Enlaces accesibilidad
Procés

El Suprem manté la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

Per
Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Joaquim Forn, durnat el judici del 'procés'
Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Joaquim Forn, durnat el judici del 'procés'

El Tribunal Suprem confirma la condemna de l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Montserrat Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb malversació. D'aquesta manera, rebutja rebaixar la pena per malversació i confirma la inhabilitació absoluta per a Junqueras i Bassa fins a 2031 i per a Romeva i Turull fins a 2030. Cap d'ells podrà aspirar cap càrrec públic durant aquest període. El TS ha pres aquesta decisió després de revisar la sentència del 'procés' d'acord amb la reforma penal que va eliminar la sedició i va modificar la malversació.

El Suprem manté la inhabilitació de Junqueras set anys més

D'altra banda, l'alt Tribunal també condemna a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com a autors d'un delicte de desordres públics i a Carme Forcadell, Josep Rull i Joaquim Forn per desobediència. Amb relació a aquests cinc condemnats, l'entrada en vigor de la reforma de 2022 determina l'extinció total de les seves respectives condemnes d'inhabilitació.

El tribunal nega que el derogat delicte de sedició pugui entendre's ara castigat en el nou delicte de desordres públics. La Sala adverteix que la reforma deixa impunes els processos secessionistes sense violència.

ERC critica l'arbitrarietat del Suprem

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que hi ha hagut "una interpretació molt forçada del Codi Penal". Per Aragonès ha estat molt dur en una intervenció a RAC1, a l'hora d'advertir que té la sensació que "hi ha una voluntat de venjança i no de justícia per part del Suprem".

Ara bé, Aragonès també ha celebrat que la derogació de la sedició permeti que "alguns inhabilitats puguin seguir fent política, si volen". En aquesta mateixa línia, ERC ha celebrat que "caiguin els delictes vinculants a la sedició" i que s'hagi "despenalitza't procés independentista no violent". La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha destacat així que finalment optat per aixecar la inhabilitació de Forcadell, Rull, Forn i els Jordis.

Ara bé, durant la roda de premsa posterior a l'executiva d'ERC, Vilalta ha estat molt dura amb el fet que el Suprem hagi decidit mantenir la condemna i la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Bassa i Turull. Així, ha denunciat "l'arbitrarietat de la justícia espanyola", que assegura "respon a la dreta retrògrada que no cap a cap criteri de l'òptica judicial". Per Vilalta "hem tornat a veure com els jutges volen deixar en paper mullat la intenció del legislador".

Junqueras creu que el Suprem té 'ànim de revenja'

L'ex vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha reaccionat a la decisió del Suprem que ha confirmat la seva condemna per desobediència en concurs amb malversació. El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegura que el Tribunal Suprem ha actuat amb 'ànim de revenja' i amb voluntat repressiva en la condemna a ell i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa a la inhabilitació pels delictes de desobediència en concurs amb la malversació. Junqueras considera que s'ha posat per davant 'la voluntat política' aplicant l'apartat de la malversació del Codi Penal tal i com el Partit Popular la va definir, un fet que considera que persegueix directament l'independentisme. En aquest sentit, assegura que pensen defensar la seva causa i recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

JxCat vol arribar a Europa

Per la seva banda, el secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha lamentat que el resultat obtingut és "invers al que es pretenia amb la reforma del Codi Penal". Turull ha anunciat la intenció de recórrer la sentència amb l'objectiu d'arribar a Europa, "Ens veurem a Europa, que és on veritablement es fa justícia amb majúscules i no hi ha venjança, que és el que trobem a la cúpula judicial espanyola", ha dit.

Turull també ha advertit que el Suprem el podrà "condemnar jurídicament i inhabilitar de per vida", però no l'inhabilitarà en el seu compromís a "fer efectiva la independència de Catalunya".

Conformitat a la Moncloa

La número dos del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que el Tribunal Suprem "dona la raó a allò que sempre ha dit el PSOE" sobre la reforma del Codi Penal que va eliminar la sedició i va reformar els desordres públics i la malversació. Montero també ha advertit que el PSOE sempre ha estat "clar" amb aquesta qüestió i ha acusat el PP de "mentir" quan deia que s'estava permetent la "impunitat" dels líders independentistes.

Amb un altre to s'ha expressat el PP. El portaveu del comitè de campanya, Borja Sémper, ha manifestat la seva alegria per la decisió del Suprem, celebrant que la Justícia actuï com a "contrapès", en enfront de la intenció del Govern de "beneficiar" els líders del procés.