Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa: "És hora que s'aclareixin. Enraonem i fem un pressupost de país"

  • El primer secretari del PSC demana a ERC que tingui idees clares sobre l'aprovació dels pressupostos
  • Salvador Illa: "Tinc la credibilitat d'ERC en suspens"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "És hora que s'aclareixin amb els pressupostos"

El president parlamentari de Socialistes - Units i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha insistit en la necessitat de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2023 i li demana a ERC que tingui les idees clares els comptes catalans: "És hora que s'aclareixin. Enraonem i fem un pressupost de país".

Illa assenyala que ara mateix el més important pel Govern de Catalunya ha de ser aprovar el pressupost i lamenta que Pere Aragonès hagi rebutjat de moment parlar-ne amb el grup socialista: "Que s'aclareixin, estem a disposició d'asseure i enraonar, però no d'oferir xecs en blanc".

"Aragonès és el responsable que s'hagi trencat el Govern"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Illa ha culpat a Pere Aragonès de ser el responsable del trencament del Govern: "Són dos grups els que li han retirat el suport. És vostè el responsable que si li ha trencat el Govern". A més, ha culpat a Junts i a ERC d'haver pensat només en eleccions: "Han estat 500 dies barallant-se entre ells".

El primer secretari del PSC afirma que no està "apuntalant al Govern d'Aragonès", sinó que proposa una alternativa: "És un Govern que ha fracassat. Li he ofert diàleg des de fa un mes".

Ara és moment d'anar a eleccions? Sense aprovar pressupostos?

Salvador Illa s'ha mostrat "desconcertat amb Aragonès". Descarta un avançament electoral, encara que creu que unes eleccions avui dia no li anirien malament al PSC.

"La viabilitat d'aquest Govern és molt escassa"

El primer secretari del PSC ha recordat que els suports parlamentaris d'Aragonès "són molt escassos", però descarta demanar ara una qüestió de confiança al Parlament: "La viabilitat parlamentària d'aquest Govern és molt escassa".

Illa ha demanat a Aragonès que s'adoni dels pocs suports que té, 33 de 135, que ha titllat del "Govern més dèbil que ha tingut Catalunya en el seu autogovern".

"Tinc la credibilitat d'ERC en suspens"

Salvador Illa ha retret a ERC no haver complert el pacte que va facilitar la investidura de Pedro Sánchez: "Ens comprometíem a un diàleg a tres potes i no s'ha complert. Tinc la credibilitat d'ERC en suspens". El primer secretari del PSC ha recordat que el president Quim Torra va convocar dues vegades la taula de diàleg entre partits catalans: "Em queixo de la tercera pota, el diàleg entre catalans, és una negativa a entendre que Catalunya és plural".

Illa s'ha mostrat molt escèptic amb arribar a nous acords amb els republicans: "Amb els nous acords m'he d'assegurar molt que compleixin el que signen".

Reclama a la Generalitat signar el contracte programa de Rodalies

Salvador Illa reconeix que s'han de fer més inversions per part de l'Estat a Catalunya, però ha reconegut que s'està fent un esforç molt important. En aquest sentit, Illa ha reclamat sortir de "la cultura de la queixa". Illa reclama al Govern de la Generalitat que expliqui què en pensa fer del traspàs de Rodalies i que signi el contracte programa que permetria renovar el material mòbil: "El volen signar o no?".

Amb relació a la reforma del delicte de sedició, Illa ha dit que confia plenament en el compromís del president Sánchez per reformar-lo o eliminar-lo abans que acabi la legislatura: "Els detalls i la forma, ja ho anirem veient".