitat el nostre planeta des dels seus inicis més remots, inclús temps abans de l'aparició dels dinosaures. Amb un origen que es remunta fins fa 420 milions d'anys, les falgueres, juntament amb plantes briòfiles com la molsa, van ser els primers vegetals a colonitzar la superfície terrestre. És per la seva longeva presència a Terra, que ens ofereix una visió única de la seva evolució i adaptació al medi ambient.

Cicle de vida

Una de les característiques més fascinants i primitives de les falgueres és la seva reproducció mitjançant esporulació. En aquest procés, creen estructures anomenades espores que romanen subjectes en les seves fulles, fins al moment que troben unes condicions ambientals propicies per reproduir-se i originar nous exemplars.

"A diferència de les plantes amb flors i llavors, les falgueres mantenen un cicle de vida únic", comenta Núñez, amb relació al fet de ser-ne conscients dels seus temps biològics, per així assegurar un bon manteniment d'aquesta planta.

Com cuidar-les?

Tot i que les falgueres sovint es consideren plantes difícils de cuidar, si es cobreixen de manera adequada les seves necessitats, és possible gaudir-ne d'elles a casa nostra. El factor més important és poder replicar les seves condicions ambientals a la natura i principalment són: humitat, sol i ombra indirectes.

A trets generals, aquests vegetals necessiten ambients humits per desenvolupar-se correctament, per la qual cosa requereixen una supervisió constant en la freqüència de reg. Malgrat això, cal valorar la diversitat d'espècies i les seves preferències particulars. “Alguns tipus, com la falguera blava, poden tolerar l'exposició directa al sol, mentre que altres prefereixen un ambient més ombrívol”, conclou Núñez.