Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rius: "ERC no ha complert els pactes, no són de paraula, no són de fiar"

  • El vicepresident de Junts per Catalunya no contempla que Trias doni suport a Collboni per evitar fer alcaldessa a Colau, però diu que faran "el millor per la ciutat"
  • Rius defensa que "tot el gruix" de Junts va donar suport a Laura Borràs a les portes del TSJC
  • Entrevista al Cafè d'idees' a La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Josep Rius: "ERC no són de paraula, no són de fiar"

El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, insisteix que l'esmena a la totalitat de Junts als pressupostos és una esmena al president Aragonès perquè és president per un acord amb Junts i la CUP i pacta ara amb el PSC "amb conformisme autonomistaPer això, demana una "reflexió interna" a Esquerra Republicana de Catalunya: "ERC no ha complert els pactes, no són de paraula, no són de fiar".

Rius considera que els pressupostos "no són bons pels catalans": "Continua carregant amb més impostos, no s'ha volgut donar ajuts als petits comerciants o es congela l'acció exterior".

Rius creu que l'estirament de mà d'aquest dimarts de la consellera Natàlia Mas per sumar a Junts als pressupostos no és sincer: "ERC ha decidit que Junts no sigui el seu soci prioritari".

Reeditarien el pacte amb ERC, però amb més garanties

En una entrevista al 'Cafè d'idees' a La 2 i Ràdio 4, Rius ha refermat que va ser un encert sortir del Govern de coalició perquè ERC "només volia complir la seva part de l'acord i va cessar al vicepresident".

Rius afegeix que el dia d'avui, reeditarien el pacte, però demanarien més garanties per evitar que Pere Aragonès "es negués a complir el pacte" que l'havia fet president: "Va ser una miqueta de 'Coge el dinero y corre' i es va desentendre dels pactes amb Junts i la CUP".

A Barcelona, Xavier Trias "farà la seva llista"

Josep Rius no descarta que el candidat de Junts, Xavier Trias, doni els seus vots a Jaume Collboni per evitar una nova alcaldia d'Ada Colau: "No ho contemplo. Arribat el cas, farem el millor per la ciutat i perquè la ciutat no continuï amb aquesta deriva dolenta".

Per una altra banda, el portaveu de Junts evita respondre si Xavier Trias li ha demanat que formi part de la seva llista: "Farà la seva llista, no la té del tot configurada. Tenim molts actius que ens hem d'anar repartint".

Considera que els jutges Llarena i Marchena van a l'una

El portaveu de Junts creu que el jutge Pablo Llarena emetrà una nova euroordre per demanar l'extradició de Carles Puigdemont a Bèlgica un cop s'ha conegut la resolució del Tribunal Suprem: "La resolució del Suprem va molt en la línia del que havia manifestat Llarena. Van totalment a l'una".

Rius acusa el Tribunal Suprem de fer "manifestacions polítiques" en la resolució que revisa les penes 'del procés' després de la reforma penal i considera que el Govern central "ha sortit content de com ha anat perquè continua dient que l'u d'octubre era delicte". Considera, en canvi, que a Esquerra no ha aconseguit reduir les penes d'inhabilitació als seus líders: "Queda igual, Junqueras inhabilitat fins al 2031. L'estratègia ha fracassat, continuen els procediments i la persecució".

Rius defineix a Puigdemont com "un líder i un referent polític més enllà del seu espai polític", i afegeix que qui pren les decisions a Junts és la direcció i el Congrés Nacional: "El que no som és un partit amb una persona a dalt que mana a la resta".

"Tot el gruix" de Junts fa costat a Laura Borràs

El vicepresident de Junts per Catalunya defensa que "tot el gruix" del partit va anar a donar suport a Laura Borràs a les portes del TSJC i ha excusat en Xavier Trias perquè "té una agenda molt plena".

Sobre la causa de Borràs, confia en l'absolució de la presidenta del partit i creu que és un cas de "repressió": "Si Borràs no fos una líder independentista, avui no hi hauria aquest judici".

Rius argumenta que Junts ha sigut solidari "amb tots els represaliats" i retreu a Esquerra no anar-hi, encara que el cas de Laura Borràs, respon als vuit punts que un alcalde d'ERC relaciona amb el 'lawfare'.