Enlaces accesibilidad
Sexualitat

Identitat de gènere: Guia per conèixer-ne tots els tipus

  • La identitat de gènere és la forma en què s'identifica algú independentment del seu sexe biològic

La Terremoto de Alcorcón s'endinsa al barri del Raval per aprendre més sobre diversitat sexual

Per

SexBand - Qüestió de gènere

Estem acostumats a dividir la societat en dues categories: homes i dones. Cada una d'elles la relacionem socialment a una manera de vestir i de comportar-se. Però què vol dir ser un home o una dona? Existeix una única definició?

Les persones emprem els símbols o comportaments que fins ara s'han entès com a femenins o masculins per a crear la nostra pròpia expressió i la nostra personalitat, i això és diferent de la nostra orientació sexual.

La identitat de gènere

En el tercer capítol de 'SexBand', la Terremoto de Alcorcón s'endinsa en el barri del Raval de Barcelona per aprendre més sobre diversitat sexual i la quantitat d'identitats de gènere que existeixen.

La identitat de gènere és la forma en què s'identifica algú independentment del seu sexe biològic. Generalment, es pot classificar en home, dona, gènere fluid o no-binari. Es pot correspondre amb el gènere assignat en néixer o en pot diferir. En el primer cas, es parla de persones cisgènere, mentre que el segon és el cas de les persones trans.

La identitat de gènere és independent de l'orientació sexual i inclou la llibertat de modificar l'aparença o la funció corporal a través de rols socials de gènere, tècniques mèdiques, quirúrgiques o d'una altra índole.

Cisgènere

La persona cisgènere se sent identificada amb el gènere que se li va assignar en néixer.

Transgènere

Per contra, la persona transgènere no sent que la seva identitat de gènere sigui la mateixa que la del sexe que se li va assignar en néixer. Dins de la identitat trans, existeixen dos tipus d'identitat de gènere:

  • Trans binari: Es tracta d'una persona trans la identitat de la qual es correspon a la d'home o dona de manera binària.
  • Trans no binari: Es tracta d'una persona trans la identitat de la qual no es correspon parcialment o completament amb els extrems binaris coneguts socialment com a «home» i «dona».

Dins de l'espectre no binari hi ha moltes identitats recollides, ja que hi ha persones que poden etiquetar aquest no binarisme, mentre que hi ha unes altres que simplement es defineixen sota l'etiqueta de «no binari».

Pangènere

Una persona pangènere es pot considerar membre de tots els gèneres (el prefix pan és grec i significa "tot"). Els individus pangènere poden utilitzar pronoms neutres (elle/elli) o pronoms amb gènere (com ell/ella).

Bigènere

Aquesta identitat inclou qualsevol de les dues identitats i comportaments de gènere. Alguns individus bigènere expressen dos rols diferents, que poden ser masculí, femení, genderqueer, androgin o qualsevol altra. D'altres s'identifiquen amb els dos gèneres de manera simultània.

Gènere fluid

No s'identifica amb una sola identitat de gènere, sinó que oscil·la entre vàries. En general es presenta com un canvi entre el sexe masculí i el femení o neutre, tot i que pot englobar altres gèneres i fins i tot identificar-se amb més d'un gènere alhora. Les persones que es caracteritzen per ser de gènere fluid poden canviar d'identitat amb freqüència, depenent de les circumstàncies.

Madame Hiroshima al programa 'SexBand'

Madame Hiroshima al programa 'SexBand' cropper

Agènere

No s'identifica amb cap gènere. La seva identitat de gènere no correspon a cap dels dos rols de gènere tradicionals, ni el femení ni el masculí, propis del binarisme de gènere.

Genderqueer

A més de voler dir que no és ni home, ni dona, ni heterosexual, ni cisgènere, és un terme ampli on caben moltes identitats que no necessàriament tenen una etiqueta. Moltes persones l'usen per a expressar que no estan d'acord amb el binarisme de gènere i que creuen i senten que la identitat de gènere i l'orientació sexual poden canviar amb el temps.

Deixem unes preguntes enlaire. Què és sentir-se dona i home? Per què moltes persones es troben al cos equivocat? Els cossos han de canviar o és la societat la que ho ha de fer?