Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ada Colau acusa el PSC d'intentar "dilatar" la negociació pels pressupostos

  • L'alcaldessa de Barcelona deixa la porta oberta a tornar a pactar amb el PSC de Collboni després de les eleccions municipals de 2023
  • Ada Colau votaria no a un referèndum: "Vull menys fronteres, no hi hauria reconeixement internacional, no és viable"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Ada Colau: "Has de fer política amb qui pots, no amb qui vols"

L'alcaldessa de BarcelonaAda Colau, diu que com a catalana i com a alcaldessa li sembla "molt malament" que no s'hagi acordat ja el pressupost de la Generalitat i acusa Salvador Illa de fer "coses estranyes" per allargar la negociació: "Els socialistes van dir que allargaven la mà i es nota molt que Illa ho vol dilatar amb coses que no tenen a veure amb els pressupostos".

Colau reconeix que a ERC van ser "molt agosarats" d'assumir el Govern en minoria, després de la marxa de Junts per Catalunya sense acordar un pacte d'estabilitat: "Van voler anar sola, amb molt pocs diputats, dit això, s'ha de ser responsable".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Colau creu que la discussió dilatada del pressupost mostra que no s'està prioritzant l'interès general i que es deu a interessos partidistes. L'alcadessa rebutja projectes com l'ampliació de l'aeroport, que suposaria 20 milions més de turismes "que no podem assumir" o el projecte de Hard Rock que qualifica de generador de "treball precari i addiccions": "Em sorprèn la derivada dels socialistes amb la negociació".

Collboni "se'n va a fer cafès i fotos"

Colau se sent decebuda per la marxa de Collboni com a primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament: "Primer em va sorprendre perquè ha estat soci de govern durant quatre anys molt complicats. No sé si l'ha encertat gaire, jo crec que no". La líder municipal lamenta haver-se assabentat "pels mitjans de comunicació" de la marxa de Collboni i li retreu l'explicació: "No és creïble que em volgués avisar, va prioritzar altres interessos de partit".

En aquest sentit, veu com una "falta de respecte" que Collboni l'hi digués que "ja no hi ha res a fer" en les seves àrees de responsabilitat: "El màxim responsable d'economia, de seguretat o de mobilitat, que digui que el mandat està acabat i que se'n va a fer cafès i fotos".

"Governes amb qui pots no amb qui vols"

L'alcaldessa de Barcelona deixa la porta oberta a tornar a pactar el govern de la ciutat amb el PSC, malgrat que l'exviceprimer tinent d'alcalde "no ha cuidat la relació aquests anys". Colau diu que ha après a ser pragmàtica i que es governa "amb qui pots i no amb qui vols". Amb relació als possibles pactes, Ada Colau diu que alguns partits estan obrint "portes sorprenents" en referència a Xavier Trias que obria la porta "a pactar amb el Sr. Collboni i Collboni no tancava la porta al Sr. Trias. Cosas veredes, amigo Sancho".

Una conseqüència de la marxa de Collboni del govern municipal ha estat el vot contrari dels socialistes al pla d'usos de l'Eixample, que ara l'alcaldessa creu que trobarà el suport d'Esquerra: "Confio convocar el ple en els pròxims dies, ens podem posar d'acord".

"Ara tinc molt clar que votaria 'no' a la independència"

Colau considera que el conflicte català "no s'ha resolt" però defensa que la desjudicialització i els indults han ajudat a "abaixar la tensió": "És el camí que ha d'afectar a totes les persones, també a Puigdemont, l'excepcionalitat és el que s'ha de desfer". Colau considera que plantejar un referèndum pactat "és absolutament legítim" i diu que el camí del "tenim pressa" ha quedat desterrat: "Que no es facin falses promeses, que no es resoldrà en dos dies".

Ada Colau diu que la independència li sembla irreal i assegura que votaria que no perquè "vull menys fronteres, no hi hauria un reconeixement internacionalno és viable el curt termini".

L'alcaldessa de Barcelona planteja defensar el català o les infraestructures des de l'Estat: "L'Estat té molts deutes amb Catalunya, hem de reconstruir punts en comú, fulls de ruta creïbles, realistes i que avancin pas a pas".

Llei del només sí és sí: "Que no toquin el consentiment"

L'alcaldessa de Barcelona demana que es modifiqui la llei del "només sí és sí" ràpidament amb un "ajust tècnic" i sense baralles des de "l'acord de govern" i que no es toqui el consentiment: "El PP utilitza l'alarma social per qüestionar el moll de l'os de la reforma de la llei, que posa el consentiment en la dona".