Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Sánchez Llibre: "Seria un error prorrogar pressupostos"

  • El president de Foment del Treball Nacional demana "responsabilitat i generositat" a Junts i l'oposició per aprovar-los
  • Sánchez Llibre sobre els comptes de l'Estat: "Lamento que no hagin tingut la sensibilitat de deflectir l'impost IRPF"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Josep Sánchez Llibre: "Seria un error prorrogar pressupostos"

El president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, ha demanat "responsabilitat i generositat" a Junts i al conjunt de l'oposició per aprovar els pressupostos: "Sense pressupostos, perjudica la inversió. Perjudica la generació de riquesa". Sánchez Llibre ha recalcat que prorrogar els pressupostos seria una "mala notícia".

En aquest sentit, ha alertat que es perdrien 2.500 milions d'euros els ingressos 'Next Generation' si no s'aproven els comptes de la Generalitat pel 2023: "Seria una mala notícia prorrogar els pressupostos". Sánchez Llibre també ha remarcat la importància que el nou executiu tiri endavant uns nous pressupostos i, en aquesta línia, ha demanat "responsabilitat i generositat" al primer grup de l'oposició, Junts, per aprovar-los: "Demano responsabilitat i generositat a Junts i al conjunt de l'oposició per aprovar els pressupostos".

El líder de la patronal ha assenyalat que li hauria "agradat més" que Junts per Catalunya hagués continuat al govern "davant la incertesa actual", però l'ha avalat i respecta, ha dit, la decisió "democràtica" de les bases.

Sánchez Llibre ha reconegut que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat "lideratge i coratge", tot i que al final "no ha aconseguit governar en coalició". El president de Foment demana donar els 90 dies de treva al nou govern i diu que els nous consellers són encertats: "Tots els consellers tenen experiència, ara cal que governin".

"No acabo d'entendre que es descarti al PSC"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Sánchez Llibre considera que s'hauran de buscar "complicitats" per fer front a la legislatura amb un Govern que ha quedat amb 33 de 135 diputats.

En aquest sentit, el president de Foment critica que Oriol Junqueras tanqui la porta a negociar pressupostos amb Partit Socialista de Catalunya (PSC): "És una afirmació massa contundent davant d'una situació de minoria parlamentària com la que té el govern del Sr. Aragonès".

"S'hauran de fer sacrificis importants"

Sobre la demanda dels sindicats d'apujar els salaris per afrontar la inflació, Sánchez Llibre ha assegurat que els empresaris hi estan "disposats". Així i tot, considera que el president del Govern, Pedro Sánchez, lideri un 'pacte de rendes', per fer front a l'augment de la inflació i suggereix uns nous "Pactes de la Moncloa".

El responsable de Foment ha remarcat que els sindicats reclamen indexar els increments salarials, però les empreses no els poden assumir: "Hi ha un 53% d'empreses que treballen sense beneficis". Per això, ha advocat per un pacte "necessari" que no poden acordar només sindicats i empresaris: "S'han de fer sacrificis importants en altres sectors" i fa referència a funcionaris i pensionistes.

En aquest sentit, ha posat d'exemple l'acord entre la patronal i el sindicat UGT pel nou conveni col·lectiu de l'hostaleria a Catalunya. Així mateix, el líder de Foment ha avançat que "pròximament" hi haurà nous acords "importants" en "sectors rellevants de l'economia espanyola".

Radicalment en contra dels pressupostos generals de l'Estat

El president de la patronal catalana considera que els comptes de l'Estat per l'any 2023 són excessivament optimistes i que hi està "radicalment en contra": "Lamento que no hagin tingut la sensibilitat de deflectir l'impost IRPF".

Sánchez Llibre espera que es puguin fer modificacions durant la tramitació parlamentària dels comptes estatals "per intentar evitar que la tempesta econòmica afecti la majoria de treballadors".