Enlaces accesibilidad
Festival de Màlaga

'Patria y vida', la cançó que es va convertir en un símbol protesta contra el govern cubà

  • La cantant, actriu i directora Beatriz Luengo ha estrenat el documental 'Patria i vida: The power of music' al Festival de Màlaga
  • El llargmetratge explica el recorregut d'una cançó que es va convertir en un símbol contra el govern cubà
  • Recupera tot el contingut cultural de 'Punts de vista' a RTVE Play Catalunya

Per

Punts de vista - Entrevista a Beatriz Luengo

El juliol del 2021 la cançó 'Patria y vida', creada per Beatriz Luengo i Yotuel Romero, es va convertir en un símbol de protesta en contra del govern cubà. Ara, el documental 'Patria y Vida': The power of music' explica el recorregut d’aquesta cançó que va arribar a fer trontollar tot un Règim.

La seva directora, Beatriz Luengo, ha reconegut a 'Punts de vista', programa disponible a RTVE Play Catalunya, que no va poder evitar emocionar-se en veure la reacció del públic al Festival de Màlaga: "Encara estic tractant d'assimilar una ovació de cinc minuts de la gent. Van començar a cantar la cançó, a cridar 'Patria y vida' i a sortir banderes de Cuba. Va ser molt emocionant".

Un documental autobiogràfic

La cançó, composta per Yotuel i Beatriz Luengo el 2021, va ser una gran revolució pel poble cubà. Tot i això, les primeres sensacions van ser molt negatives. "Amb aquesta cançó vam ser víctimes d'una guerra cibernètica impressionant. Grups armats ens van tombar el videoclip de totes les plataformes. Tractaven de silenciar-nos d'una manera tan forta que no m'ho podia creure", ha reconegut l'artista a Tània Sarrias.

Grups armats ens van tombar el videoclip de totes les plataformes

En veure la reacció de les autoritats, la gent del poble cubà va decidir posicionar-se i els va fer costant, generant així una revolució cibernètica. "De sobte, es va generar una guerra a favor nostre. La gent va començar a crear vídeos sota el hashtag #PatriayVida: més de 300 milions a TikTok i més de 150 a Instagram i Facebook", ha comentat la directora.

Aquesta revolució va anar molt més enllà i la gent va començar a sortir als carrers fins que, l'11 de juliol, tot va canviar: "Per primer cop en 63 anys de dictadura, el poble cubà va sortir al carrer sota el crit de 'Patria y vida'".

El poble cubà va sortir al carrer sota el crit de 'Patria y vida'

La cançó on també participen altres músics cubans com 'Gente de Zona', December Bueno, Maykel Osorbo o El Funky va ser l'excusa per cridar quelcom feia anys que la gent necessitava: "La gent ha sortit al carrer perquè no podia més. És molt dur veure el que ha viscut l'illa. 'Patria y vida' va ser el crit que esperaven i la sensació de tenir una paraula pacífica i amable per poder ser escoltats i lluitar per una democràcia".

La música, una eina per canviar el món

Yotuel va ser un dels pioners de la música urbana a Cuba. Avui dia, aquest estil ha evolucionat moltíssim, però l'artista de Llatinoamericà mai ha volgut deixar les seves arrels de costat. "Ara s'està component per a l'algoritme com si fos una fórmula matemàtica: mateix acord, mateix ritme i mateixes paraules. Yotuel sempre s'ha mantingut en el dolor de la seva Cuba, en els seus sons i en la fusió. Sempre ha tingut el somni de ser una veu pels seus", ha afirmat Beatriz Luengo a 'Punts de vista'.

S'està component per a l'algoritme com si fos una fórmula matemàtica

Finalment, l'actriu ha volgut destacar la força que pot tenir l'art per expressar opinions, per mobilitzar a la gent i, en definitiva, per canviar el món: "La música és una arma tan poderosa i, a la vegada, tan lleugera. No fa mal a ningú, no té enemics. Nosaltres com a compositors i músics tenim la il·lusió d'inspirar a altres persones".