Enlaces accesibilidad
Cimera hispanofrancesa

Pere Aragonès recorda a Sánchez que el procés "no s'ha acabat"

Per
Pere Aragonès dona la benvinguda a Emmanuel Macron a l'inici de la cimera hispanofrancesa de Barcelona
Pere Aragonès dona la benvinguda a Emmanuel Macron a l'inici de la cimera hispanofrancesa de Barcelona

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la celebració a Barcelona de la XXVII cimera hispanofrancesa per reivindicar que el conflicte polític a Catalunya "no s'ha resolt". Així li ho ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, a l'inici de la trobada on ha fet d'amfitrió.

Tots dos han parlat en prou feines mig minut en una salutació inicial que ha precedit l'encaixada de mans amb el cap de l'executiu francès, Emmanuel Macron, a qui també ha volgut donar la benvinguda. Posteriorment, Aragonès ha tornat a parlar durant dos minuts més amb Sánchez per expressar-li la seva posició sobre el conflicte català.

Pere Aragonès trasllada a Sánchez que el procés no ha acabat

No es queda a escoltar els himnes

Aragonès ha marxat abans d'acabar l'acte de rebuda de la cimera, i no ha estat present quan han sonat els himnes d'Espanya i França. La xiulada de la concentració independentista s'ha sentit des de l'esplanada del MNAC. El president català ha restat importància a l'escridassada d'un grup dels manifestants al líder d'Esquerra, Oriol Junqueres, assegurant que són "una expressió minoritària que no representa l'independentisme".

Sánchez reivindica la Constitució

Pedro Sánchez ha assegurat que respecta la manifestació independentista d'aquest dijous contra la cimera, però ha reivindicat que "avui la Constitució es compleix a Catalunya". En la roda de premsa posterior a la signatura del Tractat d'Amistat amb França, Sánchez ha defensat que la cimera a Barcelona s'ha fet amb "consideració, respecte i admiració" als ciutadans i les institucions.

Preguntat per l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la cerimònia d'honors, el president espanyol ha reconegut que li hagués agradat que hi fos, però li ha agraït la seva presència a la recepció. De la seva banda, el president francès ha defensat que la millor manera d'abordar el conflicte català és des del "respecte i el reconeixement dins del marc de la Constitució".

Aragonès posa deures a Sánchez i Macron

Aragonès ha aclarit posteriorment en roda de premsa que ha recordat a Sánchez els temes que li va fer arribar per carta i que s’haurien d’abordar, com ara els passos transfronterers o la importància d'acabar els treballs del corredor mediterrani, la interconnexió energètica H2Med i la necessitat d'impulsar l'ús del català a les institucions comunitàries.

Pere Aragonès exerceix d'amfitrió a la cimera francoespanyola | Laura Herrero

Al president francès Aragonès li ha traslladat que Catalunya vol ser un soci europeu. El president català també ha demanat que la Generalitat pugui participar en totes les trobades que es desprenguin de la cimera per poder "donar una resposta útil" als catalans.