Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jordi Sànchez: "Tenim moltes possibilitats de perdre la majoria al Parlament"

  • L'exsecretari general de Junts per Catalunya afirma que la mobilització s'ha ressentit i no hi ha una "unitat mínima"
  • Jordi Sànchez: "Junqueras està obsessionat per prioritzar l'hegemonia d'ERC"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jordi Sànchez: "Tenim moltes possibilitats de perdre la majoria"

L'exsecretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, creu que la manca d'unitat dels partits independentistes portarà al PSC a guanyar novament les eleccions al Parlament: "Hi ha moltes possibilitats que els sobiranistes perdin la majoria absoluta que vam guanyar el 2015".

Sànchez creu que serà el moment de fer revisió a fons i "veure què s'ha fet malament". En aquest sentit, lamenta que actualment es prioritza assolir "beneficis de part" i no una unitat estratègica per buscar el mínim comú denominador per resoldre el conflicte de manera unida: "Té a veure amb els motius de no presentar-me a la reelecció", ha reconegut.

"És impossible que l'independentisme se'n surti"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, l'exsecretari general de Junts per Catalunya reconeix que la mobilització s'ha ressentit de la situació actual i que no hi ha una "unitat mínima en l'acció estratègica": "Sense això, és impossible que l'independentisme se'n surti".

"Junqueras està obsessionat per prioritzar l'hegemonia d'ERC"

Sànchez acusa Oriol Junqueras de negociar en solitari i de buscar camins per resoldre "el conflicte polític", sense la complicitat d'altres forces polítiques: "Per mi és el seu gran error, per ell és la seva gran virtut". L'exmembre de Junts diu que Junqueras creu que "ell i el seu partit, sols", podran assolir el que van assolir quan anaven junts.

Sànchez treu importància als xiulets contra el president d'ERC i creu que són "anecdòtics" si bé denoten que "no anem per bon camí": "Una part de l'independentisme es confon d'adversari i d'objectiu".

Codi Penal: "O bé l'Estat ha enganyat ERC o bé ERC ens ha enganyat"

Sànchez considera que la reforma del Codi Penal es va fer per adaptar-lo al segle XXI i reclama que no s'expliqui "que ho van fer per resoldre el conflicte a Catalunya". I pel que fa al delicte de malversació, Sànchez creu que la reforma no ha resolt els casos dels encausats: "No obre cap porta, sinó que endureix els motius de persecució".

L'exsecretari general de Junts diu que, arran de la reforma, la revisió de condemnes que planteja l'advocacia de l'Estat com la fiscalia, no pot fer que ERC s'hi pugui sentir còmode: "O bé el govern espanyol ha enganyat una vegada més a ERC o bé ERC ha enganyat a l'opinió pública, amagant unes determinades voluntats".

Sànchez no nega que la reforma del Codi Penal vulgui resoldre "la tensió per la repressió" però també buscava desactivar als tribunals europeus: "Que Marchena faci el que sempre ha fet, que interpretin el Codi Penal com vulguin. La batalla no la juguem a Madrid".

"Aragonès prioritzarà el PSC als pressupostos"

Sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat pel 2023, Sànchez diu que sembla que ERC no sàpiga com gestionar les propostes que els han fet els socialistes o Junts per poder acordar els suports als pressupostos: "Estem sorpresos de la manca de resposta a les propostes".

L'exsecretari creu que finalment ERC donarà prioritat a un pacte “com han fet en altres moments” amb els socialistes: "Aragonès prioritzarà el PSC a Junts amb els pressupostos. Veurem si els hi dona resultats".